Τα μη επείγοντα περιστατικά αναμένεται να έχουν αναμονή στα ΤΑΕΠ λόγω συμφόρησης, λέει ο ΟΚΥπΥ
Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) κοινοποιεί ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), προκειμένου να συμβάλει στην αποσυμφόρησή τους, λόγω της αυξημένης ροής που παρατηρείται το τελευταίο στα ΤΑΕΠ.
Στην ανακοίνωση Ο ΟΚΥπΥ διευκρινίζει ότι τα ΤΑΕΠ χειρίζονται ατυχήματα και σοβαρά περιστατικά που απειλούν τη ζωή, με διαβάθμιση της επείγουσας φύσης τους.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι πρώτο μέλημα των επαγγελματιών υγείας στα ΤΑΕΠ είναι να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση και διαλογή των περιστατικών που βρίσκονται στο Τμήμα, κατατάσσοντας τον ασθενή σε βαθμίδες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, ώστε να καθοριστεί πόσο επείγον είναι το κάθε περιστατικό και πόσο σύντομα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
«Προς αποφυγή περαιτέρω συμφόρησης και ιδιαίτερα σε ένα χώρο όπως τα ΤΑΕΠ, όπου υπάρχει μεγάλος φόρτος δουλειάς, ψυχολογική και σωματική πίεση καθώς και στενότητα χρόνου, οι πολίτες των οποίων η κατάσταση δεν κρίνεται ως επείγουσα, παροτρύνονται να επικοινωνούν με τον Προσωπικό Ιατρό τους», σημειώνεται.
Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι υπάρχουν πέντε βαθμίδες προτεραιότητας, με τη Βαθμίδα 1 και τη Βαθμίδα 2 να κρίνονται ως πιο επείγουσες και να χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Αναμονή ενδέχεται να έχουν τα περιστατικά Βαθμίδας 3 και 4, όπως εξηγεί ο ΟΚΥπΥ, καθώς η κατάστασή τους δεν θεωρείται κατεπείγουσα και δεν κινδυνεύει η ζωή τους.
Τα περιστατικά Βαθμίδας 5, δεν αποτελούν επείγοντα περιστατικά, συνεχίζει η ανακοίνωση, επομένως θα πρέπει να αναμένουν ότι θα υπάρχει καθυστέρηση στην εξέταση, αναλόγως των υπόλοιπων σοβαρότερων περιστατικών που έχουν προσέλθει στο ΤΑΕΠ.
Αναφέρεται, ακόμα, ότι μετά την εγγραφή του ασθενή στο Τμήμα, ο ιατρός εξετάζει τον ασθενή, δίνει όλες τις απαραίτητες ιατρικές οδηγίες (χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, εργαστηριακές εξετάσεις, ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις) και ο/η νοσηλευτής/τρια που έχει αναλάβει τον ασθενή επιτελεί όλες τις νοσηλευτικές διεργασίες βάσει οδηγιών.
Διευκρινίζεται ότι, εάν ο θεράπων ιατρός του ΤΑΕΠ κρίνει ότι ο ασθενής χρήζει περαιτέρω νοσηλείας θα καλέσει ειδικό ιατρό αναλόγως της πάθησης/τραύματος του, ενώ εάν ο ασθενής δεν χρήζει εισαγωγής, τότε ο ιατρός του ΤΑΕΠ θα προχωρήσει στην αποδέσμευση του.
Εάν, όμως, κριθεί πως θα είναι καλύτερο για τον ασθενή να μεταφερθεί για νοσηλεία σε άλλο νοσηλευτήριο του ΟΚΥπΥ, τότε η μεταφορά του θα γίνει από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Οργανισμού.
«Ο ΟΚΥπΥ αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία των ΤΑΕΠ, επενδύει συνεχώς σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, ούτως ώστε τα Τμήματα όλων των Νοσηλευτηρίων του να είναι σε θέση να ανταποκριθούν και να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους πολίτες», καταλήγει η ανακοίνωση, ενώ υπενθυμίζει στους πολίτες πληροφορίες για τη λειτουργία του ΤΑΕΠ έχουν δημοσιευθεί και στον ακόλουθο σύνδεσμο https://shso.org.cy/tmima-atychimatonkai-epeigonton-peristatikon-taep/.