Καθηλωτική εκδήλωση με ομιλητή τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη
Με μια φορτισμένη συναισθηματικά και μαζική εκδήλωση στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, άρχισαν απόψε οι διήμερες εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τιςοποίες οργανώνει ο Δήμος Πάφου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ.Πάφου κύριος ομιλητής ήταν ο ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Νέου Ελληνισμού Κωνσταντίνος Φωτιάδης, του οποίου το πολυετές ερευνητικό και συγγραφικό έργο έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη διεθνή ανάδειξη της ιστορικής αυτής τραγωδίας. Ο Καθηγητής τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί κατάματα η τραγωδία αυτή του Ελληνισμού, ακόμη και σήμερα, 100 και πλέον χρόνια μετά, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν αναδειχθεί επαρκώς τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στον αφανισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για συλλογική αφύπνιση, τεκμηριωμένη ιστορική διεκδίκηση και ουσιαστική εμπλοκή των νέων επιστημόνων στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Επισήμανε ότι η λήθη αποτελεί απειλή για την εθνική συνέχεια, ενώ η αλήθεια της ιστορίας πρέπει να προβάλλεται χωρίς φόβο και σκοπιμότητες.
Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος υπογράμμισε τη σημασία της μνήμης ως πολιτικής και ηθικής πράξης, υπενθυμίζοντας ότι στην Πάφο ζουν σήμερα 8.000 Πόντιοι ομογενείς, φορείς μιας ζωντανής και πολύτιμης πολιτισμικής κληρονομιάς. Τόνισε ότι η 19η Μαΐου δεν αποτελεί απλώς μια ημερομηνία στη συλλογική μνήμηαλλά μια διαρκή υπενθύμιση της ευθύνης για δικαιοσύνη και ιστορική αλήθεια. Η μνήμη, ανέφερε, γίνεται πράξη όταν οδηγεί σε γνώση, σε διεκδίκηση και σε πολιτική αφύπνιση. Ο Δήμαρχος επισήμανε, επίσης, τη σημασία της στήριξης και της ισότιμης ένταξης της ομογενειακής κοινότητας στην τοπική κοινωνία, αναφέροντας ότι έργα όπως το Πάρκο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, οι πολιτιστικές δράσεις και οι κοινωνικές πολιτικές του Δήμου διασφαλίζουν τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας των ομογενών Ποντίων. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην παρουσία του Καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, τον οποίο χαρακτήρισε θεματοφύλακα της ιστορικής μνήμης, υπογραμμίζοντας ότι η μνήμη είναι καθήκον και η δικαίωση χρέος προς το μέλλον.
Την εκδήλωση εμπλούτισε καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά δρώμενο του Πολιτισμικού Λαογραφικού Εργαστηρίου Κονιών, το οποίο απέδωσε με έντονο συμβολισμό και συγκίνηση τον ξεριζωμό, τις διώξεις και την ποντιακή αντίσταση στη λήθη.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και ολοκληρώνονται την Κυριακή 18 Μαΐου με το θρησκευτικό μνημόσυνο των 350.000 και πλέον θυμάτων τηςΓενοκτονίας, το οποίο θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου και ομιλητή τον Γενικό Διευθυντή του Ρ.Ι.Κ. κ. Θανάση Τσώκο.