Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ψαράδες στην Πάφο, αναφέρεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παράκτιας Αλιείας Πάφου Λεωνίδας Λεωνίδου, κάνοντας αναφορά σε έλλειψη στήριξης, έλλειψη υποδομών αλλά και στους όρους και ωράρια που τους έχουν επιβληθεί από το Δήμο Πάφου και την Αρχή Λιμένων στο Λιμανάκι Κάτω Πάφου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Λεωνίδου αναφέρθηκε στην μικρότερη ποστότητα εργαλείων ψαρέματος που οι ψαράδες της Πάφου αναγκάζονται να μεταφέρουν και να τοποθετούν ώστε να τελειώνουν μέσα στα πλαίσια του ωραρίου που τους έχει προκαθοριστεί. Συγκεκριμένα είπε πως την καλοκαιρινή περίοδο μπορούν να ψαρεύουν ως τις 10:00 το πρωί και το χειμώνα έως τις 11:00 το πρωί.
Πρόσθεσε πως οι επαγγελματίες ψαράδες κάνουν αγώνα επιβίωσης λόγω όχι μόνο της έλλειψης στήριξης από τις αρμόδιες αρχές αλλά και της έλλειψης υποδομών.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ελλιπή υποδομή στάθμευσης, αφού συχνά οι ψαράδες αναγκάζονται να σταθμεύουν τα οχήματα τους σε απόσταση έως και 500 μέτρων από τα σκάφη τους. Πέρα από την ταλαιπωρία που υφίστανται, όπως είπε, λόγω της απόστασης, κινδυνεύουν και με κλοπές των διχτύων τους που κοστίζουν έως και 400 ευρώ το κάθε ζεμπίλι.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παράκτιας Αλιείας Πάφου εξέφρασε την αναγκάκτηση των επαγγελματιών ψαράδων λόγω της αντιμετώπισης την οποία τυγχάνουν αλλά και της μείωσης των αποθεμάτων.
Ακολούθως αναφέρθηκε στο θέμα της αναβάθμισης του καρνάγιου για την συντήρηση των σκαφών τους αλλά και στην είσοδο και την έξοδο των σκαφών, όπου όπως είπε, λόγω των ισχυρών νοτιοδυτικών ανέμων και των έντονων κυματισμών ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο, εισέρχεται απευθείας το κύμα στο εσωτερικό του λιμένα, και αυτό δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τα σκάφη τους.
Ανάμεσα στα θέματα που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν, συνέχισε, είναι η παροχή ηλεκρικού ρεύματος αλλά και η κατασκευή ειδικού χώρου υγιεινής για να μπορούν να πουλούν απευθείας φρέσκο ψάρι στον καταναλωτή.
Ο κ. Λεωνίδου απηύθυνε έκκληση για στήριξη του παραδοσιακού επαγγέλματος τους, αλλά και για την κατασκευή ενός νέου αλιευτικού καταφυγίου.
Πρόσθεσε ακόμη πως πριν από είκοσι χρόνια, τοποθετήθηκαν προσωρινά τσιμεντόλιθοι προς ενίσχυση του λιμενοβραχίονα αλλά όπως αποδείχτηκε είπε, ούτε αυτή η λύση παρέχει ουσιαστική προστασία.
Καταληκτικά ο κ. Λεωνίδου ανέφερε πως οι αρμόδιοι φορείς Δήμος Πάφου, Αρχή Λιμένων και Τμήμα Αρχαιοτήτων «ο ένας στέλνει το πρόβλημα στον άλλο, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής».
Σημειώνεται πως οι επαγγελματίες ψαράδες που δραστηριοποιούνται στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου ανέρχονται σε 35 περίπου.