Αναφορικά με τη δέσμη νομοσχεδίων που αφορούν τη φορολογική μεταρρύθμιση όπως έχει κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων από την εκτελεστική εξουσία, θεωρούμε ως ΕΔΕΚ ότι κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση παρόλο ότι πιστεύουμε ότι χρειάζονται βελτιώσεις ώστε να επωφεληθούν περισσότερο τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα των πολιτών.
Ως εκ τούτου ως ΕΔΕΚ επισημαίνουμε τα πιο κάτω:
1) Υπάρχει μια σημαντική μείωση στο φορολογικό βάρος των κυπριακών εταιρειών με την μείωση της έκτακτη εισφορά για την άμυνα στα μερίσματα από 17% σε 5% παρόλο που υπάρχει αύξηση στον εταιρικό φόρο από 12.5% σε 15%.
Η ελάφρυνση αυτή λειτουργεί ισοπεδωτικά για τις μικρές και τις μεγάλες εταιρείες με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική φορολογική ποσοτική ελάφρυνση στις μεγάλες εταιρείες.
Η εισήγηση μας είναι ότι θα πρέπει να γίνει ρύθμιση ώστε η φορολογική ελάφρυνση σε μικρές και πολύ μικρές εταιρείες να είναι μεγαλύτερη με διαφορετικούς συντελεστές. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να αντισταθμιστεί στα δημόσια έσοδα με αύξηση στις μεγάλες εταιρείες της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα στα μερίσματα αντί 5% σε μεγαλύτερο ποσοστό και την μείωση στις μικρές και πολύ μικρές εταιρείες του εταιρικού φόρου στο 10%.
2) Υπάρχει επίσης, και μία σημαντική μείωση στην φορολογική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζουν τα ακίνητα τους μετά την εισήγηση για κατάργηση φόρου της άμυνας 3% επί των ενοικίων.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ως επί το πλείστων είναι πρόσωπα μεσαίας και υψηλής εισοδηματικής στάθμης.
Θεωρούμε ότι ο συντελεστής 3% πρέπει να παραμείνει και το ποσό αυτό να παραχωρηθεί σε πιστώσεις φόρου ή φορολογικές εκπτώσεις σε φυσικά πρόσωπα χαμηλής και μεσαίας εισοδηματικής στάθμης, τα οποία δέχονται και την μεγαλύτερη επιβάρυνση από την ακρίβεια.
Συγκεκριμένα, η αύξηση του αφορολόγητου ποσού για τα φυσικά πρόσωπα με ετήσιο εισόδημα από τις €19,500 σε €20,500 και με την πρόταση που υπάρχει στο νομοσχέδιο για εκπτώσεις 1000 ευρώ επί του φορολογητέου εισοδήματος για κάθε τέκνο όπως επίσης και εκπτώσεις που θα δίνονται για τόκους εξυπηρετούμενων δανείων σχετικά με την απόκτηση κατοικίας, δημιουργούν από τη μία, πολυπλοκότητα στην υποβολή αλλά και την εξέταση της φορολογικής τους δήλωσης.
Την ίδια στιγμή η μείωση επί των φόρων που δέχονται τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα είναι συγκριτικά ελάχιστη με αυτές που δίνονται στις εταιρείες και στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η εισήγηση μας είναι ότι θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά το διπλάσιο οι εκπτώσεις που δίνονται για οικογενειακά εισοδήματα μέχρι το ποσό των €45,000 καθώς επίσης, να διευρυνθεί η κλίμακά των δικαιούχων των εκπτώσεων αυτών από 80,000 ευρώ σε 100,000 ευρώ έτσι ώστε από €45,000 μέχρι €100.000 να λαμβάνουν τις εκπτώσεις που εισηγείται η κυβέρνηση.
Επίσης θα πρέπει να γίνει παράληψη της πρόνοιας για έκπτωση σε τόκους επί των εξυπηρετούμενων δανείων, όπου θα πρέπει ο φορολογούμενος να αποτείνεται στην τράπεζα για την εξασφάλιση της σχετικής βεβαίωσης ότι το δάνειο είναι εξυπηρετούμενο έτσι ώστε να λάβει την φοροαπαλλαγή.
Προς τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να εξευρεθεί άλλος απλούστερος τρόπος και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, για την γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική υποβολή και εξέταση της φορολογικής δήλωσης .Θα πρέπει να απαλειφθεί η πρόνοια για εξυπηρετούμενο δάνειο , αφού ο δανειολήπτης που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον δανεισμό του γνωρίζει ότι κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του .
Επίσης, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να εντάξουμε την ενσωμάτωση πρόνοιας για το ποσό έκπτωσης για τόκους οικιστικού δανείου, διασυνδεδεμένο με το ύψος του δανεισμού ώστε να περιορίζουμε το μέγεθος τόσο του δανεισμού όσο και της κατοικίας σύμφωνα και με τις διατάξεις του ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία.
3). Στην μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου γίνεται εισήγηση για επαναφορά του φόρου ακίνητης ιδιοκτησία για ακίνητα αξίας πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ. Παρόλα αυτά η εισήγηση αυτή δεν έχει ενσωματωθεί στα νομοσχέδια.
Θεωρούμε ότι η επαναφορά της συγκεκριμένης φορολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί αλλά θα πρέπει να εξαιρεθούν οι περιουσίες οι οποίες παρουσιάζονται ως απόθεμα στις επιχειρήσεις καθώς και οι περιουσίες οι οποίες αποφέρουν εισόδημα στις επιχειρήσεις (π.χ. εργοστάσιο, γκαράζ, φούρνος, κλπ.).
Με τα έσοδα αυτά θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η κοινωνική πολιτική του κράτους, η οποία αναμφίβολα κινείται τα τελευταία χρόνια προς την ορθή κατεύθυνση και την οποία χαιρετίζουμε.
4) Αναφορικά με το τέλος χαρτοσήμου πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν από την επιβολή χαρτοσήμου συμβόλαια που αφορούν συμβάσεις εργοδότησης.
Έχει γίνει εισήγηση από κοινοβουλευτικά κόμματα για πλήρη κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου. Την πρόταση αυτή δεν την βλέπουμε αρνητικά παρόλο ότι θα πρέπει να καλυφθεί η απώλεια του εσόδου αυτού μέσα από αύξηση άλλης φορολογίας.
Κατά την συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες από τον ΣΕΛΚ, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και από τον Σύνδεσμο Προώθησης Επενδύσεων στο εξωτερικό για την αύξηση του συντελεστή του εταιρικού φόρου από 12.5% σε 15% καθώς αμφισβήτησαν τη μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου η οποία δεν
έχει λάβει υπόψιν σημαντικές παραμέτρους οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε έξοδο από την χώρα μας, πολύ μεγάλων ξένων εταιρειών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της Κύπρου ως χρηματοοικονομικού κέντρου που την ίδια στιγμή πιθανόν να οδηγήσει σε μία κατακόρυφη μείωση των εσόδων των δημόσιων ταμείων που προκύπτουν από τις εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι 30 εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων εισφέρουν το 1/3 των συνολικών εταιρικών φόρων που εισπράττει το κράτος.
Φαίνεται ότι, οι εισηγήσεις των τριών αυτών φορέων να μην έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψιν κατά την διάρκεια που έγιναν οι διαβουλεύσεις για αυτά τα νομοσχέδια.
Ως εκ τούτου εκφράζουμε την ανησυχία μας για τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν, αφού δεν έχουν ληφθεί υπόψιν τα προαναφερθέντα ζητήματα. Παρόλα αυτά η θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι μέσα από την φορολογική μεταρρύθμιση και μέσα από μία συνετή δημοσιονομική πολιτική, πρέπει να ενισχυθούν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού, τόσο σε ότι αφορά τις φοροελαμφρύνσεις όσο και την περεταίρω ανάπτυξη της κοινωνικής πολιτικής του κράτους με την στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Ηλίας Μυριάνθους
Βουλευτής ΕΔΕΚ Κ.Σ.
Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου


































































