Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον ΑΚΑΜΑ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30.11.19 και ώρα 11.00 το πρωί έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου αφού προηγουμένως πραγματοποιηθεί πορεία στη κεντρική πλατεία και δρόμους της Πάφου.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από οκτώ πολιτιστικούς συνδέσμους και περιβαλλοντικές οργανώσεις, και συγκεκριμένα από τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Όμιλο Χλώρακας, 100,000 trees in Paphos, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου, Οικολογική Κίνηση Κύπρου, “ΑΚΤΗ”, Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη διάσωση του Δημόσιου Κήπου της Πάφου, Ελεύθερη Σκέψη Πάφου και Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ.)
Η συγκέντρωση θα γίνει στην Πλατεία Κένεντυ και μετά θα ακολουθήσει πορεία σε δρόμους της Πάφου με κατάληξη στον χώρο της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου όπου θα δοθεί το Ψήφισμα στην Έπαρχο Πάφου.
Το Ψήφισμα αναφέρεται στις τελευταίες πυρκαγιές στον Ακάμα, όπου καταδεικνύουν, όπως αναφέρεται, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την αδυναμία του κράτους να προστατέψει αποτελεσματικά την περιοχή. Τονίζεται, επίσης, ότι τα 3 τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί 80 περίπου κακόβουλες πυρκαγιές εντός και περιμετρικά της Χερσονήσου του Ακάμα, με αποτέλεσμα ο φυσικός πλούτος της περιοχής να συρρικνώνεται εγκληματικά.
Όπως επισημαίνεται, μέχρι σήμερα, δεν έχει ασκηθεί, από τις αρμόδιες αρχές, οποιαδήποτε ποινική δίωξη κατά προσώπων.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται η καθυστέριση της ολοκλήρωσης του διαχειριστικού σχεδίου για το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα, επισημαίνοντας ότι η οικολογική αξία της Χερσονήσου του Ακάμα εκφεύγει των στενών γεωγραφικών ορίων του νησιού μας, αφού αποτελεί περιοχή αξιοσημείωτης βιοποικιλότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
“Δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, παρακολουθώντας τον περιβαλλοντικό θησαυρό της επαρχίας και της χώρας μας να καταστρέφεται από ανθρώπινα χέρια”, συνεχίζει η ανακοίνωση.
Με το ψήφισμα ζητούν από όλους τους αρμόδιους φορείς και κυρίως από το κράτος την:
α) Διεξαγωγή σε βάθος έρευνας για την εξεύρεση των υπαίτιων
β) Εν καιρώ, αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής
γ) Αποτελεσματική φύλαξη και πυροπροστασία της περιοχής
δ) Άμεση ολοκλήρωση και υλοποίηση του διαχειριστικού σχεδιασμού του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα
ε) Επαναφορά των παραμέτρων των προηγούμενων διαχειριστικών σχεδίων του Ακάμα που προνοούσαν ανταλλαγή γης, μεταφορών αναπτυξιακών δικαιωμάτων και αποζημιώσεις έτσι ώστε ταυτόχρονα να διασφαλιστούν η προστασία του Ακάμα αλλά και οι ιδιοκτήτες γης.
Η εκδήλωση διαμαρτυρίας γίνεται με τη υποστήριξη:
* Της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (Ο.Π.Ο.Κ)
που αντιπροσωπεύει 22 οργανώσεις,
*Save Akamas/Save Cyprus,
* Φυσιολατρικός Πνευματικός Όμιλος Πάφου,
* Φίλοι του “Ακάμα“ και άλλες Περιβαλλοντικές Οργανώσεις,
Σωματεία, Σύνδεσμοι, Κοινότητες και απλοί πολίτες.