Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ενημέρωσε το πρωί της Παρασκευής τις οικογένειες των πεσόντων της Τηλλυρίας, Πανίκου Παστίδη και Κωστάκη Πενταλιώτη, αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου, την οποία αναμεταδίδει το ΓΤΠ.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση έγινε στην παρουσία του Δρα Μάριου Καριόλου και υπηρεσιακών παραγόντων του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας, ούτως ώστε οι οικογένειες να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της ταυτοποίησης των οστών των ηρωικώς πεσόντων Κωστάκη Πενταλιώτη και Πανίκου Παστίδη, οι οποίοι εντοπίστηκαν στις εκταφές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2022, σε δύο χώρους ταφής στο κοιμητήριο Πάφου. Οι δύο τάφοι έφεραν τα ονόματα των πεσόντων, όπως επίσης και το όνομα του ηρωικώς πεσόντος γιατρού Δημήτρη Μαυρογένη για τον οποίο συνεχίζονται οι επιστημονικές εξετάσεις για ταυτοποίηση των οστών του.
Προστίθεται ότι οι ήρωες Κωστάκης Πενταλιώτης και Πανίκος Παστίδης, το 1964 ήταν μέλη, εθελοντές της Διμοιρίας Υγειονομικού της Πάφου, η οποία στελέχωνε το πρόχειρο νοσοκομείο Παχυάμμου. Το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε με βόμβες ναπάλμ από την τουρκική αεροπορία και καταστράφηκε ολοσχερώς. Μέρη των σορών τους περισυνελέγησαν χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αναγνώρισής τους. Κάποια μεταφέρθηκαν και τάφηκαν σε τέσσερεις τάφους στο κοιμητήριο Πάφου ενώ κάποια άλλα στον κρατήρα που δημιουργήθηκε από τις βόμβες ναπάλμ.
Με απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο ανέθεσε στον Επίτροπο Προεδρίας την εκταφή και αναγνώριση των οστών τόσο από τον κρατήρα στο χωριό Παχύαμμος όσο και από τους τέσσερεις τάφους στο κοιμητήριο Πάφου.
Αναφέρεται ότι τα οστά που ταυτοποιήθηκαν ως ανήκοντα στον ήρωα Πενταλιώτη εντοπίστηκαν σε χώρο ταφής τον Ιούλιο του 2022 στο κοιμητήριο Πάφου ενώ του ήρωα Πανίκου Παστίδη σε τρεις διαφορετικούς χώρους, στον κρατήρα που δημιουργήθηκε από τους βομβαρδισμούς στο νοσοκομείο Παχυάμμου, σε τάφο που έφερε το όνομά του στο κοιμητήριο Πάφου και στον τάφο που έφερε το όνομα του Κωστάκη Πενταλιώτη.
Ο Επίτροπος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του ιδίου και της πολιτείας προς τις οικογένειες των ηρώων μας για τη θυσία και τον αγώνα τους σε μια κρίσιμη για την πατρίδα μας περίοδο. Καταλήγοντας, τόνισε ότι “συνεχίζουμε την ανθρωπιστική πολιτική μας που στόχο έχει πρώτιστα την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών των οικογενειών ευελπιστώντας ότι και η κατοχική δύναμη θα επιδείξει επιτέλους ανάλογη ευαισθησία και σεβασμό προς τα θύματα των βάρβαρων πράξεών της κατά της πατρίδας μας το 1964 και κατά την τουρκική εισβολή 10 χρόνια αργότερα, το 1974”.