Το 10ο Συνέδριο για την Τηλεπισκόπηση και τη Γεωπληροφορική του Περιβάλλοντος / Remote Sensing and Geoinformation of Environment (RSCy 2024), θα πραγματοποιηθεί στις 8 και στις 9 Απριλίου 2024, στην Πάφο.
Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, το Έργο «EXCELSIOR» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Cyprus Remote Sensing Society, με τη συνεισφορά και την υποστήριξη του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency).
Το έργο “EXCELSIOR’’ συντονίζει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με τους ακόλουθους εταίρους: Το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Γερμανικό Οργανισμό Αεροναυτικής και Διαστήματος (DLR), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (BEYOND , NOA) και το Γερμανικό Ινστιτούτο για μελέτη της Τροπόσφαιρας στη Λειψία (TROPOS).
Στο έργο συμμετέχουν ως συνεργαζόμενοι φορείς η εταιρεία CYRIC και το Παγκόσμιο Κέντρο Ακτινοβολίας στην Ελβετία το PMOD/WRC. Η συνολική χρηματοδότηση του έργου EXCELSIOR (Eratosthenes: Excellence Research Centre for Earth Surveillance and Space-Based Monitoring Of the Environment),είναι πέραν των 38 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της B’ φάσης του Προγράμματος “Teaming Horizon 2020” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Συνέδριο που έχει καταστεί θεσμός, προσελκύει για 10η συνεχόμενη χρονιά τους μεγαλύτερους οργανισμούς διαστήματος ανά το παγκόσμιο όπως την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), το Γερμανικό Οργανισμό Αεροναυτικής και Διαστήματος (DLR), τον Ευρωπαικό Οργανισμό Διαστήματος κ.α. και αναμένεται να το παρακολοθήσουν πέραν των 200 σύνεδρων.
Το Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υφυπουργός, Δρ Νικόδημος Δαμιανού, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Οι σύνεδροι, οι οποίοι προέρχονται από 30 διαφορετικές χώρες, θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν από διακεκριμένους/ες ομιλητές/ομιλήτριες, για τις τελευταίες εξελίξεις σε πέραν των 22 θεματακών σε τομείς αιχμής μέσω της χρήσης δορυφορικών δεδομένων, τηλεπισκόπησης, τεχνολογίες διαστήματος, παρατήρησης Γης, γεωπληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), που εφαρμόζονται σε διάφορους τομείς όπως τη γεωργία, τη μελέτη της ατμόσφαιρας, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, της γαλάζια ανάπτυξης, της ασφάλεια στη θάλασσα, τις φυσικές καταστροφές (π.χ. πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, κατολισθήσεις κ.ά.), μετεωρολογία, περιβάλλον, υδρολογία, υδάτινοι πόροι, χρήσεις Γης, μεγάλα δεδομένα κ.ά.
Θα διοργανωθούν επίσης 6 εξειδικευμένα εργαστήρια, ως ακολούθως:
- Τεχνητή Νοημοσύνη και Μεγάλα Δεδομένα: Τάσεις και προκλήσεις
- Παρατήρηση Γης και Γεωπληροφορική για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
- Aσφάλεια στη θάλασσα και θαλάσσια επιτήρηση στην Κύπρο μέσω τεχνικών διαστήματος
- Τα ζωντανά εραγστήρια του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης και Ευκαιρίες /Προκλήσεις στην Ανθρακοδεσμευτική γεωργία
- Αξιοποίηση του προγράμματος Copernicus σε θαλλάσιες εφαρμογές
- Εκπαίδευση επαγγελματιών στην Τηλεπισκόπηση
Το Συνέδριο θα παρέχει επίσης τη δυνατότητα δημοσίευσης των υποβληθεισών εργασιών από τη Διεθνή Εταιρεία Οπτικής και Φωτονικής (SPIE-Society for Optics and Photonics).
Το 10ο Συνέδριο για την Τηλεπισκόπηση και τη Γεωπληροφορική του Περιβάλλοντος, επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, το οποίο λειτουργεί από το 2020 στη Λεμεσό, και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην τοποθέτηση της Κύπρου στη διαστημική αρένα. Συνεισφέρει επίσης, στην ανάδειξη της θέσης της χώρας μας ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας και καινοτομίας συνδυάζοντας υποδομές με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, έρευνα αιχμής, στοχευμένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες και δράσεις επιχειρηματικότητας, όπου αναμένεται να εργοδοτήσει πέραν των 150 ερευνητών τα επόμενα 15 χρόνια.