Η αδιάλλακτη στάση και η κάθετη άρνηση του κατοχικού ηγέτη και της Τουρκίας δεν πρόκειται να κάμψει την ένταση των προσπαθειών μας ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης στην Πάφο .
Στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Θεοδώρου όπου τελέστηκε το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αγωνισαμένων και πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου του 1974 χοροστατούντος του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Θεοχάρους με διοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Πάφου την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Αρχές της Επαρχίας ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε πως ως Κυβέρνηση έχουνε πλήρη επίγνωση της ιστορικής ευθύνης και αναγνωρίζουνε τις πολλαπλές προκλήσεις και δυσκολίες που έχουνε να αντιμετωπίσουμε.
Ο πόθος μας είπε, για επίλυση του Κυπριακού παραμένει άσβεστος και η προσήλωσή μας αταλάντευτη, σημειώνοντας πως από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει θέσει ως ύψιστο στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, από το σημείο που είχαν διακοπεί, πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η επιμονή και η συνέπεια των προσπαθειών μας, η ανάληψη πρωτοβουλιών που αποδεικνύουν την ειλικρινή πολιτική μας βούληση συνέχισε, « έχει θέσει το Κυπριακό στο επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας, σε μια περίοδο γεμάτη περιφερειακές και διεθνείς προκλήσεις και εξελίξεις». Πρόσθεσε πως ο διορισμός Προσωπικής Απεσταλμένης και ο επαναδιορισμός της από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο διορισμός Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό, η σύγκληση της Πολυμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη τον περασμένο Μάρτιο και ακολούθως στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο αλλά και ο καθορισμός νέας συνάντησης τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και νέας πολυμερούς διάσκεψης πριν από το τέλος του έτους ,αποτελούν έμπρακτες και απτές ενέργειες που συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, όπως είπε.
Επεσήμανε πως η πρόσφατη πολυμερής διάσκεψη που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας στη Νέα Υόρκη, επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.
Η σταθερή προσήλωση της διεθνούς κοινότητας στο συμφωνημένο πλαίσιο, όπως εκφράστηκε κατά την πολυμερή της Νέας Υόρκης τόσο από τον ίδιο τον ΓΓ, την Ελλάδα, το ΗΒ αλλά και τους κορυφαίους θεσμούς της ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, δύο εκ των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποδεικνύουν τόνισε, με τον πιο εμφαντικό τρόπο την απομόνωση και απόρριψη της απαράδεκτης θέσης της Τουρκίας για επιδίωξη λύσης που εκφεύγει του πλαισίου των ΗΕ.
Σε μια περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς ισορροπίες διαταράσσονται και μετατοπίζονται, ο ρόλος των ΗΕ ως του θεματοφύλακα της νομιμότητας είπε ο κ. Λετυμπιώτης, αναδεικνύεται πιο επιτακτικός από ποτέ.
Η ΕΕ συνέχισε, είναι ο καταλύτης που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στις προσπάθειες των ΗΕ.
Οι αποφάσεις του ΣΑ και το πλαίσιο των ΗΕ είναι η ασπίδα που μας θωρακίζει απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό και νομιμοποιούν τη διαχρονική μας προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπλήρωσε.
Η ενάσκηση της ενεργού και συνεπούς διπλωματίας στοχεύει, όπως είπε ο ΚΕ « στο να επαναφέρουμε με τεκμηριωμένες θέσεις το Κυπριακό ψηλά στη διεθνή ατζέντα, προβάλλοντας όχι μόνο το δίκαιο αλλά και τον κίνδυνο που συνεπάγεται η συνεχιζόμενη κατοχή για τη σταθερότητα της περιοχής και την αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος».
Η Κύπρος συνέχισε, δεν είναι μόνο ο τόπος μιας μεγάλης εθνικής τραγωδίας, είναι η συμπύκνωση όλων των οικουμενικών αξιών και επιδιώξεων της ανθρωπότητας. Εδώ, σε αυτό το μαρτυρικό νησί, συνυφαίνονται οι αρχές της ελευθερίας, της κυριαρχίας, της αξιοπρέπειας, η απαίτηση για σεβασμό της νομιμότητας και για αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου.
Η κατοχή κυπριακού εδάφους από τον τουρκικό στρατό δεν αποτελεί μόνο τόνισε ο κ. Λετυμπιώτης μια κυπριακή πληγή αλλά μια διαρκή πρόκληση για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Είναι μια κραυγαλέα παραβίαση όλων όσων η ανθρωπότητα όρισε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως αδιαπραγμάτευτες αξίες και θεμελιώδεις αρχές.
Δεν μπορεί, όπως είπε, η διεθνής κοινότητα να στέκεται ανεκτική απέναντι σε έναν κατακτητή που εδώ και 51 χρόνια αδιαφορεί για τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, για το Διεθνές Δίκαιο, για τις βασικές ελευθερίες των ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα, δικαίως, ξεσηκώνεται και συσπειρώνεται για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας.
Η ίδια φωνή που υπερασπίζεται την ανεξαρτησία του Κιέβου οφείλει να υπερασπιστεί με την ίδια ένταση και τη Λευκωσία, τη Μόρφου, την Αμμόχωστο, την Καρπασία. Η ίδια ευαισθησία που κινητοποίησε Κυβερνήσεις, θεσμούς και λαούς οφείλει να φτάσει και ως τις κατεχόμενες γειτονιές μας , συμπλήρωσε ο ΚΕ.
Ζητούμε ανέφερε, « ισονομία και συνέπεια στις αρχές. Ζητούμε να μετρηθεί με το ίδιο μέτρο που μετρήθηκε κάθε άλλη παραβίαση διεθνούς δικαίου. Εμείς, ο λαός αυτής της μαρτυρικής γης, γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα πόσο ανυπόφορη είναι η αδικία όταν παρατείνεται, πόσο υπονομεύει τη διεθνή νομιμότητα όταν γίνεται ανεκτή».
Η Κύπρος λοιπόν είπε, στέκεται ενώπιον όλων και υπενθυμίζει ότι εδώ δοκιμάζονται οι αξίες που οι λαοί επικαλούνται στις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας, προσθέτοντας πως η Κύπρος, με την ιστορία της, με τις θυσίες της, με την επιμονή και την καρτερία του λαού της, θα συνεχίσει να είναι η φωνή που δεν σωπαίνει. Μια φωνή που καλεί τις μεγάλες δυνάμεις, τους θεσμούς, κάθε δημοκρατικό πολίτη του κόσμου να κατανοήσει πως εδώ, στο τελευταίο μοιρασμένο κράτος της Ευρώπης, δεν εκκρεμεί μόνο η λύση ενός εθνικού ζητήματος, αλλά η επανόρθωση μιας παγκόσμιας αδικίας.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ακόμη πως με αμείωτη ένταση θα συνεχίζουν να εργάζονται , μαζί με τη διεθνή κοινότητα για την επίτευξη μας λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και φυσικά τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιας λύσης που θα μας απαλλάξει από κατοχικούς στρατούς και θα διαγράψει τη γραμμή που σημαδεύει την χώρα μας. Τη μαύρη λωρίδα που διαχωρίζει, που χωρίζει ψυχές, που στέκεται εμπόδιο ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, στο φως και το σκοτάδι, κατέληξε.
Μετά το πέρας του μνημοσύνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης.