I Γιώργος (Yorgos) Παπαδόπουλος, εικαστικός καλλιτέχνης, δημιουργεί έργα στο γυαλί σε ένα μικρό χωριό, στις Κέδαρες, της επαρχίας Πάφου, που αποκαλεί Ιθάκη του.
O καλλιτέχνης έζησε την εισβολή που άφησε κάποια μόνιμα σημάδια, τα οποία αντικατοπτρίζονται στα έργα του, όπως ο ίδιος ανέφερε και αποκαλύπτει επίσης πως του αρέσει να εργάζεται με το γυαλί γιατί είναι γεμάτο “παράδοξα”, αναπτύσσοντας μία νέα τεχνική.
Ένα παράδειγμα του επηρεασμού του από την εισβολή, είναι το έργο “Ripples of Time”, το οποίο τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην ευρωπαϊκή μπιενάλε γυαλιού του 2021 στο Bornholm της Δανίας. Το έργο έχει έκτοτε πωληθεί σε ιδιώτη συλλέκτη και έχει τη μόνιμη κατοικία του στην Πάφο. Ο Γιώργος Παπαδόπουλος έχει αναπτύξει την τεχνική του στο γυαλί, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην κεραμική και στο γυαλί στο διάσημο Royal College of Art στο Λονδίνο.
Πήγε στο RCA ως κεραμιστής, αλλά γοητεύτηκε από τη θραύση του πολυστρωματικού γυαλιού μετά από ένα μικρό ατύχημα.
Από εκεί άρχισα, είπε , «να αναπτύσσω μια τεχνική πλαστικοποίησης σπασμένου γυαλιού και αργότερα μη σπασμένων φύλλων γυαλιού, όπου τόσο το γυαλί όσο και η κόλλα πλαστικοποίησης μπορούν να είναι φορείς χρωστικών ουσιών και χρωμάτων με τα οποία δημιουργώ τα εικαστικά μου έργα».
Ακολούθησε η συγγραφή του βιβλίου του το 2004 για την τεχνική του, με τίτλο “Lamination” που εκδόθηκε από την A&C Black.
Επίσης το 2015 δίδαξε ένα masterclass για την τεχνική του στο The Pilchuck School of Glass, το οποίο ίδρυσε ο Dale Chihuly (ο θεός του γυαλιού). Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως πρόσφατα ολοκλήρωσε μια εγκατάσταση για ένα σπίτι στο Mayfair (Λονδίνο) που καλύπτει το κενό μιας σκάλας σε 5 επίπεδα και αποτελείται από 12 κρεμαστά κομμάτια.
«Το σημαντικότερο έργο μου, ωστόσο, είναι η δημιουργία ενός έργου τέχνης σε μέγεθος δωματίου στην κορυφή του παλιού σπιτιού του χωριού. Το έργο αυτό θα είναι γνωστό ως The Reflectorium, το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Έχει ληφθεί η πολεοδομική άδεια. Το επόμενο βήμα είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησής του», δήλωσε.
Στο χωριό Κέδαρες σήμερα διατηρεί το εργαστήριό του και μια γκαλερί που το κοινό μπορούν να τις επισκεφτεί μόνο κατόπιν ραντεβού.
Ερωτηθείς τι σημαίνει για τον ίδιο η τέχνη του γυαλιού και πώς προσεγγίζει την καλλιτεχνική διαδικασία, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «μου αρέσει να δουλεύω με γυαλί επειδή είναι γεμάτο παράδοξα: είναι εύθραυστο και ανθεκτικό, ορατό και αόρατο, κοινό και εξαιρετικό, επικίνδυνο και προστατευτικό, αντανακλαστικό και κενό. Το γυαλί είναι επίσης σέξι και παίζει καλά με το φως. Προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες για τη μεταφορά και την απεικόνιση μιας εικόνας ή ενός μηνύματος».
Επεσήμανε επίσης πως το εύθραυστο του γυαλιού το χρησιμοποιεί για να τονίσει το αντίθετό του: την ανθεκτικότητα και τη δύναμη. Τις αντανακλαστικές ιδιότητες του γυαλιού τις χρησιμοποιεί, όπως είπε, για να συμβολίσει μια διασύνδεση με τον θεατή και με τον χώρο στον οποίο παρουσιάζεται η τέχνη. Επιπλέον, το παιχνίδι του φωτός και των σκιών στις γυάλινες επιφάνειες και μέσα από το γυαλί, μπορεί να δημιουργήσει μαγευτικά οπτικά εφέ που ενισχύουν το συνολικό νόημα του έργου τέχνης, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς πώς επέλεξε τις Κέδαρες για τόπο διαμονής του, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο πατέρας του γεννήθηκε στις Κέδαρες. «Ζούσα στο Λονδίνο επί 35 χρόνια. Όταν το 2016 δούλευα πάνω σε μια μεγάλη παραγγελία, έπρεπε να μετακινήσω τα έπιπλα και να βγάλω τις πόρτες του σαλονιού μου για να μπορέσω να δουλέψω. Ήταν ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι χρειαζόμουν περισσότερο χώρο. Αλλά το Λονδίνο είναι πολύ ακριβό, όχι μόνο για να ζεις, αλλά σίγουρα και για να έχεις ένα στούντιο. Όταν δεν μπόρεσα να βρω κάτι κατάλληλο και προσιτό, αποφάσισα να μεταφέρω το στούντιο μου στην Κύπρο. Αυτή ήταν η αρχή μιας περιόδου που έζησα και στις δύο χώρες».
Οι Κέδαρες ωστόσο, σημείωσε, αποδείχθηκαν η Ιθάκη του… η γαλήνη και η ησυχία της αγροτικής Κύπρου τον τράβηξε πίσω στις ρίζες του και έτσι το 2019 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο χωριό.
Σε ερώτηση κατά πόσο αντιμετωπίζει η πρακτική της δημιουργίας τέχνης στο γυαλί προκλήσεις ή τον κίνδυνο να ξεθωριάσει ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως τα έργα είναι κατάλληλα για εξωτερικούς χώρους εκτεθειμένους στα στοιχεία της φύσης.