Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει εμβολιαστεί το 30% του πληθυσμού, τουλάχιστον με την πρώτη δόση μέχρι τα μέσα Μαΐου
Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι υγειονομικές αρχές στην Κύπρο με σκοπό να εκμεταλλευτούν όσο το δυνατόν καλύτερα το λοκντάουν υπέρ του εμβολιασμού. Η καινοτομία που θα εισαγάγει η κυβέρνηση μετά την άρση του λοκντάουν θα είναι το «πράσινο πάσο», η επικείμενη εφαρμογή του οποίου έχει αρχίσει να προκαλεί τριβές. Διφωνία ως προς τα εν λόγω μέτρα επικρατεί και εντός της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ενώ αντιδράσεις έχουν αρχίσει να εκφράζονται και από μερίδα πολιτών, κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε σχέση με την καταπάτηση ελευθεριών. Παρά τις ενστάσεις που υπάρχουν, η υλοποίηση του πλάνου εμβολιασμού φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επιταχύνεται, όσο μειώνεται το ηλικιακό όριο, ενώ στο τραπέζι έχουν αρχίσει να τίθενται εισηγήσεις που αφορούν στην παράκαμψη, ακόμα και στην κατάργηση της ηλεκτρονικής πύλης διευθέτησης ραντεβού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυξήθηκε η δυνατότητα για διενέργεια 14.000 εμβολιασμών ημερησίως από την Τετάρτη, ενώ επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των Κέντρων Εμβολιασμού τις καθημερινές. Παράλληλα, θα μπορούν να γίνονται εβδομαδιαία 75.000- 85.000 εμβολιασμοί παγκύπρια. Όσον αφορά τους προσωπικούς γιατρούς, μέχρι την Πέμπτη, το ενδιαφέρον για να εμβολιάζουν στα ιατρεία τους αυξανόταν συνεχώς, γι’ αυτό παραγγέλθηκαν συνολικά πάνω από 15.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, οι οποίες άρχισαν να τους αποστέλλονται. Ενδιαφέρον, όμως, άρχισαν να εκδηλώνουν και ιατροί εκτός ΓεΣΥ. Η επιτάχυνση της υλοποίησης του πλάνου εμβολιασμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το χρονικό όριο της άρσης των μέτρων του λοκντάουν. Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, το ποσοστό του πληθυσμού που είχε λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου ανερχόταν στο 23,2%, το οποίο θεωρείται ενθαρρυντικό, αφού ο στόχος είναι η Κύπρος να εμβολιάσει το 30% του πληθυσμού της, τουλάχιστον με την πρώτη δόση, μέχρι τα μέσα Μαΐου, μερικές μόνο μέρες μετά από τη λήξη του λοκντάουν.
Από τις 10 Μαΐου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα εφαρμοστεί το «πράσινο πάσο». Πηγές από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή αναφέρουν ότι δεν κλήθηκαν να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα και να υποβάλουν τις θέσεις τους, ωστόσο, υπάρχουν φωνές εκ μέρους των επιστημόνων που κάνουν λόγο για ένα μέτρο πολύ αυστηρό, με την πλειοψηφία ωστόσο να το στηρίζει. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προτάθηκε η εφαρμογή του «πράσινου πάσου» σε χώρους άθλησης, όπως είναι τα γυμναστήρια, όπου οι θαμώνες εκπνέουν έντονα, και τα malls, όπου συναθροίζεται μεγάλος αριθμός πολιτών, άποψη την οποία δεν ενστερνίστηκαν οι υπόλοιποι.
Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τη διενέργεια ελέγχων θα πραγματοποιούν τα μέλη της Αστυνομίας, καθώς, όπως έχει λεχθεί, το άτομο που θα ελέγχει τα προσωπικά στοιχεία του πελάτη μιας επιχείρησης πρέπει να είναι αρμόδιο. Το θέμα αυτό δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε σημαντικό ζήτημα, καθώς πολίτες έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλοντας ως επιχείρημα το ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό, με έμμεσο τρόπο. Από πλευράς του, το Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός, αλλά αποτελεί τη μόνη διέξοδο από την πανδημία και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να δώσει σημαντικά κίνητρα στους πολίτες.
Στόχος η μαζικότητα
Η εφαρμογή του «πράσινου πάσου» αποφασίστηκε σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρακτικής που εφαρμόζει το Ισραήλ, το οποίο, όμως, έχει εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του. Για να επισπευσθεί ο εμβολιασμός και στην Κύπρο, ώστε να αποφευχθούν στον βαθμό του δυνατού τυχόν προβλήματα που αφορούν την επικείμενη εφαρμογή του «πράσινου πάσου», έχει γίνει εισήγηση να παρακάμπτεται η πύλη εμβολιασμού στις περιπτώσεις των πολιτών, οι οποίοι έχασαν τη σειρά τους, αλλά τώρα ασκούν έντονες πιέσεις για να τους δοθεί δεύτερη ευκαιρία. Η εισήγηση αφορά στη διευθέτηση τηλεφωνικών ραντεβού από τους ανθρώπους αυτούς, ακόμα και ο μαζικός εμβολιασμός τους, ανεξαρτήτως ηλικίας, σε πολυσύχναστα σημεία.
Με τη σειρά τους, ο ΠΙΣ και η Εταιρεία Προσωπικών/Οικογενειακών Ιατρών Κύπρου, κατέθεσαν πρόταση στο Υπουργείο Υγείας, όπως καταργηθεί η πύλη εμβολιασμού. Έτσι, θα υπάρχει η δυνατότητα για να διενεργούνται μαζικά εμβολιασμοί στα ενδεδειγμένα σημεία, μέσω ενός κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού για μαζικό εμβολιασμό. Αντιδράσεις, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα δεν θα πραγματοποιούνται εμβολιασμοί, κάτι που δεν συνάδει με τις συνθήκες που επικρατούν. Οι πιο πάνω εισηγήσεις, με τον σωστό συντονισμό, θα μπορούσαν να εξεταστούν σοβαρά, ειδικά αυτή την περίοδο, κατά την οποία φαίνεται πως το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό αρχίζει να αυξάνεται. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι τα άτομα νεαρότερης ηλικίας έχουν στραφεί προς τον εμβολιασμό, ο οποίος θα συμβάλει στην πλήρη επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας.