Δεν υπήρξε διακανονισμός χθες για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος που τροφοδοτεί τις τουρμπίνες του αρδευτικού Τραχυπέδουλας- Πραστειού.
Σύμφωνα με την Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου το πρόβλημα με την παροχή νερού στο Πραστειό δυστυχώς συνεχίζεται, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν είναι αρμοδιότητα της Επαρχιακής Διοίκησης ή του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά την αποκλειστική ευθύνη, όπως είπε, την έχει το κοινοτικό συμβούλιο και η αρδευτική επιτροπή να έρθουν σε μεταξύ τους συνεννόηση και να καταβάλουν τα δικαιώματα της ΑΗΚ στην οποία οφείλουν.
Στην διακοπή νερού είπε η κ. Λάμπρου προχώρησε η ΑΗΚ για την παροχή ρεύματος στην αντλία. Χθες Πέμπτη, σημείωσε η Έπαρχος Πάφου, «προσπαθήσαμε να συμβουλέψουμε και τις δύο πλευρές και με την ΑΗΚ. Η ΑΗΚ Πάφου είχε, όπως είπε, αποδεχτεί να πληρώσουν τουλάχιστον 3.000 ευρώ για να γίνει η επανασύνδεση αλλά ήθελαν και γραπτή δέσμευση από την αρδευτική επιτροπή ότι αναλαμβάνουν την σταδιακή αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού.
Μέλη του αρδευτικού δικτύου της περιοχής μετέβησαν στα γραφεία της ΑΗΚ Πάφου την Πέμπτη με πρόθεση να πληρώσουν χίλια ευρώ έναντι του συσσωρευμένου χρέους των 12 περίπου χιλιάδων ευρώ ανέφερε η κ. Λάμπρου ωστόσο η ΑΗΚ ζήτησε ωστόσο τουλάχιστον τρεις χιλιάδες για την επανασύνδεση.
Προσπαθούσαμε, είπε η Έπαρχος Πάφου, «με την αρδευτική επιτροπή να βρουν επιπρόσθετο ποσό διότι δεν έχουν αρχίσει την είσπραξη φορολογιών ή τελών κατανάλωσης νερού», σημειώνοντας πως θα έπρεπε να δραστηριοποιηθεί και η αρδευτική επιτροπή περισσότερο.
Σύμφωνα με την κ. Λάμπρου οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και σήμερα εκφράζοντας την ελπίδα όπως υπάρχει συνεννόηση μεταξύ του κοινοτικού συμβουλίου και της αρδευτικής επιτροπής.
Παράλληλα ανέφερε πριν μερικούς μήνες μεσολάβησαν πάλι μαζί με το Τμήμα Υδάτων στην προσπάθεια να γίνει διαχωρισμός του νερού γιατί είναι κοινή η παροχή. Το Τμήμα Υδάτων είπε «έχει ανορύξει νέα διάτρηση στο Διαρίζο με κονδύλια της Επαρχιακής Διοίκησης και απομένει ο εξοπλισμός της γεώτρησης». Ενημέρωσε πως θα χρειαστούν λίγοι μήνες για την συμπλήρωση της εργασίας, σημειώνοντας ωστόσο πως στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι δύο πλευρές, για την καταβολή των τελών.
Η κ. Λάμπρου σημείωσε πως το Πραστειό είναι μικρή κοινότητα με τρεις μόνιμες κατοικίες και άλλες έξι – επτά εξοχικές κατοικίες. Όπως ανέφερε πρόκειται για τουρκοκυπριακές κατοικίες που είχαν παραχωρηθεί πριν από χρόνια. Επί του παρόντος είπε η κ. Λάμπρου, το ΚΣ Πραστειού αναλαμβάνει και παίρνει νερό πόσιμο ελεγμένο μέσω βυτιοφόρου.