Δημοσιογραφική Διάσκεψη ΑΚΕΛ Πάφου για την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου
Η Υγεία αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ως ένα σύγχρονο Κράτος οφείλουμε να προστατεύουμε καθολικά και αποτελεσματικά το δικαίωμα των πολιτών στην Υγεία, ανεξάρτητα από την οικονομική ή την κοινωνική τους κατάσταση.
Στα πλαίσια των επισκέψεων του ΑΚΕΛ στα νοσοκομεία της Κύπρου διαπιστώθηκαν για άλλη μια φορά τα συσσωρευμένα προβλήματα, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης, τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά και του ΟΚΥΠΥ να διαχειριστούν τον δημόσιο τομέα υγείας. Iιδιαίτερα μετά τις τεράστιες αλλαγές που έγιναν στην χώρα με το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των Δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Χρόνια απουσίας ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδιασμού και των αναγκαίων δράσεων για στήριξη, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και της ενημέρωσης που τύχαμε από τη διεύθυνση, το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου, θα θέλαμε να τονίσουμε τα ακόλουθα προβλήματα. Προβλήματα, τα οποία αποβαίνουν σε βάρος της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς και διαβρώνουν τα θεμέλια του Δημόσιου Τομέα Υγείας, που είναι η ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ.
Υποστελέχωση:
Στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου παρατηρείται σοβαρή υποστελέχωση ιατρικού και νοσηλευτικού Προσωπικού. Ειδικότερα, επιβάλλεται όπως το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου στελεχωθεί άμεσα με:
(α) Τρεις τουλάχιστον ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ). Το ΤΑΕΠ σήμερα λειτουργεί με τρεις ιατρούς λιγότερους και μόλις με το 50% του νοσηλευτικού προσωπικού που χρειάζεται για να εξυπηρετηθεί σωστά ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός της πόλης και επαρχίας Πάφου.
(β) Απαιτείται Ιατρικό Προσωπικό ώστε το δημόσιο νοσηλευτήριο της Πάφου να είναι σε θέση να παρέχει on call υπηρεσίες συγκεριμένων ειδικοτήτων, όπως Νευροχειρούργου, Αγγειοχειρούργου, Θωρακοχειρούργου και Επεμβατικού Ακτινολόγου, για τον οποίο έχει ήδη εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός. Η απουσία αυτών των ειδικοτήτων έθεσε σε άμεσο κίνδυνο πολλές ανθρώπινες ζωές. Τεράστιο ζήτημα και uα το έθετα συνοπτικά ως εξής: Νευροχειρουργική, αγγειοχειρουργική 24 Κάλυψη του Γ.Ν Πάφου.
(γ) Σημειώνουμε επίσης την ανάγκη για Δημιουργία Εντατικής Μονάδας θεραπείας στο Γ.Ν Πάφου και κάλυψη του νοσοκομείου με άλλες ειδικότητες όπως Ρευματολόγο και Δερματολόγο που απουσιάζουν εδώ και χρόνια.
(δ) Η Στελέχωση όλων των τμημάτων με τον απαιτούμενο αριθμό ιατρών και νοσηλευτών για ασφαλή και ποιοτική φροντίδα υγείας είναι απαραίτητη! Υιοθέτηση της δομής των κλινικών για σωστή στελέχωση. Το νοσοκομείο, προκειμένου να είναι επαρκώς στελεχωμένο, χρειάζεται πολύ περισσότερους νοσηλευτές, αλλά δυστυχώς, η διαδικασία πρόσληψης τους δεν έχει καν ξεκινήσει.
(ε) Επιπρόσθετο νοσηλευτικό προσωπικό απαιτείται για τη λειτουργία της νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης.
(στ) Επιπλέον χρειάζονται και Γραφείς για παροχή της απαιτούμενης στήριξης στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου.
Ελλείψεις Εξοπλισμού:
Στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου παρουσιάζονται σοβαρλες ελλειψεις στον ιατρικό και άλλο εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, επιτακτική είναι η ανάγκη για:
(α) Νέα χειρουργικά τραπέζια. Είναι αδιανόητο να αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις λόγω των χειρουργικών τραπεζιών.
(β) Η Τοποθέτηση νέων εξεταστικών κρεβατιών στο ΤΑΕΠ.
(γ) Η Αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού του Θάλαμου Υπερβατικού Οξυγόνου, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα περισσότερους ασθενείς. Η λίστα αναμονής για το συγκεκριμένο θάλαμο φτάνει σήμερα τους 70 ασθενείς.
(δ) Αντικατάσταση του Αξονικού Τομογράφου πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.
(ε) Αναβάθμιση του εξοπλισμού για αυτόνομο κλιματισμό στο δημόσιο νοσηλευτήριο της Πάφου, πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.
Κτιριακές Υποδομές και Κλίνες:
Θέση του ΑΚΕΛ είναι ο εκσυγχρονισμός των κτιριακών εγκαταστάσεων και η επέκταση τους. Κάτι τέτοιο θα έλυνε το θέμα κλινών, θα εκσυγχρόνιζε το νοσοκομείο κτιριακά και θα ικανοποιούσε την σύγχρονη ιατρική πρακτική ειδικά στην μετά covid εποχή. Επιτακτική είναι και η ανάγκη αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών και ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου με νέες κλίνες.
Για τα επόμενα δύο χρόνια το νοσοκομείο θα βρίσκεται σε συνεχή ανακατασκευή. Μέχρι την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών θα πρέπει να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις για αύξηση των κλινών, ώστε το νοσοκομείο να μπορεί να εξυπηρετεί σωστά τον αυξανόμενο αριθμό κατοίκων και τουριστών της επαρχίας. Ειδικότερα, θα πρέπει:
(α) Να αυξηθούν οι κλίνες στην Παθολογική Κλινική ώστε να ικανοποιούν σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της πόλης.
(β) Ενίσχυση του νοσοκομείου με νέους θαλάμους και νέες ειδικότητες. Να προωθηθεί, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, η υλοποίηση της απόφασης που λήφθηκε για δημιουργία Ογκολογικού, Αιματολογικού και Θαλασσαιμικού Θαλάμου στο δεύτερο όροφο του νέου κτιρίου του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, ο οποίος βρίσκεται υπό ανέγερση.
(γ) Να δημιουργηθεί χώρος βραχείας στα ΤΑΕΠ και Ημερήσιας Φροντίδας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.
(δ) Να προωθηθεί η ανακαίνιση των θαλάμων.
(ε) Να προωθηθεί επίσης ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου για ένα πιο φιλικό και αποδοτικό κτήριο.
Παιδιατρική Κλινική:
Σοβαρό είναι και το πρόβλημα στην Παιδιατρική Κλινική όπου μειώθηκαν οι διαθέσιμες κλίνες με αποτέλεσμα παιδιά να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία εκτός Πάφου.
Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η μετακίνηση της Παιδιατρικής Κλινικής σε αυτόνομο θάλαμο, σε ξεχωριστό χώρο και όχι η συστέγαση με άλλες κλινικές καθώς και αύξηση των κλινών έτσι που να καλύπτονται οι ανάγκες τις Πάφου.
Νευροχειρουργική Κλινική:
Επιτακτική είναι η νευροχειρουργική και νευρολογική κάλυψη στο Νοσοκομείο Πάφου ή στο Νοσοκομείο Λεμεσού, για εξυπηρέτηση των ασθενών της επαρχίας Πάφου ή στην παρούσα φάση, η θεσμοθετημένη διακομιδή χωρίς καθυστέρηση και με τα αναγκαία μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Σύσταση Διοικητικής Ομάδας:
Τέλος, κρίνουμε επιβεβλημένη τη σύσταση διοικητικής ομάδας, η οποία θα έχει την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις για την επίλυση των καθημερινών και έκτακτων προβλημάτων που προκύπτουν στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Η ομάδα αυτή θα πρέπει να έχει ξεκάθαρους όρους εντολής και διαθέσιμο προϋπολογισμό για το νοσοκομείο Πάφου.
Φίλες και Φίλοι,
Παρά την ειλικρινή προσπάθεια που καταβάλλει η διεύθυνση και το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου ώστε να παρέχεται, υπό τα δεδομένα, η καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών, η κατάσταση είναι τραγική, ειδικότερα όσον αφορά στο ΤΑΕΠ, όπου ασθενείς αναμένουν για ώρες ολόκληρες προκειμένου να εξεταστούν. Ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών είναι ορατός.
Τα όσα καταγράφουμε πιο πάνω αποτελούν απαραίτηση προϋπόθεση, πρώτα και κύρια για την ασφάλεια και υγεία των ασθενών. Ως ΑΚΕΛ διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για εκσυγχρονισμό, ποιοτική αναβάθμιση και ουσιαστική στήριξη του δημόσιου νοσηλευτηρίου της Πάφου.
Καλούμε τόσο την κυβέρνηση, όσο και από τον ΟΚΥΠΥ να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για σωστή στελέχωση, του δημόσιου νοσηλευτηρίου, καθώς και στην προώθηση και ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατό των έργων κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμού του νοσοκομείου της Πάφου.
Στους ασθενείς της επαρχίας πρέπει να παρέχονται απρόσκοπτα και ελεύθερα ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, και το νοσοκομείο Πάφου να αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Δημόσιας Υγείας στην Πάφο.
Τα λόγια ας γίνουν επιτέλους πράξη!
26.04.2023