Ανταποκρινόμενος στα προβλήματα που μου έθεσε ο κλάδος των ναυαγοσωστών προ μηνών πραγματοποίησα την τρίτη στη σειρά συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον φίλο Διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Αντώνη Οικονομίδη και τους υπευθύνους του κλάδου για αποκατάσταση της αδικίας των ναυαγοσωστών της επαρχίας Πάφου.
Το επάγγελμα του ναυαγοσώστη στην Πάφο είναι υποβαθμισμένο παρά την χρησιμότητα και τον βαθμό δυσκολίας του. Σε πρώτη φάση ζητούμε να αυξηθούν οι μήνες των συμβολαίων εργοδότησης τους, δηλαδή των εξάμηνων και οκτάμηνων συμβολαίων καθώς αυτό προκαλεί επαγγελματική αβεβαιότητα και διώχνει ουσιαστικά τους ενδιαφερόμενους από τον κλάδο. Αναφερθήκαμε και στην ανισότητα εις βάρος της επαρχίας μας αναφορικά με τον αριθμό μόνιμων ναυαγοσωστών.
Η ολόχρονη και αδιάλειπτη ασφάλεια και του τελευταίου λουόμενου είναι υψίστης σημασίας. Ειδικά για την Πάφο που διαθέτει την μεγαλύτερη ακτογραμμή Παγκύπρια μήκους 117km, το πρόβλημα από την ανυπαρξία ναυαγοσωστών κατά τους χειμερινούς μήνες είναι εντονότερο αφού υπάρχουν λουόμενοι ολόχρονα.
Καταθέσαμε και υποστηρίξαμε με επιχειρήματα τις προτάσεις μας. Θέλω να ελπίζω πως την Τέταρτη 22/10/25 που θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για το πρόγραμμα «Σαλαμίς» πως θα εισακουστούμε, πως θα αποφασιστεί ο εκσυγχρονισμός των όρων εργασίας και του εξοπλισμού τους για να συνεχίσουν οι παραλίες μας να είναι ικανοποιητικά στελεχωμένες σε ολόχρονη βάση.
Εξάλλου η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων του κλάδου από την πολιτεία είναι επιβεβλημένη από κάθε κράτος δικαίου και αυτό απαιτούμε και εμείς.
Χαράλαμπος Πάζαρος
Βουλευτής ΔΗΣΥ Πάφου