Οργανωμένη ψυχοκοινωνική φροντίδα σε ενήλικες που η ενασχόλησή τους με τον στοιχηματισμό οποιασδήποτε μορφής ξέφυγε από τα ψυχαγωγικά όρια και δημιουργεί προβληματικές και βλαπτικές καταστάσεις σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο προσφέρει το νέο Κέντρο Θεραπείας για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από τα Τυχερά Παιχνίδια «ΚΙΝΗΤΡΟ», στην Πάφο, που εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη Δευτέρα.
Το Κέντρο παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής για τη μείωση της προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια, θεραπεία για την αντιμετώπιση του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια καθώς και συμβουλευτική και στήριξη για τους οικείους ατόμων με εθισμό στα τυχερά παιχνίδια. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το Θεραπευτικό Κέντρο παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για την υποστήριξη ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια. Ο φορέας υλοποίησης του Κέντρου είναι η Κυπριακή Εταιρεία Συνθετικής Ψυχοθεραπείας (ΚΕΣΥΨΥ).
Στον χαιρετισμό της, η Διευθύντρια της ΚΕΣΥΨΥ, Eλευθερία Καζαμία, ανέφερε πως ο οργανισμός τους εδώ και μια δεκαπενταετία, ανέπτυξε τη δράση του κυριολεκτικά από την μια άκρη της Κύπρου μέχρι την άλλη, αφού υλοποίησαν προγράμματα από το Ριζοκάρπασο, υπό την εποπτεία του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτη Φωτίου, για την ψυχοσυναισθηματική στήριξη των εγκλωβισμένων μαθητών, μέχρι τη χερσόνησο του Ακάμα, που με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης της επαρχίας Πάφου, στήριξαν μέσω του προγράμματος της “Περιοδεύουσας Συμβουλευτικής” παιδιά της Πόλης της Χρυσοχούς και της Πέγειας που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο της σχολικής αποτυχίας και του αποκλεισμού.
Η κ. Καζαμία ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το “Κίνητρο” λειτουργεί από την ΚΕΣΥΨΥ, έναν επιστημονικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2008 και για πολλά χρόνια εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και λειτουργία κέντρων θεραπείας εξαρτημένων ατόμων καθώς και προγραμμάτων πρόληψης των εξαρτήσεων σε όλη την Κύπρο.
Όπως είπε, το ΚΕΣΥΨΥ λειτουργεί συνολικά ακόμη έξι κέντρα, εκτός από το “Κίνητρο Πάφου”, το “Cool After School” που έδρασε στο Ριζοκάρπασο και την “Περιοδεύουσα Συμβουλευτική” στη χερσόνησο του Ακάμα.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Θεραπείας του “Κινήτρου”, Δημήτρης Ξενοφώντος, ανέφερε πως η αποστολή του κέντρου είναι να αναπτύξει ένα πλέγμα υπηρεσιών, ικανό να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται στην επαρχία Πάφου σε πρόσωπα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του τζόγου. Ειδικότερα, η αποστολή του κέντρου είναι, όπως είπε, να παρέχει οργανωμένη ψυχοκοινωνική φροντίδα σε ενήλικες που η ενασχόλησή τους με τον στοιχηματισμό οποιασδήποτε μορφής ξέφυγε από τα ψυχαγωγικά όρια και δημιουργεί προβληματικές και βλαπτικές καταστάσεις σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο.
“Η φροντίδα που προσφέρουμε δεν περιορίζεται στο ίδιο το άτομο, αλλά επεκτείνεται και στην οικογένειά του”, συνέχισε, η οποία πάντοτε επηρεάζεται αρνητικά και υποφέρει από το πρόβλημα του τζόγου που έχει το μέλος της.
Υπογράμμισε ακόμη ότι ο παθολογικός τζόγος αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένη ψυχική πάθηση. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι τα πρόσωπα που εθίζονται στον τζόγο ξοδεύουν αλόγιστα τους μισθούς τους, τις αποταμιεύσεις τους, ξεπουλούν ή υποθηκεύουν τις περιουσίες τους. Κάποιοι συνέχισε, απευθύνονται σε τοκογλύφους για δανεισμό, ενώ οι τοκογλύφοι δεν είναι λίγες οι φορές που παρενοχλούν ή και εκβιάζουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Κάποιοι, λόγω σοβαρού εθισμού στον τζόγο, είναι δυνατόν να φτάσουν σε απάτες, κλοπές, πλαστογραφήσεις ή στη διάπραξη άλλων αδικημάτων, πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Χρήστος Μηνάς και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Παναγιώτης Τρισοκκάς.