Η κυπριακή μουσική διαθέτει προοπτικές και μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται, καθώς στην Κύπρο δραστηριοποιούνται αρκετοί ταλαντούχοι μουσικοί.
Αυτή την άποψη εκφράζει με δηλώσεις του στον «Π» ο μουσικοσυνθέτης, δάσκαλος μουσικής και οργανοπαίκτης Σωτήρης Καραγιώργης, ο οποίος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στη μουσική δημιουργία και εκπαίδευση. Από την πρώτη επαφή του με το λαούτο του πατέρα του σε ηλικία μόλις έντεκα ετών μέχρι τη μελοποίηση ποιημάτων του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και την ίδρυση του Μουσικού Ομίλου Πάφου το 1986, η πορεία του χαρακτηρίζεται από συνεχή προσφορά στον πολιτισμό. Ο ίδιος θυμάται πως η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε αυθόρμητα, όταν άρχισε να παίζει στο λαούτο του πατέρα του χωρίς καθοδήγηση. Στην αρχή χρησιμοποιούσε μόνο ένα δάχτυλο του αριστερού χεριού, ενώ χρειάστηκαν περίπου δυόμισι χρόνια μέχρι να εξοικειωθεί πλήρως με το όργανο. Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον όπου η παραδοσιακή μουσική είχε σημαντική παρουσία, πήρε τα πρώτα του ακούσματα από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν εξαιρετικός λαουτάρης. Από εκεί ξεκίνησε το ενδιαφέρον του για τα παραδοσιακά όργανα.
Στα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε όχι μόνο με το λαούτο αλλά και με το μπουζούκι και την κιθάρα. Ένας από τους αδελφούς του είχε αγοράσει μπουζούκι και σύντομα απέκτησε κι εκείνος το δικό του. Μέχρι την ηλικία των δεκαοκτώ ετών συμμετείχε ήδη σε μουσικές εκδηλώσεις, παίζοντας σε γάμους και πανηγύρια σε διάφορες περιοχές. Μετά τη στρατιωτική του θητεία εντάχθηκε σε μια ορχήστρα που δημιούργησε ο μουσικός δάσκαλος Αχιλλέως Θεόδωρος. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη ταξίδευαν σε πολλές πόλεις της Κύπρου, δίνοντας μουσικές παραστάσεις. Η εμπειρία αυτή τον βοήθησε να συνειδητοποιήσει ότι η μουσική θα αποτελούσε τον βασικό δρόμο της ζωής του. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Αθήνα με σκοπό αρχικά να σπουδάσει ηλεκτρονικός στη Σιβιτανίδειο Σχολή. Ωστόσο, η αγάπη του για τη μουσική τον οδήγησε τελικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Η οικογένειά του στήριξε την απόφασή του, με τη μητέρα του να τον ενθαρρύνει να ακολουθήσει αυτό που πραγματικά επιθυμούσε. Αργότερα μετακινήθηκε στη Θεσσαλονίκη για να φοιτήσει στο Κρατικό Ωδείο, όπου δίδασκε ο σημαντικός Κύπριος μουσικοσυνθέτης Σόλωνας Μιχαηλίδης. Εκεί παρέμεινε για τρία χρόνια, ολοκληρώνοντας σπουδές στην Ωδική, την Αρμονία, την Ενορχήστρωση Πνευστών και την Αντίστιξη. Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο συνέχισε τις μουσικές του σπουδές με τον Ανδρέα Χαραλάμπους, από τον οποίο απέκτησε το δίπλωμα της Φούγκας.
Παράλληλα με τις μουσικές σπουδές, φοίτησε και στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, αποκτώντας πτυχίο δασκάλου. Το πτυχίο αυτό του επέτρεψε, όταν επέστρεψε στην Κύπρο, να εργαστεί ως εκπαιδευτικός και να διδάξει μουσική σε μαθητές. Τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου, ιδιαίτερα η τουρκική εισβολή και οι δυσκολίες που βίωσε ο κυπριακός λαός, αποτέλεσαν σημαντική πηγή έμπνευσης για τη δημιουργική του πορεία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία στράφηκε πιο ενεργά στη σύνθεση μουσικής. Ιδιαίτερη θέση στο έργο του κατέχει η μελοποίηση ποιημάτων του αγωνιστή Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Ο Σωτήρης Καραγιώργης είχε και οικογενειακή σχέση με τον Παλληκαρίδη, καθώς οι μητέρες τους ήταν αδελφές. Δημιούργησε έναν δίσκο με τίτλο «Στην Άκρη τ’ Ουρανού», ο οποίος περιλαμβάνει δεκαπέντε ποιήματα του Ευαγόρα. Τον τίτλο του έργου πρότεινε η αδελφή του Παλληκαρίδη, εμπνευσμένη από το μικρό κομμάτι ουρανού που μπορούσε να δει ο αγωνιστής από το κελί του πριν από την εκτέλεσή του. Τα τραγούδια του δίσκου ερμήνευσαν γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Γιάννης Κότσιρας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Δώρος Δημοσθένους, ενώ δύο από αυτά ερμήνευσε και ο ίδιος ο συνθέτης. Αργότερα προχώρησε και σε μια ακόμη μουσική εργασία αφιερωμένη στον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Οθωμανούς στις 9 Ιουλίου 1821. Στον συγκεκριμένο δίσκο μελοποίησε οκτώ ποιήματα, ενώ δύο ακόμη μελοποίησε ο αδελφός του.
Σε αυτή τη δουλειά επέλεξε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην παραδοσιακή μουσική, σε αντίθεση με τον προηγούμενο δίσκο όπου είχε χρησιμοποιήσει πιο ελεύθερη μουσική προσέγγιση. Μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση της κυπριακής μουσικής, ο Σωτήρης Καραγιώργης εμφανίζεται αισιόδοξος. Όπως επισημαίνει, αρκετοί νέοι δημιουργοί ασχολούνται με τη σύνθεση και συνεχίζουν την παράδοση της κυπριακής μουσικής. Παράλληλα, θεωρεί σημαντικό όσοι ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μουσική να μελετήσουν και τη βυζαντινή μουσική, καθώς πολλοί από τους μουσικούς δρόμους είναι κοινοί. Στο παρελθόν, όταν εμφανιζόταν σε ξενοδοχεία μαζί με τα αδέλφια του, είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί και με άλλα μουσικά είδη, όπως η λατινοαμερικανική, η ισπανική και η ρωσική μουσική, εμπειρίες που εμπλούτισαν το μουσικό του υπόβαθρο.
Σήμερα εξακολουθεί να δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά και να εργάζεται για την οργάνωση συναυλιών με τον Μουσικό Όμιλο Πάφου, ιδιαίτερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου. Ο ίδιος ίδρυσε τον Μουσικό Όμιλο Πάφου το 1986 και από τότε διατελεί πρόεδρος και μαέστρος της χορωδίας. Στόχος του οργανισμού είναι η προώθηση της χορωδιακής μουσικής και η ενίσχυση της πολιτιστικής ζωής της Κύπρου. Ο όμιλος έχει δώσει πολλές συναυλίες, έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς και την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου.
Επιπλέον, από το 1988 διοργανώνει το Παγκύπριο Χορωδιακό Φεστιβάλ Πάφου, στο οποίο συμμετέχουν χορωδίες τόσο από την Κύπρο όσο και από άλλες χώρες. Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πολιτισμού, ιδιαίτερα μετά την περίοδο της πανδημίας, σημειώνει ότι υπήρξε μια περίοδος επιβράδυνσης στη δραστηριότητα των χορωδιών, καθώς πρόκειται για σύνολα που χρειάζονται συνεχή λειτουργία και επαφή. Παρά τις δυσκολίες, τονίζει ότι έχει δεχθεί σημαντική στήριξη από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας καθώς και από τον Δήμο Πάφου, αφού η διοργάνωση μιας ποιοτικής μουσικής παράστασης συνεπάγεται αρκετά έξοδα και απαιτεί τη συνεργασία επαγγελματιών μουσικών.
Όταν του ζητείται να ξεχωρίσει τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας του, ο ίδιος επιλέγει να αναφερθεί στη διαδικασία της δημιουργίας. Όπως λέει, η μεγαλύτερη ικανοποίηση δεν βρίσκεται μόνο στη στιγμή της παράστασης, αλλά κυρίως στις πρόβες και στην προσπάθεια να εκφραστεί μουσικά αυτό που υπάρχει μέσα στον δημιουργό.















































