Το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με την υποστήριξη του Δήμου Πάφου και του American University of Beirut – Mediterraneo, διοργάνωσε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024 το βράδυ στο Auditorium του Πανεπιστημίου διάλεξη με τίτλο The Natural and Cultural Heritage Oof Cyprus Through Eikonologion.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εκδήλωση έγινε με αθρόα φυσική παρουσία και μετεδίδετο παράλληλα διαδικτυακά.
Ομιλητής ήταν ο πανεπιστημιακός Σοφοκλής Σοφοκλέους, ιδρυτής και Πρόεδρος του Κέντρου Φυσικής και Πολιτιστικής http://xn--www-2wc8cmfikjvbx8a.heritage.org.cy/
Όπως αναφέρεται η διάλεξη δόθηκε στην αγγλική με σκοπό την επικοινωνία με τους ξένους μόνιμους κατοίκους της πόλης και επαρχίας Πάφου, ώστε να γίνουν κοινωνοί και γνώστες του δικού μας πολιτισμού.
Σημειωτέον ότι, προστίθεται στην ανακοίνωση « η ίδια διάλεξη δόθηκε από τον Δρα Σοφοκλέους στην Λευκωσία το 2017 στην γαλλική γλώσσα εις ένδειξη τιμής προς τον πετρελαϊκό κολοσσό Totalenergies, που πρώτος χρηματοδότησε από το 2014 το Εικονολόγιον και το κατέστησε πραγματικότητα, ενώ αυτό όφειλε να είναι η υποχρέωση του κυπριακού κράτους, το οποίο μέχρι σήμερα αρνείται πεισματικά να το επιχορηγήσει».
Επίσης, αναφέρεται ότι παρόμοιες διαλέξεις δόθηκαν από τον ίδιο στην ελληνική το 2011 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το 2022 στο Ανοικτό Ιεροκήπειο Πανεπιστήμιο.
Κατά την έναρξη στις 7.30 μμ απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος της Πάφου, Φαίδων Φαίδωνος, και ο Πρύτανης του νεότευκτου πανεπιστημίου, Καθηγητής Wassim El Hajj. Τον ομιλητή εισήγαγε ο Καθηγητής Γεώργιος Ξενής, Πρόεδρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οποίος ανεφέρθη συνοπτικά στο 40χρονο έργο του Σ. Σοφοκλέους.
Είναι άξιον υπόμνησης ότο ο Σ. Σοφοκλέους είναι ο πρώτος που εισήγαγε στην Κύπρο ως γνωστικό αντικείμενο τον ορισμό, την έννοια και το περιεχόμενο της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο ομιλητής προέβη σε μία πανοραμική παρουσίαση τηςφυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου διανθίζοντας την ομιλία του με πλούσια εικονογράφηση 142 διαφανειών. Η ομιλία ήταν δομημένη σε τρία μέρη:
Πρώτον συνεχίζει η ανακοίνωση, έγινε παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος ΕΙΚΟΝΟΛΟΓΙΟΝ που είναι τα ψηφιακά αρχεία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξερευνήσουν το μοναδικό αυτό αρχείο στο διαδίκτυο στον σύνδεσμο http://heritage.org.cy/EIKONOLOGION
Δεύτερον αναφορά έγινε στην φυσική κληρονομιά, με παράλληλη εικονογραφική τεκμηρίωση, όπως των φυσικών τοπίων, των μνημείων της Φύσης, των ενδημικών φυτών της Κύπρου, των αιωνόβιων δένδρων κ.ά.
Τρίτον η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου από την 10η περίπου χιλιετία π.Χ. μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα μ.Χ., καλύπτωντας ένα χρονολογικό φάσμα δώδεκα χιλιετιών, που και αυτό το διάνθισε ο ομιλητής με πλούσια εικονογράφηση, καλύπτοντας αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και όλες τις εικαστικές τέχνες και με παράλληλες ιστορικές αναφορές.
Η μαεστρία του ομιλητή και η σε βάθος γνώση του θέματος αναδείχθη μέσα από την ικανότητα και δεξιότητά του να διεξέλθει αυτό το χρονολογικά και ειδολογιά τεράστιο πεδίο μέσα σε 55 λεπτά, δίνοντας στο τέλος την ευκαιρία στο κοινό να θέσει ερωτήσεις, καταλήγει η ανακοίνωση.