Νέοι κανόνες για τα κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας για τις ταυτότητες στην ΕΕ, που θα μειώσουν τα περιστατικά πλαστογραφίας και απάτης, εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο.
Την στιγμή που τουλάχιστον 86 διαφορετικοί τύποι ταυτοτήτων και 181 τύποι εγγράφων μόνιμης κατοικίας βρίσκονται σε κυκλοφορία στην ΕΕ, οι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να καταπολεμήσουν την χρήση προϊόντων πλαστογραφίας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εγκληματίες για να εισέλθουν στην ΕΕ.
Οι επικαιροποιημένοι κανόνες, οι οποίοι ήδη συμφωνήθηκαν από τους διαπραγματευτές του ΕΚ και του Συμβουλίου τον Φεβρουάριο, θέτουν νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας για τις ταυτότητες στην ΕΕ:
Κοινά ελάχιστα χαρακτηριστικά ασφαλείας σε όλη την ΕΕ για τα δελτία ταυτότητας που ορίζει ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), με τον κωδικό χώρας του κράτους μέλους που εκδίδει το δελτίο να αναγράφεται στο δελτίο μέσα στην σημαία της ΕΕ.
Υποχρεωτική χρήση φωτογραφίας και δύο δακτυλικών αποτυπωμάτων που θα αποθηκεύονται σε ηλεκτρονικό μέσο (τσιπ) για τα δελτία ταυτότητας των πολιτών, ενώ τα παιδιά μέχρι έξι ετών συνεχίζουν να εξαιρούνται από την υποχρέωση για τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα κράτη μέλη μπορούν να παρατείνουν την εξαίρεση αυτή μέχρι την ηλικία των δώδεκα ετών.
Τα δελτία ταυτότητας τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα σταματήσουν να είναι έγκυρα με την λήξη τους (θα μπορούν να ανανεωθούν με τη νέα μορφή) ή το αργότερο δέκα χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων κανόνων. Τα δελτία ταυτότητας τα οποία δεν διαθέτουν τμήμα αναγνώσιμο από μηχάνημα, όπως στην περίπτωση των ελληνικών ταυτοτήτων, θα σταματήσουν να ισχύουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Μόνο τα κράτη μέλη που εκδίδουν ήδη δελτία ταυτότητας για τους πολίτες τους θα επηρεαστούν από τους νέους κανόνες. Τα νέα μέτρα δεν δημιουργούν νέες υποχρεώσεις για την έκδοση ταυτότητας για τους πολίτες (με την σχετική εθνική νομοθεσία, όπου αυτή υφίσταται, να παραμένει σε ισχύ), ούτε υποχρεώνουν τα κράτη μέλη που δεν χρησιμοποιούν ταυτότητες να ξεκινήσουν να το κάνουν.
Δήλωση
Ο εισηγητής Gérard Deprez (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) είπε: «Οι νέοι κανόνες θα διευκολύνουν την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων στην ΕΕ, θα μειώσουν την γραφειοκρατία και θα ενισχύσουν την εσωτερική μας ασφάλεια. Είναι σημαντικό ότι δεν προβλέπεται η δημιουργία βάσης δεδομένων με βιομετρικές πληροφορίες. Είμαι επίσης ευτυχής που θα προστεθεί η σημαία της ΕΕ και οι λέξεις ‘Ευρωπαίος πολίτης’ στα έγγραφα διαμονής».
Επόμενα βήματα
Οι νέοι κανόνες υιοθετήθηκαν με 335 ψήφους υπέρ, 269 κατά και 21 αποχές. Το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.
Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ δύο χρόνια μετά την δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να τους επανεξετάζει κάθε έξι χρόνια με έμφαση στα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δυνατότητα μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών και την αποτελεσματικότητα των βιομετρικών ελέγχων για την ασφάλεια των ταξιδιωτικών εγγράφων.
Σχετικές πληροφορίες
Από τα 26 κράτη μέλη της ΕΕ που εκδίδουν δελτία ταυτότητας για τους πολίτες τους, η απόκτησή τους είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα 15. Ο συνολικός αριθμός ανθρώπων που εντοπίστηκαν με πλαστά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων ταυτοτήτων, κατά την είσοδο ή την έξοδό τους από την ΕΕ ή ενώ ταξίδευαν μέσω κάποιου κράτους μέλους, αυξήθηκε κατά 16% περίπου, από το 2013 μέχρι το 2015.