Ομιλία του Αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος κ.Αντώνη Αντωνίου στην ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρατικού Κόμματος, σε συνεργασία με την Παναγροτική Ένωση Κύπρου (ΠΕΚ), με θέμα «Η αγροτική πολιτική του Δημοκρατικού Κόμματος».
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ.Αντωνίου ανέπτυξε την εισήγησή του για ίδρυση Γεωργικού – Αγροτικού Επιμελητηρίου στην Κύπρο.
ΓΕΩΡΓΙΚΟ – ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Είναι δεδομένο, πως τα τελευταία χρόνια, ο Γεωργικός- Αγροτικός τομέας παρακμάζει παρασύροντας, στον οικονομικό μαρασμό, χιλιάδες γεωργούς, κτηνοτρόφους και αγρότες, μαζί και τις οικογένειες τους. Το περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, έως και εχθρικό, για τους γεωργο-κτηνοτρόφους, και αναφέρομαι στις κλιματολογικές συνθήκες, το ψηλό κόστος παραγωγής, την αύξηση ανταγωνισμού, την δυσκολία στη διάθεση και εμπορία των Κυπριακών προϊόντων λόγω της ελεύθερης εισαγωγής φρούτων και κτηνοτροφικών προϊόντων, με αποτέλεσμα οι γεωργοκτηνοτρόφοι να παραμένουν απροστάτευτοι αλλά και παραμελημένοι.
Είναι αλήθεια, πως τα αρμόδια Υπουργεία κατά διαστήματα προωθούν προγράμματα για ενίσχυση των τομέων της γεωργοκτηνοτροφίας με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση εκείνων των Κυπριακών προϊόντων, που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα εισαγόμενα. (παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα, προϊόντα ονομασίας προέλευσης κ.α.). Τα διάφορα σχέδια και κίνητρα, που κατά καιρούς εξαγγέλλονται, παρόλο που στρέφονται προς την ορθή κατεύθυνση, εντούτοις από μόνα τους, δεν μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας.
Απαιτείται εδώ και τώρα να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε την γεωργοκτηνοτροφία με τη λειτουργία και αξιοποίηση ενός Γεωργικού – Αγροτικού Επιμελητηρίου, μια σημαντική πρόταση μας που εκκρεμεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ένα Γεωργικό – Αγροτικό Επιμελητήριο, που να λειτουργεί στα πρότυπα άλλων Επιμελητηρίων (όπως το Εμπορικό-Βιομηχανικό και το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο).
Βασικός σκοπός του Επιμελητηρίου θα είναι η προστασία, προαγωγή, ενίσχυση και θωράκιση της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της ιχθυοκαλλιέργειας, της μελισσοκομίας και των άλλων τομέων του κλάδου, εντός των ορίων των γενικών συμφερόντων της Δημοκρατίας. Το Επιμελητήριο ως θεσμός, αλλά και ως εργαλείο στα χέρια των γεωργοκτηνοτρόφων, θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μέσα από τις κύριες δράσεις του, την προώθηση και παροχή πληροφοριών που αφορούν τις δραστηριότητες των μελών του, την οργάνωση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, την ίδρυση και διοίκηση των παροχών εκπαίδευσης και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Θα αποτελεί τον εξειδικευμένο φορέα που θα προσφέρει υπηρεσίες που αποτελούν ουσιαστικά μέρος ενός οράματος γεωργικού και κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος και συμφέροντος. Θα είναι σε θέση να επικεντρώνεται σε άξονες όπως την «βιώσιμη γεωργοκτηνοτροφία», «δυναμικές και οργανικές καλλιέργειες» κα.
Το εξειδικευμένο προσωπικό θα έχει στα καθήκοντα του, πέραν από την εξυπηρέτηση των γεωργοκτηνοτρόφων και θέματα ενημερωτικού χαρακτήρα καθώς και την προάσπιση των συμφερόντων τους, την προσπάθεια επίλυσης των διαχρονικών προβλημάτων του κλάδου. Η στενή συνεργασία του Επιμελητηρίου με τις Αγροτικές και Γεωργικές Οργανώσεις, θα ενισχύσει τη φωνή των γεωργοκτηνοτρόφων τόσο σε τοπικό, όσο και σε Παγκύπριο επίπεδο.
Επιπρόσθετα, μαζί με τους ειδικούς του κλάδου, θα είναι δυνατή η ανάπτυξη στενών δεσμών συνεργασίας και επικοινωνίας με την Επιτροπή Περιφερειακών Γεωργικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκών Χωρών, έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Το Επιμελητήριο θα αποτελεί σύμβουλο του κράτους για τα θέματα της αρμοδιότητας του. Εκπροσωπώντας, στη Κύπρο και στο εξωτερικό, τους ασκούντες το επάγγελμα σε οποιοδήποτε κλάδο γεωργικής δραστηριότητας, θα μεριμνά για την προαγωγή και την προστασία των επαγγελματικών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών του. Θα επιμελείται και θα προωθεί τη γεωργική δραστηριότητα, ενισχύοντας κάθε προσπάθεια του κράτους, των αγροτικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών ομάδων παραγωγής ή συνεταιρισμών και κάθε άλλου φυσικού ή νομικού προσώπου, η οποία θα αποβλέπει στην ανάπτυξη του βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου του πληθυσμού της υπαίθρου και την καλύτερη χρησιμοποίηση των διατιθέμενων φυσικών πόρων και μέσων.
Συλλέγοντας στοιχεία και καταρτίζοντας στατιστικές θα ενημερώνει τα μέλη του με ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις και εκδόσεις, για θέματα της αρμοδιότητάς του βοηθώντας στην ευρύτερη κατανόηση των σχετικών θεμάτων και προβλημάτων. Θα μελετά αυτόβουλα ή κατόπιν οδηγιών από αρμόδια αρχή οποιοδήποτε θέμα αφορά τους κλάδους γεωργικής δραστηριότητας, περιλαμβανομένων της ποσοτικής και ποιοτικής βελτίωσης της παραγωγής, του ελέγχου, της επεξεργασίας, της μεταποίησης, της διακίνησης και της εμπορίας των προϊόντων των κλάδων αυτών.
Βιώνουμε δύσκολες μέρες, εποχές όπου οι μεταβολές είναι συχνότερες και μεγαλύτερες και που δυσκολότερα απορροφούνται.
Τα νέα δεδομένα που έχουν επέλθει, έχουν οδηγήσει σε σειρά αρνητικών εξελίξεων για τον αγροτικό τομέα. Θα χρειαστεί λοιπόν, γενική, ριζική αναθεώρηση και βαθιές τομές, ώστε να επαναπροσδιοριστούν θέσεις και στόχοι, στο γεωργικό τομέα και στους επιμέρους κλάδους. Έχοντας πλήρη επίγνωση των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται, έχουμε καθήκον να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά και με εγρήγορση τα προβλήματα και τις ανάγκες που προκύπτουν και συνάμα να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις συνθήκες μιας μεταβαλλόμενης αγοράς με πολλές απαιτήσεις.