Το Φεστιβάλ Ρεσιού Λετύμπους διεξάγεται κάθε χρόνο με ελάχιστες εξαιρέσεις, από το 1980.Τα πρώτα 15 χρόνια ήταν διήμερο και στη συνέχεια μονοήμερο.
Το φετινό θα είναι το 33ο Φεστιβάλ Ρεσιού. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Πατσαλίδη πρόεδρο του Συνδέσμου Αποδήμων Λετύμπους επί μια πενταετία και πρόεδρο του Συλλόγου «Σωτήριος» Λετύμπου από το 2018 το Φεστιβάλ Ρεσιού, παγκύπρια, διεξάγεται μόνο σε δύο (2) κοινότητες, την Λετύμπου της Πάφου και την Φασούλα της Λεμεσού, οι οποίες έχουν αδελφοποιηθεί το έτος 2023. Πρόκειται συνέχισε, για μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη πολιτισμό, παράδοση και ψυχαγωγία που δεν πρέπει να χάσει κανείς.
Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί σε δύο χώρους στο Πολιτιστικό Κέντρο της κοινότητας Λετύμπους και στο Σπίτι και Εστιατόριο της Σοφίας & Ανδρέα Κυριάκου. Φέτος η διοργάνωση του είναι διήμερη και αναμένεται να διεξαχθεί στις 26 – 27 Ιουλίου 2025. Οργανωτές του διήμερου Φεστιβάλ είναι, σύμφωνα με τον κ. Πατσαλίδη, ο Σύλλογος «Σωτήριος» Λετύμπους, το Κοινοτικό Συμβούλιο Λετύμπους και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αποδήμων. Την οικονομική διαχείριση θα έχει ο Σύλλογος «Σωτήριος» Λετύμπους, ενώ ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αποδήμων θα εκδόσει και θα κυκλοφορίσει δωρεάν την εφημερίδα «Le Tomb» για προβολή του Φεστιβάλ
Όσο για το ωράριο του φεστιβάλ αυτό είπε είναι ευέλικτο. Συγκεκριμένα κατά την 1η ημέρα του φεστιβάλ το Σάββατο 26 Ιουλίου του 2025 , το φεστιβάλ θα είναι ανοικτό από τις 18:00 – 02:00 και αυτό θα διεξαχθεί στο χώρο εκδήλωσης το Πολιτιστικό Κέντρο Κοινότητας Λετύμπους . Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Επίσης την Κυριακή 27 Ιουλίου το Φεστιβάλ θα είναι ανοικτό από τις 11:00 – 20:00 και η είσοδος επίσης είναι ελεύθερη. Για την μεταφορά τουριστών από τα ξενοδοχεία της Πάφου θα υπάρχει επίσης λεωφορείο.
Φαγητά & Ποτά.
Ο κ. Πατσαλίδης σημείωσε ακόμη πως στο Φεστιβάλ θα υπάρχουν περίπτερα πώλησης φαγητού (κλέφτικο, σούβλα και σουβλάκια), φαγητού για τους χορτοφάγους (πιφτέκια, ρεβυθοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες), και εδεσμάτων (ρέσι, λουκουμάδες, παστελλάκι). Θα υπάρχει επίσης περίπτερο πώλησης τσαμαρέλλας και σουτζιούκου. Κρασιά της περιοχής (διάφορα είδη) όπως ζιβανία, αναψυκτικά και χυμοί και εμφιαλωμένο νερό.
Η υποδοχή καλεσμένων με παραδοσιακές στολές
Στην είσοδο του χώρου θα υπάρχει υποδοχή του κοινού με 2 άνδρες και 2 γυναίκες με παραδοσιακή στολή, οι οποίοι θα ραντίζουν με ροδόσταγμα (ανθόνερο ) και θα καπνίζουν με παραδοσιακό καπνιστήρι τους προσερχόμενους, και θα τους προσφέρουν κρασί από κρασοκόλοκο (μια πινιά) και τσίμπιμα από τον τσέστο ο οποίος θα έχει μικρά κομματάκια ψωμιού, χαλουμιού, σουτζούκκου, τσαμαρέλλας και ελιές. Έτσι προνοεί το έθιμο.
Ακόμη το παρών του θα δώσει το κυπριακό χορευτικό συγκρότημα, όπως είπε. Ενδεικτικά σημείωσε πως θα υπάρχει κυπριακό χορευτικό συγκρότημα το οποίο θα παρουσιάσει το χορό του Ρεσιού, σύμφωνα με το οποίο, θα γίνει αναπαράσταση του τρόπου κατασκευής του ρεσιού καθώς και άλλους κυπριακούς χορούς.
Ένα άλλο μοναδικό θέαμα θα αποτελέσει αυτό του επαγγελματία χορευτή ο οποίος θα χορέψει το χορό των ποτηριών. Στο τέλος το συγκρότημα θα χορέψει διάφορους ελληνικούς χορούς καλώντας το κοινό να συμμετάσχει στους χορούς.
Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλίδη, κατά το φεστιβάλ θα τοποθετηθεί μεγάλη οθόνη όπου θα προβάλλεται video για την παρασκευή του ρεσιού από τη σπορά, το θέρος, το αλώνεμα, το κουπάνισμα του σιταρκού, το πλύσιμο, και το το ψήσιμο του ρεσιού.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ της Λετύμπους θα φιλοξενηθεί έκθεση με έργα τοπικής χειροτεχνίας του John Mann και της ομάδας τους, με δυνατότητα αγοράς από το κοινό πλουμιστά νεροκόλοκα, πιάτα, ποτήρια κλπ.
Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει και Wine Tasting για τους λάτρεις του κρασιού, κυρίως ξένους επισκέπτες και τουρίστες. Επιπρόσθετα οι παρευρισκόμενοι με ένα μικρό ποσό συμμετοχής, θα μπορούν να γευτούν, τα τοπικά και περιφερειακά κρασιά του τόπου μας, ενώ θα δοθεί στον κάθε συμμετέχοντα «κάρτα συμμετοχής» και ένα αναμνηστικό ποτήρι κρασιού.
Συγκεκριμένα στο 1ο περίπτερο θα έχει «Λουκουμάδες», στο 2ο περίπτερο «κουλλουράκια με όψιμα», στο 3ο περίπτερο «τσαμαρέλλα», στο 4ο περίπτερο «σουτζιούκκο», ενώ εξαμελές συγκρότημα θα παρουσιάσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με λαϊκή μουσική και τραγούδια και τις δύο ημέρες.
Βιωματικές δράσεις
Σε σχέση με τις βιωματικές δράσεις που περιλαμβάνονται στην δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ την Κυριακή , αυτές θα λάβουν χώρα στο Σπίτι και Εστιατόριο της Σοφίας & Ανδρέα Κυριάκου.
Συνολικά θα πραγματοποιηθούν έξι (6) εργαστήρια.
Σε όλα τα εργαστήρια, θα υπάρχει αδειούχος ξεναγός ο οποίος θα εξηγεί στους παρευρισκόμενους τα διάφορα στάδια κάθε εργαστηρίου. Ο κάθε παρευρισκόμενος θα μπορεί να βοηθήσει τις «μαστόρισσες» συμμετέχοντας στις διάφορες εργασίες των εργαστηρίων (hand on participation).
Τα προϊόντα των εργαστηρίων θα δοθούν δωρεάν στους παρευρισκόμενους για κατανάλωση. Ανάμεσα στα εργαστήρια ,είπε ο κ. Πατσαλίδης είναι το εργαστήρι ψωμιού, στο οποίο θα γίνεται το ζύμωμα ψωμιού, το φούρνισμα σε ξυλόφουρνο,το ξεφούρνισμα, ενώ ζεστό φρέσκο ψωμί θα δοθεί στους παρευρισκόμενους για κατανάλωση.
Επίσης εργαστήρι ελιοτών, όπου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δούν από κοντά το ζύμωμα του ζυμαριού, και το φτιάξιμο των ελιοτών με μαύρες κυπριακές ελιές καθώς και το ψήσιμο των ελιοτών στον ξυλόφουρνο. Οι φρέσκες ελιοτές θα δοθούν στους παρευρισκόμενους για κατανάλωση. Ακόμη θα υπάρχει εργαστήρι ξεροτήγανων όπου θα γίνει το ζύμωμα ξεροτήγανων και το τηγάνισμά τους. Ακολούθως τα φρέσκα ξεροτήγανα θα δοθούν στους παρευρισκόμενους για κατανάλωση.
Παραδοσιακός κυπριακός καφές όλων των ειδών
Ανάμεσα στα εργαστήρια είναι το εργαστήρι του κυπριακού καφέ. Ο κ. Πατσαλίδης σημείωσε ακόμη πως θα παρασκευαστούν σε «φουτζιάκι» όλα τα είδη του κυπριακού καφέ. Με καϊμάκι, χωρίς καϊμάκι, ελαφρύς, μέτριος και βαρύς, σκέττος, μέτριος και γλυκός. Στον κάθε παρόντα θα προσφερθεί καφές της προτίμησής του. Επιπρόσθετα θα υπάρχει και εργαστήρι χαλουμιού & αναρής. Στο εργαστήριο θα γίνεται το βράσιμο γάλακτος, το φτιάξιμο χαλλουμιών και αναρής. Το φρέσκο χαλλούμι και η αναρή θα δοθούν στους παρευρισκόμενους για κατανάλωση.
Επίσης θα υπάρχει εργαστήρι Παλουζέ & Σουτζιούκκου που θα επιλαμβάνεται την προετοιμασία κλωστών με κούννες αμυγδάλου.
Προετοιμασία παλουζέ από ζουμί άσπρου (ξινιστέρι) σταφυλιού
Κατά την προετοιμασία του παλουζέ από ζουμί άσπρου (ξινιστέρι) σταφυλιού γίνεται φούτισμα των κλωστών με τις κούνες. Ο φρέσκος παλουζές θα δοθεί στους παρευρισκόμενους για κατανάλωση. Ακόμη στο εργαστήρι για το ρέσι θα γίνεται η προετοιμασία ενός μικρού χαρτσιού με ρέσι, το λάτσισμα και ψήσιμο του ρεσιού, ενώ το ρέσι θα δοθεί στους παρευρισκόμενους για κατανάλωση.
Ο κ. Πατσαλίδης αναφέρθηκε και στις τρεις οργανωμένες επισκέψεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ με ξεναγούς στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα και αυτές θα περιλαμβάνουν ξενάγηση στο Μουσείο χωριάτικου σπιτιού της Σοφίας & Ανδρέα Κυριάκου, ξενάγηση στη μεσαιωνική εκκλησία του Αγίου Κηρύκου και ξενάγηση στο οινοποιείο «Μακαρούνας » στη Λετύμπου.
Ένα σημαντικό γεγονός που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους είναι ο γύρος της Λετύμπου με το τρενάκι της χαράς. Όπως είπε, κατά τις ημέρες του Φεστιβάλ, θα είναι διαθέσιμο μικρό τρενάκι, τριών βαγονιών και 54 θέσεων (3Χ18) το οποίο θα κάνει το γύρο της Λετύμπου κάθε ώρα. Σημείο έναρξης το Μνημείο Ηρώων Λετύμπους. Τιμή εισητηρίου €3 για μικρούς και μεγάλους.