Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Πολυχώρο “Αττικόν”, ο Δήμος Πάφου απένειμε στην κ. Joan Breton Connelly τον τίτλο του επίτιμου δημότη της πόλης, παρουσία αξιωματούχων και πλήθους κόσμου.
Το πρόγραμμα της τελετής περιλάμβανε ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου για την απονομή του τίτλου, προσφώνηση από τον Δήμαρχο Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος, επίδοση στην τιμώμενη επισήμου εγγράφου και αναμνηστικού δώρου και αντιφώνηση από την Καθηγήτρια Connelly, η οποία παρουσίασε με τη συνοδεία διαφανειών το θέμα “Εyes of Paphos: The Jewel of Ptolemaic Alexandria”.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ. Πάφου, το σκεπτικό της απόδοσης τιμής στην Καθηγήτρια Joan Connelly εστιάζεται στο γεγονός ότι με την πολύχρονη, επίμοχθη και σημαίνουσα συμβολή της μέσω του επιστημονικού της έργου ως ανασκαφέως, ερευνήτριας και συγγραφέως στην ανακάλυψη, συντήρηση και προστασία αρχαιοτήτων στην Επαρχία Πάφου, συνέβαλε στην προβολή, ανάδειξη και μελέτη της ιστορίας και της πολιτισμικής παράδοσης και κληρονομιάς της Πάφου και της Κύπρου.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος ανάφερε «Μέσα σε αυτό το πνεύμα, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά γιατί απόψε, σε μιαν εκλεκτή συγκέντρωση, ο Δήμος Πάφου απονέμει πρέπουσα τιμή σε μια διαπρεπή επιστήμονα και γνήσια φίλη της Πάφου και της Κύπρου, την Joan Breton Connelly».
Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάφου για την απονομή στην Καθηγήτρια Connelly του τίτλου του Επίτιμου Δημότη Πάφου προσλαμβάνει , πρόσθεσε, το χαρακτήρα οφειλής προς ανταπόδοση εάν εκτιμήσει κάποιος τη διάρκεια, το εύρος και την ποιότητα της προσφοράς της τιμώμενης στην αρχαιολογία της Πάφου και τους δεσμούς της με την πόλη και την Επαρχία μας.
Επεσήμανε επίσης πως η Joan Connelly έθεσε τη δική της σφραγίδα στην αρχαιολογία της Πάφου μέσω ενός πολύχρονου, επίμοχθου και πολυσήμαντου ανασκαφικού και συγγραφικού έργου.
Πρόσθεσε επίσης πως διευθύνοντας με ακαταπόνητο ζήλο από το 1990 τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Αποστολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στη Γερόνησο, στον Άγιο Γεώργιο της Πέγειας, συνέβαλε καθοριστικά στην προαγωγή της αρχαιολογικής και διεπιστημονικής έρευνας και γνώσης για τη μικρή αλλά τόσο ενδιαφέρουσα επιστημονικά βραχονησίδα και κατά τρόπο ουσιαστικό στην προαγωγή της γνώσης για τη Νέα Πάφο ως σημαντικού διοικητικού, οικονομικού, στρατιωτικού και, για μένα το σημαντικότερο, πολιτισμικού κέντρου της Ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε. Τέλος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα συμβολή της τιμώμενης στην ανάδειξη και την προβολή μέσω της επιστημονικής έρευνας και μελέτης της σχέσης της Πάφου με το κράτος των Πτολεμαίων, η πρωτεύουσα του οποίου, η ένδοξη Αλεξάνδρεια, είναι αδελφοποιημένη-καθόλου τυχαία ή συμπωματικά – με την πόλη μας.