Πρέπει να αναλάβουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες που να πείθουν το διεθνή παράγοντα ότι όντως διαθέτουμε ειλικρινή πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού, δήλωσε την Κυριακή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.
“Πρωτοβουλίες που θα υποχρεώσουν την Τουρκία είτε να ανταποκριθεί στην ανάγκη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν είτε να φορτωθεί την ευθύνη για τη στασιμότητα και τα αδιέξοδα”, συμπλήρωσε.
Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Αθανάση Χριστοφόρου Γεωργίου και στα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγνοούμενου Γιαννάκη Γεωργίου, στην Αμαργέτη, ο κ. Στεφάνου είπε πως μόνο με την επίλυση του Κυπριακού μπορεί να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα και τον λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ ν’ αποδεχθεί ότι αυτό που ζούμε είναι το τέλος του δρόμου.
Η επίτευξη λύσης δεν είναι μόνο εκπλήρωση χρέους έναντι των παιδιών της πατρίδας μας που θυσίασαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, τη ζωή τους, για να αναπνέουμε όλοι εμείς αέρα δημοκρατίας και ελευθερίας έστω σε συνθήκες ημικατοχής, αλλά αποτελεί και εκπλήρωση χρέους έναντι της νέας γενιάς του τόπου, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Είπε πως χωρίς λύση οι κίνδυνοι για το μέλλον της πατρίδας μας είναι τεράστιοι, ειδικά στον κόσμο που ζούμε ο οποίος χαρακτηρίζεται από αστάθεια, συγκρούσεις, πολέμους, αιματοχυσία.
Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς και στην Ουκρανία έχουν για πολλοστή φορά αποδείξει είπε ο κ. Στεφάνου ότι δεν υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις και διενέξεις. Έχουν ξανά αποδείξει ότι δεν γίνεται να αφήνονται προβλήματα σε εκκρεμότητα γιατί κάποια στιγμή μπορεί να αναφλεγούν, ανέφερε.
Επομένως συνέχισε , η προσωρινότητα που ζούμε από το 1974, η οποία έχει βολέψει διάφορα κατεστημένα να κάνουν περιουσίες και να στήνουν καριέρες, ας μην μάς παρασύρει. Η προσωρινότητα δεν μπορεί να προσφέρει μόνιμη ασφάλεια και ειρήνη, είπε, σημειώνοντας πως όσοι πιστεύουν ότι η προσωρινότητα της ντε φάκτο διαίρεσης ή ότι τα δύο κράτη είναι η λύση, ας κοιτάξουν τον Πενταδάκτυλο και το απεχθές μισοφέγγαρο της κατοχής πάνω του από τα ρετιρέ των πύργων τους ή από τις επαύλεις τους στις προνομιούχες περιοχές της Λεμεσού κι αλλού.
Ανεξαρτήτως των δυσκολιών που προκαλεί η αρνητικότητα και ενίοτε η προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς, εμείς, είπε ο κ. Στεφάνου, πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια για λύση.
Ανέφερε πως από το 2017 η Τουρκί είναι αποενοχοποιημένη από την όποια ευθύνη κι αυτό το γεγονός το κεφαλαιοποιεί με την προώθηση της οριστικοποίησης της διχοτόμησης.
Πρόσθεσε πωςτ ο ΑΚΕΛ εδώ και καιρό έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το τι πρέπει να κάνουμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά και εν γένει ως Κυπριακή Δημοκρατία. Στον Πρόεδρο εναπόκειται να ανταποκριθεί. Αυτός χειρίζεται το Κυπριακό, αυτός έχει και την ευθύνη για ό,τι προκύψει. Ειδικά, αν μας μείνει η διχοτόμηση και συνδεθεί το όνομά του με αυτή, συμπλήρωσε.
Επεσήμανε ακόμη πως το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ ν’ αποδεχθεί ότι αυτό που ζούμε είναι το τέλος του δρόμου. Δεν πρόκειται ποτέ να σηκώσουμε ψηλά τα χέρια και ν’ αποδεχθούμε η Κύπρος να παραδοθεί στην Τουρκία, πρώτα η μισή και έπειτα ολόκληρη, ανέφερε.
Θα συνεχίσουμε, τόνισε, να παλεύουμε μέχρι την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας. Μέχρι τη μέρα που η Κύπρος θ’ ανασάνει ξανά ελεύθερη και οι επόμενες γενιές θα κτίζουν το μέλλον τους πάνω στα γερά θεμέλια της ειρήνης και της συνεργασίας, επεσήμανε.