Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα από συγγραφείς, λογοτέχνες και ανθρώπους της τέχνης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στον Πολυχώρο Πολιτισμού Παλιάς Ηλεκτρικής η τελετή απονομής βραβείων στους νικητές του 10ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Χριστόδουλου και Μαρίας Πετρίδη». Διοργανωτές το Πετρίδειο Ίδρυμα σε συνεργασία με την συγγραφέα και εκδότρια Αμαλία Πικρίδου και το διαδικτυακό περιοδικό « Ζωή και Τέχνη». Ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανέφερε πως το Πετρίδειο Ίδρυμα έφερε την Πάφο μέσα στο παγκόσμιο χάρτη των λογοτεχνικών διαγωνισμών, προσθέτοντας πως σ’ αυτόν τον διαγωνισμό συμμετέχουν Έλληνες από όλα τα μέρη του κόσμου.
Εκ μέρους του διαδικτυακού περιοδικού « Ζωή και Τέχνη» η συγγραφέας και εκδότρια Αμαλία Πικρίδου εξέφρασε την ικανοποίηση της για ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα. Ο Πανελλήνιος διαγωνισμός « Χριστόδουλος και Μαρίας Πετρίδη» είναι πλέον, όπως είπε, ένας διαγωνισμός με βαρύτητα που όχι μόνο έχει συμβάλει στην ανάδειξη πολλών συγγραφέων αλλά έχει προβάλει την Πάφο στο εξωτερικό τοποθετώντας την στις λίγες πόλεις που βρίσκονται σε ψηλά σκαλοπάτια στο λογοτεχνικό χάρτη.
Πρόσθεσε επίσης, πως το Πετρίδειο Ιδρυμα έχει κάνει ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά θεσμοθετώντας από πέρσι και έκθεση βιβλίου Παφιτών συγγραφέων δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους συγγραφείς της πόλης μας να εκθέσουν τα έργα τους για να τους γνωρίσει και το ευρύτερο κοινό της Πάφου.
Η πρώτη μας προσπάθεια συνέχισε,« είχε επιτυχία γι αυτό και θα συνεχίσομε και φέτος με αυτή την πρωτοβουλία την οποία τοποθετούμε μετά το καλοκαίρι», συμπλήρωσε. Η κ. Πικρίδου είπε πως ο διαγωνισμός είναι Πανελλήνιος κατ’ επέκταση μπορούν να λάβουν μέρος όσοι συγγραφείς γράφουν στην Ελληνική γλώσσα οπότε έχουν και αρκετούς συγγραφείς που κατοικούν σε χώρες εκτός Κύπρου και Ελλάδας. Όπως εκτίμησε οι Κύπριοι είναι λιγότεροι συγκριτικά σε αριθμό κυρίως λόγω του ότι οι περισσότεροι ασχολούνται με την ποίηση, συμπλήρωσε. Η κ. Πικρίδου σημείωσε πως στον διαγωνισμό βραβεύτηκαν τα καλύτερα έργα λογοτεχνίας, σε τέσσερεις κατηγορίες (Διήγημα, Παιδική Λογοτεχνία, Μυθιστόρημα, Θεατρικό). Επιπρόσθετα ανέφερε πως μέρος των εκδόσεων παραδίδεται ως δωρεά στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη , στην Δημοτική Βιβλιοθήκη « Χριστόδουλος Γαλατόπουλος» Πάφου, και στην Πετρίδειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γεροσκήπου. Τα υπόλοιπα αντίτοιπα, δίδονται στους συγγραφείς και ένα μικρό μέρος παραμένει στην Βιβλιοθήκη του Πετριδείου Ιδρύματος και των εκδόσεων « Ζωή και Τέχνη», συμπλήρωσε. Ευχαρίστησε τέλος το Πετρίδειο Ιδρυμα για την άψογη συνεργασία όπως επίσης και την κριτική επιτροπή η οποία αποτελείται απο την κ Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, την κ Μαρία Ολυμπίου και τον κ Κωνσταντίνο Βολάκη.
Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος συνεχάρη το Πετρίδειο Ίδρυμα που ένα μικρό Ίδρυμα μπήκε στην σκέψη να διοργανώσει ένα λογοτεχνικό διαγωνισμό με την συμμετοχή λογοτεχνών από όλες τις πόλεις της Κύπρου, από τον Ελλαδικό χώρο αλλά και πολλούς Έλληνες της διασποράς.
Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο γραπτός λόγος είναι το μοναδικό πράγμα που έχει μεταφέρει τα τελευταία 3 χιλιάδες χρόνια αξίες και ιδέες οι οποίες μετεξελισσόμενες έχουν μέχρι σήμερα εξελίξει πνευματικά τον σύγχρονο κόσμο, τον διοικητικό αλλά και όλον τον κόσμο.
Ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε και στην συγκυρία της εκδήλωσης που διοργανώθηκε την 9η του Μάη που είναι η ημέρα της Ευρώπης σημειώνοντας πως οι Έλληνες , πρέπει να νιώθουμε ξεχωριστά για την γιορτή της Ευρώπης.
Στην εκδήλωση τιμήθηκε με την ανακήρυξη του σε Επίτιμο Πρόεδρο του Πετριδείου Ιδρύματος ο μακαριστός Γιώργος Μιχαηλίδης από τον Γραμματέα του Ιδρύματος Σίμο Τσέλεπο. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης ανέλαβε μετά τον μακαριστό Χριστόδουλο Πετρίδη. Ο κ. Τσέλεπος απένειμε τιμητική πλακέτα στην οικογένεια του μακαριστού Γεώργιου Μιχαηλίδη την οποία παρέλαβε η κόρη του. Επιπρόσθετα ανακοίνωσε επίσης πως η φωτογραφία του μακαριστού Γιώργου Μιχαηλίδη θα αναρτηθεί στο Οίκημα του Πετρίδειου Ιδρύματος σε ένδειξη τιμής, εκτίμησης και αναγνώρισης της μακρόχρονης δημιουργίας και ανιδιοτελούς προσφοράς του στο Ίδρυμα για τους σκοπούς που αυτό υπηρετεί. Την Παιδεία, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.
Η εκδήλωση περιλάμβανε και επίδοση χορηγιών του Πετριδείου Ιδρύματος σε Φιλανθρωπικά Ιδρύματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πετριδείου Ιδρύματος, το Πετρίδειο Ίδρυμα τιμά δέκα Σωματεία τα οποία είναι εγγεγραμμένα με βάση την κείμενη Νομοθεσία που υπάρχει τώρα και αποτελεί μια μικρή συνεισφορά ώστε να επιτελούν, όπως είπε, το θεάρεστο έργο τους στην κοινωνία της Πάφου.
Βραβεία Διηγήματος
Το Α’ Βραβείο εξασφάλισαν με το Ώρα μηδέν η Ανδρονίκη Ευαγγελία Κόλια, από την Αλεξανδρούπολη και οι Ποιμενικές ιστορίες και μαθήματα επιβίωσης στο δάσος της Πάφου από τον Ανδρέα Δ. Συμεού, Πάφος.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο κ. Ανδρέας Δ. Συμεού αφιέρωσε το βραβείο του στον μακαριστό παππού του τον Γιωργή Μούσκο από την Παναγιά της Πάφου, πατέρα του ήρωα Χαράλαμπου Μούσκου και θείο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ο οποίος, όπως είπε, σε βαθιά γεράματα γύρω από το τζάκι τον χειμώνα και κάτω από την κλιματαριά το καλοκαίρι τους διηγόταν ιστορίες παλιές ιστορίεςκυρίως του Δάσους με κλέφτες αστυνόμους και φυγόδικους, ιστορίες ανθρώπων της τότε εποχής που ήταν πιο ευτυχισμένοι γιατί ήταν κοντά στην μάνα γή.Μια από τις ιστορίες του παππού του συνέχισε, αποτέλεσε και την πρώτη ύλη για το διήγημα που έχει βραβευτεί.
Το Β’ Βραβείο εξασφάλισε το μοιρολόγι της καρδερίνας – Κώστας Πραξιτέλους από την Λευκωσίακαι Όταν το δάκρυ της χαράς συναντά το δάκρυ του πόνου του Παυσανία Ταρασίδης, από το Φίλυρο Θεσσαλονίκης .
Το Γ’ Βραβείο εξασφάλισαν Εκείνη της Θεοφρονίας Δημητρίου, από το Ηράκλειο, Κρήτης. Το Ζωγραφίζεται η δύση; της Αγγέλας Χρονοπούλου, από τον Αρωνά Κατερίνης Πιερίας και ο
πιο πολύτιμος πίνακας της Χρυσούλας Λαμπριανού- Παπαϊωάννου, από την Λάρνακα.
Έπαινοι εξασφάλισε το Θυμάμαι, την επιβίβαση στο βαγόνι του θανάτου της Μάρθας Ζαχαράκη, από το Γριζάνο Τρικάλων, ο Γλαύκος και Κατίνα του Κώστα Παπαιωάννου, από την Λευκωσία και το Ναμπίλ του Ελευθέριου Πλουτάρχου, από τη Λευκωσία.
Βραβεία Παραμυθιού
Το Β’ Βραβείο εξασφάλισε με το Μικροί στη βιοπάλη ο Κώστας Παπαιωάννου, από τη Λευκωσία. Το Γ’ Βραβείο Η κόρη της Λεψίνας της Βασιλικής Σγούρου- Παρασκευουλάκου,από την Αθήνα. Έπαινο εξασφάλισαν οι Έξι μάγισσες σε μια βιβλιοθήκη της Γιώτας Κοτσαύτη, από την Λεβαία Φλώρινας.
Βραβείο Θεατρικού
Το Α’ Βραβείο εξασφάλισε το έργο Σκλάβοι απελεύθεροι της Βασιλική Σγούρου- Παρασκευουλάκου από την Αθήνα. Το Β’ Βραβείο εξασφάλισε το Και μεθαύριο είναι μια άλλη μέρα του Παναγιώτη Ζαφείρης, από τα Χανιά της Κρήτης. Το Περιμένοντας την ελπίδα της Διώνης Ιωάννου από τα Ιωάννινα. Το Γ’ Βραβείο εξασφάλισε ο Ματωμένος κύκλος του Άθω Χατζηματθαίου, από την Λεμεσό.
Εξάλλου Έπαινο εξασφάλισε το Πάμε Ξανά του Στρατονίκη Ζαρμποζάνη-Αναστασιάδου, από τα Γλυκά Νερά.
Βραβεία Μυθιστορήματος
Α’ Βραβείο δόθηκε στις Μνήμες και λήθη της Ελένης Σγούρου από την Αθήνα.
Β’ Βραβείο η στάχτη που ταξίδευε του Χαράλαμπου Κατσάρας, από την Ζωγράφου της Αττικής και το Γ’ Βραβείο εξασφάλισε το μυθιστόρημα Σκιά το παιχνίδι του φωτός του Ορέστη Φώτιο Μικελάκη, από το Χαλάνδρι. Έπαινος εξασφάλισε το μυθιστόρημα
Μια φορά μια Ρήγαινα και σήμερα μια Ράνια της Έλενας Περικλέους, από τη Λευκωσία
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Παιδική Χορωδία της Π.Ο.Ε.Δ.υπό την διεύθυνση του Νέαρχου Νεάρχου και της Άννας Ζίνγκα.