Συνέδριο με θέμα “ Επαγγέλματα του μέλλοντος – Νέες Δεξιότητες” οργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στον πολυχώρο πολιτισμού της Παλιάς Ηλεκτρικής η ΤΕΣΕΚ Πάφου.
Το συνέδριο περιλάμβανε καλωσόρισμα από τον διευθυντή της ΤΕΣΕΚ Πάφου, κ. Στέφανο Ελευθερίου, χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου, κ. Χριστόδουλο Δημητρίου ενώ την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε η έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου.
Η κ. Λάμπρου ανέφερε πως στόχοι του συνεδρίου είναι η παρουσίαση και ανάλυση νέων δεξιοτήτων για τους νέους με τα σύγχρονα τεχνολογικά επαγγέλματα στα πλαίσια της εξελισσόμενης ευρωπαϊκής βιομηχανίας και αγοράς εργασίας. Το συνέδριο πρόσθεσε απευθύνεται τόσο σε μαθητές και γονείς όσο και σε επαγγελματίες και φορείς. Είπε ακόμη πως οι νέοι με την ορθή και ολοκληρωμένη ενημέρωση καθοδήγηση καθώς και με την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους μπορούν να προετοιμαστούν για τα νέα επαγγέλματα που δημιουργούνται ενόψει των προκλήσεων της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης η οποία διαφοροποιεί ριζικά το εργασιακό περιβάλλον και περιλαμβάνει την αυτοματοποίηση και απαλλαγή δεδομένων στις τεχνολογίες παραγωγής.
Στον χαιρετισμό του ο διευθυντής της ΤΕΣΕΚ Στέφανος Ελευθερίου ανέφερε πως η ορθή και συνειδητή επιλογή επαγγέλματος προβληματίζει ιδιαίτερα τους νέους μας σε μια εποχή ταχύρρυθμων και αλλεπάλληλων οικονομικών τεχνολογικών, κοινωνικοπολιτικών και εκπαιδευτικών αλλαγών διατοπικής υπερτοπικής και παγκόσμιας εμβέλειας. Πρόσθεσε πως η επαγγελματική επιλογή, ως απόρροια μιας συστηματικής και στοχευμένης εκπαίδευσης είναι άρρητα συνδεδεμένη με την προσδοκώμενη επαγγελματική ικανοποίηση, και αποτελεσματικότητα αλλά και με την ανάπτυξη την εξελιξιμότητα, την αυτοπραγμάτωση την ευτυχία και την καταξίωση των νέων σε προσωπικό, οικογενειακό , εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο. Ως εκ τούτου συνέχισε, χρειαζόμαστε, ως κοινωνία νέους με προσωπικότητα με καινοτόμες ιδέες με επιχειρηματικότητα αλλά και ήθος με ανεπτυγμένες ικανότητες και δεξιότητες- ψηφιακές , επικοινωνιακές και κοινωνικές, με όρεξη, πάθος και αφοσίωση στο κάθε εγχείρημα τους , με ενσυναίσθηση , φιλότιμο υπευθυνότητα και προθυμία για συνεργασίας και ανάληψη πρωτοβουλιών.
Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου κ. Χριστόδουλος Δημητρίου ανέφερε πως η απόκτηση δεξιοτήτων δυστυχώς απουσιάζει από τα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων μας ή δεν είναι στο βαθμό που θα έπρεπε να είναι. Σήμερα συνέχισε, περισσότερο από ποτέ τα πανεπιστήμια και η αγορά εργασίας ζητούν από τους υποψήφιους φοιτητές και εργαζόμενους δεξιότητες ο οποίες για να καλλιεργηθούν χρειάζονται χρόνο καικόπο και η ευθύνη βαραίνει γονείς αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα.
Στο συνέδριο μίλησε ο Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης, για τον ρόλο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αγορά Εργασίας του Μέλλοντος .
Τα εργασιακά δεδομένα μέχρι το 2030, τις αλλαγές, Προοπτικές και Επαγγέλματα του Μέλλοντος, ανέλυσε ο κ. Παναγιώτης Ιακωβίδης ενώ ο Δρ. Σάββας Χατζηχριστοφή Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Νεάπολις μίλησε για την πληροφορική στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Το θέμα Προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης- Επαγγέλματα του Μέλλοντος, κάλυψε ο Κωνσταντίνος Γεωργίου, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης ΔΜΤΕΕΚ. Η συμβολή της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη του μαθητή / μαθήτριας, ήταν το θέμα της ομιλίας της Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, ΠΛΕ Προϊσταμένη Υ.Σ.Ε.Α και της κας Ελένη Παπαστεφάνου, Επιθεωρήτριας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, αθλητισμού και νεολαίας.
Στο θέμα Επαγγέλματα του Μέλλοντος και Νέες Δεξιότητες: Βιομηχανία Τουρισμού και Φιλοξενίας, αναφέρθηκε η Δρ. Σωτηρούλα Λιασίδου, Επίκουρη καθηγήτρια, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώ το θέμα Νέες Τεχνολογίες στην Εnginο και Νέα Επαγγέλματα, κάλυψε ο κ. Κώστας Σίσαμος.
Σημειώνεται πως το συνέδριο συντόνιζε η Παναγιώτα Κάιζερ, Β.Δ. Φιλόλογος, ΤΕΣΕΚ Πάφου η οποία έκλεισε με παρέμβαση της το συνέδριο.