Η ίδρυση πρότυπων κοινοτήτων προστασίας και ανάδειξης ευαίσθητων τουριστικών περιοχών απασχόλησε την Παρασκευή τους συμμετέχοντες στο θεματικό εργαστήρι που διοργάνωσε σε ξενοδοχείο της Δρούσειας το Κοινοτικό Συμβούλιο Ίνειας, στα πλαίσια του διασυνοριακού έργου με την Ελλάδα.
Σε χαιρετισμό του ο κοινοτάρχης Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος ανέφερε πως αρχή τους είναι η αειφόρος ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, «αλλά πάντα με γνώμονα τη συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος». Δυστυχώς, συνέχισε, μέχρι σήμερα «οι εκάστοτε Κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να βάλουν στη εξίσωση και τον άνθρωπο» που όπως είπε, αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος.
Ο κ. Τσίβικος σημείωσε πως πρόκειται για το δεύτερο εργαστήρι που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο, στα πλαίσια του έργου “Cross-Coastal-Net” για την «Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού», το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.
Προηγήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για την «Αειφόρο Παράκτια Τουριστική Ανάπτυξη: Η περίπτωση του Ακάμα και Μπάλου» τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου συμμετείχε το Κοινοτικό Συμβούλιο Ίνειας, ως εταίρος του έργου.
Κύριος σκοπός του “Cross-Coastal-Net” είναι η ίδρυση ενός δικτύου προώθησης αειφόρων μορφών παράκτιου τουρισμού, το οποίο θα εισαγάγει για πρώτη φορά στην κοινή διασυνοριακή περιοχή και συγκεκριμένα στις προστατευόμενες περιοχές Μπάλου και Λάρας-Ακάμα, καινοτόμες πολιτικές αειφόρου τουριστικής διαχείρισης, πρόσθεσε ο κ. Τσίβικος.
Οι πολιτικές αυτές, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της Ίνειας, θα σχεδιαστούν με την ενεργό συμμετοχή των εμπλεκομένων μερών, μέσα από την ίδρυση και λειτουργία πρότυπων κοινοτήτων, αλλά και με την υποστήριξη των πλέον σύγχρονων μοντέλων μέτρησης της φέρουσας ικανότητας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναφέρθηκε πως έγινε ενημέρωση των εκπροσώπων της τοπικής και επαρχιακής διοίκησης, αλλά και όλων των δημοσίων, κοινωνικών και επιχειρηματικών φορέων και πολιτών από την περιοχή του Ακάμα για την ίδρυση πρότυπης κοινότητας που θα αποτελεί στην ουσία μια «άτυπη τοπική συμμαχία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στην ευαίσθητη περιοχή της χερσονήσου του Ακάμα».
Ο κ. Τσίβικος εξέφρασε την ελπίδα όπως με το πέρας του έργου και τη συνεργασία όλων των εταίρων, θα επιτευχθεί ο στόχος με απτά οφέλη των δύο εμπλεκόμενων περιοχών, Μπάλου και Λάρας- Ακάμα. Εταίροι του έργου είναι το ΕΒΕ Χανίων, ως Επικεφαλής του Έργου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Δήμος Κισσάμου, το ΤΕΠΑΚ, το Κοινοτικό Συμβούλιο Ίνειας και το ΕΒΕ Πάφου.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δρ. Λεωνίδας Αντωνίου, Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ερευνητικό Κέντρο Ηράκλειτος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Θεοχάρης Τσούτσος, Καθηγητής-Διευθυντής Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ο Δρ. Λεωνίδας Ευθυμίου, Συντονιστής Προγράμματος «Διοίκηση Επιχειρήσεων Τουρισμού, Αναψυχής και Οργάνωσης Εκδηλώσεων» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Γιάννα Ορφανίδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού-Συντονίστρια του προγράμματος Φιλοξενίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.