Πολλά εκθέματα φιλοξενεί το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στην κοινότητα της Ακουρδάλειας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κ.Σ. Κάτω Ακουρδάλειας Βλαδίμηρο Θεοδοσίου, προσθέτοντας πως αυτό δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι από τον αείμνηστο πατέρα του, Θεοδόση Σοφοκλέους.
Σε δηλώσεις του στο ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε πως το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στην Ακουρδάλεια στεγάζεται στο παλιό σχολικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου και βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου, προσφέροντας στον επισκέπτη μια εικόνα χειροτεχνίας, πολιτισμού και τοπικής τέχνης.
Ανάμεσα στα εκθέματα που φιλοξενεί είναι μια μηχανή για το άλεσμα σταφυλιών, ένα πιεστήριο σταφυλιών και ένας παραδοσιακός αργαλειός, όπως και γυναικείες και ανδρικές φορεσιές, η κυπριακή παραδοσιακή βράκα, καθώς και νυφικό κρεβάτι με τα καλύμματα του.
Ο κ. Θεοδοσίου αναφέρθηκε και στον θρύλο που επιζεί ακόμη μέχρι σήμερα στην περιοχή του για τον Διγενή Ακρίτα, τη μεσαιωνική Ρήγαινα και κάποιο κρυμμένο θησαυρό της.
Όπως εξιστορεί ο Διγενής Ακρίτας είπε, είχε μια έπαυλη στην Πάνω Ακουρδάλεια που μέχρι και σήμερα η περιοχή εκείνη ονομάζεται Διγενίδες. Η Ρήγαινα είχε το τσιφλίκι, στην περιοχή της Κάτω Ακουρδάλειας.
Τότε λένε, σύμφωνα και με τον θρύλο δεν υπήρχε πολύ νερό, υπήρχε ξηρασία και όταν κτίζαν την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης προς την Κρήτου Τέρρα,- τον 14ο αιώνα,- και δεν υπήρχε νερό αγόραζαν γάλα από την Ρήγαινα και κτίζαν την εκκλησία με γάλα.
Ο Διγενής επιθυμούσε να παντρευτεί την Ρήγαινα, ωστόσο η Ρήγαινα δεν τον ήθελε, όμως δεν του έλεγε «όχι» για να μην τον θίξει.
Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο, του είπε, πως αν της έφερνε νερό από την Πάνω Ακουρδάλεια στην έπαυλη της, που είχαν διατρήσεις, τότε θα τον παντρεύονταν.
Ο Διγενής αν και η περιοχή ήταν βραχώδης κατόρθωσε να ανοίξει αυλάκι με τα πόδια του και έφερε το νερό στην Πάνω Ακουρδάλεια. Όταν η Ρήγαινα κατάλαβε ότι θα τα κατάφερνε , πήγε στο Λατσί για να βρεί κάποιο πλοίο να φύγει, όταν όμως πήγε στο Λατσί δεν υπήρχε πλοίο.
Τότε άπλωσε το σάλι της πάνω στην θάλασσα και κάθισε πάνω και απομακρύνονταν από την ακτή. Ο Διγενής όταν την είδε πήρε ένα βράχο και της τον έριξε.
Ο βράχος τότε έπεσε μπροστά της και τότε αυτή έρχονταν προς τα πίσω προς την ακτή.
Ο Διγενής πήρε δεύτερο βράχο όμως η Ρήγαινα κατάφερε και έφυγε. Σήμερα συνέχισε, υπάρχουν δύο βράχοι στα Λουτρά της Αφροδίτης οι οποίοι ονομάζονται Διηγενίδες. Αυτόν τον μύθο τον ακούγαμε από μικρά παιδιά είπε ο κοινοτάρχης της Κάτω Ακουρδάλειας.
Ο κοινοτάρχης Κάτω Ακουρδάλειας αναφέρθηκε και στην παλιά εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που, όπως είπε, αποτελεί μνημείο σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Πρόκειται για ένα μικρό μεσαιωνικό εκκλησάκι, ανακαινισμένο, που λειτουργεί κάθε 26η Ιουλίου.