Με την Βρετανίδα συνθέτρια Rachel Portman, η οποία ήταν υποψήφια για το Όσκαρ μουσικής δύο φορές, για τις ταινίες The Cider House Rules και “Chocolat” και της απονεμήθηκε το χρυσό αγαλματίδιο για καλύτερη πρωτότυπη μουσική στην ταινία “Emma”, συνεχίστηκε το βράδυ της της Παρασκευής το Minthis Music Festival 2025 στην Πάφο.
Το φεστιβάλ παρακολούθησαν ντόπιοι και ξένοι λάτρεις της κλασσικής μουσικής σε ένα ειδυλιακό περιβάλλον , μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου καθώς και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.
Η Rachel Portman στο πλαίσιο της χθεσινής της παρουσίασης εκτός από τα μουσικά κομμάτια που έπαιξε έδωσε την δυνατότητα στο κοινό που την παρακολούθησαν να την γνωρίσουν καλύτερα μιλώντας για την ίδια , για την δύναμη της μουσικής στη ζωής της, για τις σπουδές της στο πιάνο και στο βιολί αλλά και για τις μουσικές της συνθέσεις με την βοήθεια της μάνατζερ της που της υπέβαλε σειρά ερωτήσεων.
Ερωτήσεις όμως τις υπέβαλε και το παρευρισκόμενο κοινό. Μεταξύ άλλων η Βρετανίδα συνθέτρια εξέφρασε την ικανοποίηση της για την επίσκεψη της στην Πάφο αλλά και για το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία να παίξει πιάνο στην Πάφο και στο καταπράσινο περιβάλλον του Minthis.
Η κ. Rachel Portman μιλώντας για την μουσική της παιδεία ανέφερε ακόμη πως η μουσική κατέληξε να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην ταινία που της απονεμήθηκε το χρυσό αγαλματίδιο για καλύτερη πρωτότυπη μουσική, αλλά χαριτολογώντας αναφέρθηκε και στην μεγάλη αγάπη της για την σοκολάτα. Η μουσική σημείωσε ήταν κάτι που ένιωθε πως είχε κληθεί να ακολουθήσει.
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Ιταλός τενόρος από τους εξέχοντες τενόρους της διεθνούς λυρικής σκηνής Massimo Giordano, καλλιτεχνικός διευθυντής, ανέφερε πως τόσο ο ίδιος όσο και η Laimtee Art στοχεύουν στη δημιουργία όχι απλώς ενός φεστιβάλ, αλλά μιας διαρκούς παράδοσης όπου τα παγκόσμιας κλάσης μουσικά πρότυπα συνδυάζονται με τη μαγεία του Minthis.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην συναυλία του ιδίου που θα δοθεί απόψε Σάββατο , με τη συνοδεία του Nelson Calzi, του κορυφαίου πιανίστα της La Scala σε ένα τόσο οικείο περιβάλλον . Όπως είπε η ζωή του ξεκίνησε από την πατρίδα του την Πομπηία μέχρι τις σκηνές του κόσμου .
Συγκεκριμένα τόνισε πως γεννήθηκε σε αυτή την μικρή πόλη έξω από τη Νάπολη σε μια εργατική οικογένεια, ωστόσο ο Massimo Giordano σε ηλικία οκτώ ετών πηγαίνει να ζήσει με τους γονείς του και τη μικρή του αδερφή στην Τεργέστη, όπου ο πατέρας του βρίσκει δουλειά ως επιστάτης στο Μουσικό Ωδείο Giuseppe Tartini.
Ακόμα κι αν οι δεσμοί με την πατρίδα του δεν διακόπτονται ποτέ και το ναπολιτάνικο πνεύμα του πατέρα του παίζει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον του, η μετακόμιση στην Τεργέστη θα αποδειχθεί σημάδι της μοίρας, όπως είπε.
Έτσι άρχισε να σπουδάζει φλάουτο στο ωδείο, αλλά στα δεκαοκτώ του, την παραμονή της αποφοίτησής του, συμβαίνει κάτι εκπληκτικό… Όπως θυμάται ο ίδιος ο Massimo: «Ως οργανοπαίκτης πίστευα ότι η όπερα και ο κόσμος των τραγουδιστών δεν ήταν μέρος της προσωπικότητάς μου. Λάθος! Λίγες μέρες πριν αποφοιτήσω στο φλάουτο, ένας φίλος μου πιανίστας με προβλήματα όρασης με ρώτησε αν ήθελα να τραγουδήσω ένα ναπολιτάνικο τραγούδι. Ο πατέρας μου (ο οποίος είχε μια υπέροχη φωνή τενόρου leggero) του έλεγε πάντα ότι είχα και μια όμορφη φωνή. Οι δυο τους έβγαιναν μαζί στον ελεύθερο χρόνο τους, τραγουδώντας, παίζοντας και περνώντας καλά. Έτσι ο φίλος μου με ρώτησε αν ήθελα να προσπαθήσω να τραγουδήσω όπως ο πατέρας μου».
Μόλις ωστόσο συνέχισε, «άνοιξα το στόμα μου, φώναξε: “Είσαι εντελώς τρελός! Τι κάνεις με αυτό το φλάουτο;! Θα έπρεπε να σπουδάζεις όπερα!”». Έτσι έχασε ο μουσικός κόσμος έναν φλαουτίστα και απέκτησε έναν τενόρο, είπε χαριτολογώντας.
Την Κυριακή θα ακολουθήσει ο μεγάλος τελικός με την συναρπαστική ερμηνεία από τον Pablo Sáinz-Villegas, τον Ισπανό δεξιοτέχνη της κιθάρας, γνωστό για τις παθιασμένες ερμηνείες του στο κλασικό ρεπερτόριο.