Μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, μέρος της πρώτης φάσης της μελέτης για ανάδειξη του μύθου της Θεάς Αφροδίτης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΑΠ η μελέτη εκτελείται από την ΕΤΑΠ Πάφου και η πρώτη φάση διεκπεραιώθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και περιελάμβανε πρωτογενή έρευνα σε όλους τους τοπικούς εταίρους/οργανωμένα σύνολα, τουριστικούς συνεργάτες και ξένους εισερχόμενους επισκέπτες με τη χρήση ερωτηματολογίου.
Η έρευνα επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της ΕΤΑΠ Πάφου, που μεταξύ άλλων είναι, όπως αναφέρεται, χαμηλή αναγνωρισιμότητα του μύθου από ντόπιους επαγγελματίες αλλά και ξένους επισκέπτες, ανεπαρκής γνώση των εταίρων για τον μύθο της Θεάς, οι εταίροι όσο και η πολιτεία γενικότερα προωθούν περιορισμένα ή και καθόλου τον μύθο και οι επισκέπτες «δεν νιώθουν» ότι βρίσκονται στην περιοχή όπου γεννήθηκε, σύμφωνα με τον μύθο, η Θεά Αφροδίτη.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε σύγκλιση στις απόψεις των εταίρων ώστε ο μύθος να αποτελέσει για την Πάφο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης στο πλαίσιο του ανταγωνισμού. Επίσης ότι υπάρχει ανάγκη ανάδειξης της τοπικής, εθνικής και ευρωπαϊκής διάστασης του μύθου, ανάγκη εκπαίδευσης των ενασχολούμενων με τον τουρισμό για τον μύθο, αναβάθμιση υφιστάμενων και δημιουργία νέων υποδομών αλλά και ανάγκη για περαιτέρω επενδύσεις στην προώθηση και χρήση τεχνολογικών και άλλων εργαλείων για την ανάδειξη του μύθου.
Στη συνέχεια αναμένεται η δημιουργία δεξαμενής σκέψης με σκοπό την αυτούσια παρουσίαση των ευρημάτων, συζήτηση και συλλογή ιδεών και εισηγήσεων για μελλοντικά έργα και δράσεις για την ανάδειξη και προώθηση του μύθου της Θεάς Αφροδίτης.
Η ΕΤΑΠ Πάφου, εξετάζει όλα τα ευρήματα τα οποία θα κοινοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες στα αρμόδια υπουργεία και φορείς. Στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να λανσαριστεί η έξυπνη εφαρμογή ανάδειξης του μύθου και να τροχιοδρομηθεί η φάση Β, που περιλαμβάνει τη δημιουργία σχεδίου δράσης/ οδικού χάρτη ενεργειών, για υλοποίηση σε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.