Η όμορφη Νικόκλεια με το Νερόμυλο, τις φυσικές ομορφιές, την ανάπτυξη και τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Η κοινότητας της Νικόκλειας με το Νερόμυλο, τις φυσικές ομορφιές, την ανάπτυξη και τα αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκεται 17 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πάφου και είναι το πρώτο χωριό που βρίσκεται στον δρόμο προς τα ορεινά θέρετρα της Κύπρου και το Τροόδος. Με την κατασκευή του νέου δρόμου Λεμεσού – Πάφου και Νικόκλειας – Τροόδους οι αποστάσεις μειώθηκαν κατά πολύ. Η μεταφορά από την Νικόκλεια στη Λεμεσό διαρκεί περίπου 25 περίπου λεπτά ενώ για το Τροόδος χρειάζεται περίπου μια ώρα. Απέχει 5 λεπτά από το διεθνές αεροδρόμιο Πάφου.
Είναι κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 80 μέτρων στη δυτική όχθη του ποταμού Διαρίζου σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Δυτικά του χωριού και σε μικρή απόσταση βρίσκεται το φράγμα του Ασπρόκρεμμου. Από συγκοινωνιακής άποψης το χωριό συνδέεται στα βορειοανατολικά με το χωριό Σουσκιού και Φασούλα Πάφου και στα νοτιοδυτικά με τον κύριο δρόμο Πάφου – Λεμεσού.
Στην περιοχή της Νικόκλειας παλαιότερα καλλιεργούνταν αμπέλια οινοποιησίμων ποικιλιών, εσπεριδοειδή, όσπρια, φιστίκια, σιτηρά, νομευτικά φυτά, λαχανικά, χαρουπιές και ελιές. Σήμερα οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται σε διάφορες εργασίες στη Πάφο και έχουν σαν δεύτερη απασχόληση τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία.
Το taxidromos24.com μίλησε με την κοινοτάρχη της Νικόκλειας, Βάσω Κανάρη, η οποία ανέφερε πως η Νικόκλεια είναι μια μικρή κοινότητα της επαρχίας Πάφου και προσαρμόζονται στις σύγχρονες ανάγκες της σημερινής τεχνολογίας. Παρά τα πολλά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως ανέφερε, αποφάσισαν να δημιουργήσουν την δική τους ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με σκοπό να γνωρίσει ο κόσμος την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές του χωριού τους.
Η Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Νικόκλειας αρχικά αναφέρθηκε στην ιστορία του χωριού λέγοντας πως η Νικόκλεια σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα του από τον Νικοκλή που ήταν ο τελευταίος βασιλιάς του αρχαίου βασιλείου της Πάφου και που είχε τα παλάτια του στο χωριό. Αυτό το διαβεβαιώνουν διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν παλαιότερα στη κοινότητα αλλά λόγω άγνοιας των κατοίκων για την αρχαιολογική τους αξία αυτά καταστράφηκαν και κλάπηκαν. Είναι όμως ,όπως είπε, πιθανόν να πήρε το όνομα κάποιου άλλου Νικοκλή ή ακόμα κάποιας Νικόκλειας.
Η Νικόκλεια δεν μνημονεύεται σε μεσαιωνικές πηγές. Πιθανόν την περίοδο της Φραγκοκρατίας να ήταν συνέχισε, τμήμα του φέουδου των Κουκλιών που όπως μαρτυρεί ο Ντε Μας Λατρί ήταν μεγάλο βασιλικό κτήμα όπου καλλιεργούσαν βασικά το ζαχαροκάλαμο.
Η κ. Κανάρη εξέφρασε την ικανοποίηση της για το κλίμα της Νικόκλειας αφού , όπως εξήγησε, η κοινότητα έχει ένα πάρα πολύ καλό κλίμα όπου το καλοκαίρι φυσάει κρύος αέρας από την οροσειρά του Τροόδους μέσω του ανοίγματος του ποταμού. Την Άνοιξη πάλι τόνισε, μια ωραία μυρωδιά καλύπτει την περιοχή η οποία προέρχεται από την άνθιση των διαφόρων δένδρων που υπάρχουν σε ολόκληρη την έκταση της κοινότητας. Κατά τους χειμερινούς μήνες το κλίμα είναι ήπιο.
Ακολούθως αναφέρθηκε και στο χαρακτηριστικό της κοινότητας της που είναι η μεγάλη ποικιλία πουλιών, ερπετών και πεταλούδων που υπάρχουν στη περιοχή της. Αρκετοί πτηνολόγοι, ερπετολόγοι και εντομολόγοι επισκέπτονται την περιοχή για μελέτη των πιο πάνω ειδών είπε, προσθέτοντας πως και αρκετοί ξένοι και κύπριοι τουρίστες επισκέπτονται τον χώρο για να θαυμάσουν τα μοναδικά αυτά είδη που υπάρχουν στην περιοχή.
Ερωτηθείσα για τα έργα είπε πως η κοινότητα έχει πολύ περιορισμένους πόρους και βάση της παλιάς νομοθεσίας ήταν κάπως δύσκολο να γίνουν αναπτυξιακά έργα. Παρά ταύτα συνέχισε, με την αλλαγή της νομοθεσίας όλα τα έργα που ζητά η κοινότητα γίνονται χωρίς την οικονομική συνεισφορά του χωριού.
Μερικά εξ αυτών είπε, είναι η αντικατάσταση ολόκληρου του δικτύου υδατοπρομήθειας. Έχουν επιδιορθωθεί όλοι οι αγροτικοί δρόμοι, έχει γίνει ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων εντός του χωριού και έχουν αλλαχθεί όλοι οι λαμπτήρες φωτισμού της κοινότητας.
Επιπρόσθετα ανέφερε, έχουν δημιουργηθεί τοίχοι αντιστήριξης σε αρκετά σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα, έχει ακόμη μετατραπεί το παλιό δημοτικό σχολείο σε Κέντρο Νεότητας καθώς επίσης και δημιουργία των γραφείων του κοινοτικού συμβουλίου.
Η κ. Κανάρη αναφέρθηκε και στην περίφραξη της πετρόκτιστης κατασκευής του χωριού του παλιού δημοτικού σχολείου αλλά και στην μετατροπή του σε παιγνιδότοπο καθώς και στην πλακόστρωση της αυλής του παλιού σχολείου.
Επεσήμανε ακόμη πως το κοινοτικό συμβούλιο έχει ήδη προχωρήσει στον προγραμματισμό νέων έργων εξωραϊσμού του χωριού. Μερικά από αυτά τα έργα είναι, όπως ανακοίνωσε, η συντήρηση του παλιού νερόμυλου και της παλιάς βρύσης.. Η πλακόστρωση του περίγυρου της εκκλησίας και η επένδυση με πέτρα της περιοχής των τοίχων όλων των σπιτιών στο κέντρο της κοινότητας.
Συνεχίζοντας την περιήγηση η κ. Κανάρη ανέφερε πως στο μικρό γραφικό χωριό της Νικόκλειας μπορείς να θαυμάσεις το μοναδικό παλιό ξενώνα που έχει μετατραπεί σε μικρή ξενοδοχειακή μονάδα. Το υποστατικό αυτό διατηρεί την παλιά αρχιτεκτονική του καθώς επίσης και αρκετά εργαλεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν από τους παλιούς κάτοικους του χωριού.
Η παλιά εκκλησία της κοινότητας που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο και βρίσκεται κοντά στο ποταμό Διαρίζο σημείσε, είναι κτισμένη κατά τον 18ον αιώνα. Είναι κτισμένη με πέτρα της περιοχής. Αξιόλογο είναι το νέο τέμπλο του ναού από σκαλιστό ξύλο.
Επίσης μια επίσκεψη στον παλιό νερόμυλο και στην παλιά βρύση του χωριού θα σας μεταφέρει σημείωσε, πίσω στα παλιά χρόνια όπου οι κάτοικοι των γύρω χωριών έρχονταν εδώ για να αλέσουν το σιτάρι τους.
Ακόμη η μικρή γραφική πλατεία που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού διαθέτει 3 μικρά καφενεία που λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια. Η φιλοξενία προσφέρεται απλόχερα από τους κατοίκους του χωριού.
Εξάλλου η περιδιάβαση στο ποταμό Διαρίζο δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν την μοναδική κυπριακή φύση παρακολουθώντας τα διάφορα πουλιά και ερπετά. Το όλο τοπίο γίνεται ακόμη πιο όμορφο με τα διάφορα δένδρα που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού.
Επίσης σήμα κατατεθέν αποτελούν οι ξακουστές αιωνόβιες ελιές της Νικόκλειας.
Σύμφωνα με την κοινοτάρχη, η ελαιοκαλλιέργεια παραδοσιακά αποτελεί μια από τις βασικές ασχολίες των κατοίκων της Νικόκλειας. Στο χωριό απλώνονται καλλιεργημένες εκτάσεις με ελαιόδεντρα. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα ελαιόδεντρα κατέχουν οι αιωνόβιες ελιές, ίσως μοναδικές σε ολόκληρη την Πάφο. Η ελαιοκαλλιέργεια περιλαμβάνει κυρίως δυο στάδια, τη φροντίδα του εδάφους και τη συλλογή των καρπών.
Συνήθως είπε, την αρχή της άνοιξης ή κατά την περίοδο της συγκομιδής, οι κάτοικοι της Νικόκλειας πραγματοποιούν το κλάδεμα των ελιών, επιδιώκοντας τόσο την διατήρηση όσο και την αύξηση της παραγωγικότητας. Συμπερασματικά, η αδιάκοπη φροντίδα των κατοίκων, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και την μορφολογία του εδάφους ευνοούν την άνθιση της ελαιοκαλλιέργειας στην Νικόκλεια, συμπλήρωσε. Η Νικόκλεια έχει μια μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία 10 χρόνια. Με την εγκατάσταση νέων κατοίκων στη κοινότητα η γεωργία και η κτηνοτροφία αναπτύχθηκαν και πάλι. Σήμερα υπάρχουν 5 κτηνοτροφικές μονάδες καθώς επίσης και μεγάλες εκτάσεις γης καλλιεργούνται με σιτηρά, πατάτες, όσπρια και φιστίκια. Υπάρχει μια μεγάλη τουριστική ανάπτυξη όπου παλιά σπίτια συντηρήθηκαν και αναπαλαιώθηκαν και προσφέρονται στους ξένους και ντόπιου τουρίστες για ενοικίαση. Με τη δημιουργία του “Βασιλιά Νικοκλής Ιν”, το χωριό κατάφερε να μπει στον Αγροτουρισμό. Η μονάδα του Βασιλιά Νικοκλή Ιν παλαιότερα ήταν ένας παλιός ξενώνας κτισμένος με πέτρα της περιοχής όπου διανυκτέρευαν οι κάτοικοι των ορεινών χωριών που μετέφεραν τα εμπορεύματα τους στη πόλη της Πάφου για πώληση. Εκεί υπήρχαν δωμάτια για τους ξένους και ειδικοί χώροι για την φιλοξενία των ζώων τους. |
|