Eπίσκεψη ξενάγηση στην Οικία Διόνυσου πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρχιο Ματαρέλα. Πρόκειται για τον πρώτο χώρο Ουνέσκο εγγεγραμμένος στον κατάλογο της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1980 εδώ και 44 χρόνια.
Η ξενάγηση που διήρκησε περίπου 20-25 λεπτά έγινε από τον Καθηγητή Δημήτρη Μιχαηλίδη που ομιλεί την Ιταλική γλώσσα.
Τον Ιταλό πρόεδρο που τον συνόδευε η κόρη του υποδέχτηκαν στο Αρχαιολογικό Πάρκο στην Κάτω Πάφο πλησίον του Λιμανιού της Κάτω Πάφου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με την σύζυγο του. H Οικία του Διονύσου αποτελεί ένα από τα πάμπολλα αξιοθέατα πολιτισμού μέσα στον τεράστιο χώρο του Αρχαιολογικού Πάρκου Κάτω Πάφου, δυτικά του Αρχαίου Ωδείου Πάφου και της Αγοράς.
Ο Ιταλός Πρόεδρος Ματαρέλα είχε την ευκαιρία να δει τον χώρο που περιέχει μερικά από τα μοναδικά ψηφιδωτά της Πάφου, το πολυτελές κτίσμα 2.000 τετραγωνικών μέτρων της ρωμαϊκής περιόδου που ανήκει στον τύπο της ελληνιστικής οικίας, και που θεωρείται από τα σημαντικότερα μνημεία παγκοσμίως.
Όπως αναφέρθηκε στον Ιταλό Πρόεδρο και στον ΠτΔ από τον Καθηγητή Δημήτρη Μιχαηλίδη, η Οικία Διόνυσου πρόκειται, για πολυετή Ρωμαϊκή οικία του τύπου της περίστυλης οικίας με αίθριο και δεξαμενή, με πλούσιο ψηφιδωτό επιδάπιο διάκοσμο.
Η Οικία του Διόνυσου σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχαν ο Ιταλός Πρόεδρος αλλά και ο ΠτΔ κτίστηκε στα τέλη του 2ου αι. μ.χ. και καταστράφηκε το πρώτο μισό του 4ου αι μ.χ. πιθανόν λόγω σεισμών. Η Οικία ανοικοδομήθηκε, πάνω σε προγενέστερα κτίσματα, το αρχαιότερο από το οποίο είναι ένα ιερό, λαξευμένο στον βράχο.
Όπως αναφέρθηκε η οικία του Διόνυσου ανασκάφηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων κατά την περίοδο 1962 – 1965, από την επίβλεψη του τότε Έφορου Αρχαιοτήτων Δρ. Κυριάκου Νικολάου.
Το κτίριο, καλύπτει 2000 τ.μ. από τα οποία τα 556 τ.μ. είναι επιστρωμένα με ψηφιδωτά δάπεδα, η θεματολογία των πλείστων και η μεγάλη κυρίως παράσταση που βρίσκεται στο κέντρο, σχετίζεται με τον Διονυσιακό κύκλο , και για αυτόν τον λόγο πήρε και το όνομα του. Όλα τα ψηφιδωτά βρίσκονται στην αρχική τους θέση, εκτός από το βοτσαλωτό δάπεδο που απεικονίζει τη « Σκύλλα» .
Στον Πρόεδρο Ματαρέλα στο πλαίσιο της ξενάγησης του στο χώρο ο Καθηγητής Δημήτρης Μιχαηλίδης τοου έδειξε το βοτσαλωτό δάπεδο ( τέλος 4ου αιώνα – αρχές 3ου αιώνα π.χ.) το οποίο ανήκει σε προγενέστερο κτήριο της Ελληνιστικής περιόδου και απεικονίζει τη « Σκύλλα» μυθικό τέρας αποτελούμενο από μέρη γυναίκας, ψαριού και σκύλου. Πρόκειται για το παλαιότερο ψηφιδωτό. Η Σκύλλα παρουσιάζεται να κρατά κατάρτι πλοίου και τρίαινα. Γύρω της επίσης απεικονίζεται θαλάσσια θεματολογία.
Η ξενάγηση περιλάμβανε και το σημείο όπου φιλοξενείται το ψηφιδωτό με σκηνές κυνηγίου στο οποίο παρουσιάζεται σκύλος που δαγκώνει το πόδι ενός άγριου γαϊδάρου και έναν κυνηγό. Ένας κυνηγός προσπαθεί στην ίδια παράσταση να αντιμετωπίσει μια λεοπάρδαλη . Απεικονίζεται επίσης μια αρκούδα , ένας αγριόχοιρος μιας τίγρης και αγρινά.
Στην Οικία του Διόνυσου όπως αναφέρθηκε από τον ξεναγό παρουσιάζεται η μυθολογική σκηνή της αρπαγής του Γανυμήδη. Απεικονίζει τον Θεό Δία μεταμορφωμένο σε αετό να αρπάζει τον Γανυμήδη. Το ψηφιδωτό ανήκει στο τέλος του 2ου αιώνα με αρχές του 3ου αιώνα μ.χ.
Ο Ιταλός πρόεδρος στο πλαίσιο της ξενάγησης του είχε την ευκαιρία να θαυμάσει ψηφιδωτό με γεωμετρικά μοτίβα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης αλλά και το ψηφιδωτό « Φαίδρα και Ιππόλυτος» που παρουσιάζει αριστερά τον Ιππόλυτο και τον σκύλο του σε κυνήγι, να διαβάζει αμήχανος το ερωτικό γράμμα της μητριάς του Φαίδρας.
Η Φαίδρα παρουσιάζεται δεξιά να κάθετε σε θρόνο , αναμένοντας την αντίδραση του νεαρού άντρας. Επίσης ο αναμμένος πυρσός που κατευθύνει ο Έρωτας, στο μέρος της καρδιάς της μαρτυρεί τον πόθο της. Το ψηφιδωτό αναφέρθηκε πως ανήκει στο τέλος του 2ου – αρχές του 3ου αιώνα μ.χ.
Επίσης στο δωμάτιο 9 της οικίας του Διόνυσου φιλοξενείται το ψηφιδωτό με γεωμετρικό διάκοσμο που είχε την ευκαιρία να δει από κοντά ο Ιταλός Πρόεδρος. Ο πίνακας είπε ο Καθηγητής Δημήτρης Μιχαηλίδης αποτελείται από αστεροειδή κοσμήματα και τετράγωνα. Τα τετράγωνα φέρουν κόσμημα σταυροειδούς σχήματος, ρόμβους βαθμιδωτά αναπτυσσόμενους , πέλτες, τριαντάφυλλα, τον κόμνο του Σολομώντα κύκλους με εγγεγραμμένοκοιλόμορφο , διπλό πέλεκυ ρόδια και ανθέμια.
Ο Ιταλός Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να δει και το Δωμάτιο 16 της Οικίας Διόνυσου που περιλαμβάνει τα ψηφιδωτά « Πύραμος και Θίσβη», «Ίκαρος και Διόνυσος» , «Ποσειδώνας και Αμυμώνη» και « Απόλλωνας και Δάφνη». Στο πλαίσιο της ξενάγησης των προέδρων της ΚΔ και του Ιταλού Προέδρου αναφέρθηκε πως ο πρώτος πίνακας του ψηφιδωτού παρουσιάζει τον μύθο του μεγάλου έρωτα του Πύραμου και της Θίσβης. Δεξιά λανθασμένα παρουσιάζεται ο ποτάμιος Θεός Πύραμος, αντί του αγαπημένου της Θίσβης. Επίσης η Θίσβη τοποθετείται στα αριστερά, ενώ στο βάθος ένας πάνθηρας κράτά στο στόμα του το ματωμένο πέπλο της Θίσβης.
Ο δεύτερος πίνακας παρουσιάζει την ιστορία του Ικάριου, όπου αριστερά του ψηφιδωτού παρουσιάζεται ο Διόνυσος με την Ακμή ημίγυμνη από τη μέση και πάνω. Στο κέντρο ο Ικάριος κρατάει τα ινία, με τα οποία είναι ζεμένα δύο βόδια, τα οποία σέρνουν ένα δίτροχοαμάξι, γεμάτο από ασκούς κρασιού ,ενώ δεξιά παρουσιάζονται δύο βοσκοί σε κατάσταση μέθης με την επιγραφή « Οι πρώτοι οίνον πιοντεc».
Ο τρίτος μύθος παρουσιάζει τον γνωστό μύθο του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης ενώ ανάμεσα τους βρίσκεται ένας φτερωτός έρωτας. Τέλος ο τέταρτος πίνακας παρουσιάζει τον μύθο του έρωτα, του Απόλλωνα για τη Δάφνη και τη μετάλλαξη της από τον πατέρα της Πηνειό σε δέντρο δάφνης. Τα ψηφιδωτά είναι χρονολογίας τέλος του 2ου – αρχές του 3ου αιώνα μ.χ.
Στην ξενάγηση παρέστη η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου καθώς και ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.
Πριν την άφιξη του Ιταλού Προέδρου στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ομάδα επισκεπτών από την Ιταλία.
Μετά την αναχώρηση τους από την Οικία του Διόνυσου οι δύο Πρόεδροι μετέβησαν για λίγη ώρα σε καφεστιατόριο στην περιοχή του Μουσαλά μια περιοχή με πανοραμική θέα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ιταλού Προέδρου και του Προέδρου της ΚΔ δεν έγιναν δηλώσεις.