Το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου δείχνει σημάδια ευκαιριακής ανάπτυξης και άνισης κατανομής του παραγόμενου πλούτου.
Με αφορμή την ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2023, είναι ανάγκη να δούμε διαφορετικά την ανάπτυξη και την πολιτική του κράτους.
Κατ’ αρχάς, τα ποσοστά υλοποίησης των αναπτυξιακών προϋπολογισμών όλων των προηγούμενων ετών είναι πολύ χαμηλά. Κατ’ ακρίβεια, επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ καταγράφονται ιστορικά τα πιο χαμηλά ποσοστά υλοποίησης των αναπτυξιακών προϋπολογισμών του κράτους. Για μια δεκαετία τώρα οι κυβερνώντες αποτυγχάνουν να υλοποιήσουν σημαντικά έργα ανάπτυξης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ένα στα τρία έργα που περιλαμβάνονται στον κάθε προϋπολογισμό από αυτή την κυβέρνηση, δεν υλοποιείται ποτέ.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της αποτυχίας της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ να υλοποιήσει σημαντικά έργα ανάπτυξης είναι,
• ο δρόμος Λεμεσού – Σαϊτά,
• ο δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς,
• ο δρόμος Λεμεσού – Πάφου παρά την Πέτρα του Ρωμιού,
• το νέο Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας,
• η δημιουργία νέου βιομηχανικού λιμανιού στην περιοχή του Βασιλικού.
Αντί να προωθεί τα αναπτυξιακά έργα και τις υποδομές, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ με τη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια έχει μειώσει τις δημόσιες επενδύσεις και ξεπουλά το δημόσιο πλούτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λιμάνι της Λεμεσού.
Η κοινωνία υποφέρει από το σαρωτικό κύμα ακρίβειας. Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, η απερχόμενη κυβέρνηση αδρανεί. Δεν έχει ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική για τα μεγάλα αστικά κέντρα. Βλέπει το κόστος για απόκτηση στέγης και για ενοίκιο να ανεβαίνει στα ύψη. Τι κάνουν οι κυβερνώντες; Παρακολουθούν, κάνουν διαπιστώσεις, αλλά τίποτα από όσα τους αναλογούν. Οι εξαγγελίες τους για προσιτή στέγη και για κίνητρα στα αστικά κέντρα, όλες έμειναν στα χαρτιά. Σε αυτά τα προβλήματα προστίθενται και οι εκποιήσεις πρώτης κατοικίας. Προσθέτω, πως για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Κύπρο πρόβλημα με άστεγους συμπολίτες μας.
Γι΄ αυτό και το ΑΚΕΛ αγωνίζεται για μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, κοινωνικά προσανατολισμένη. Μεταξύ άλλων, το ΑΚΕΛ εισηγείται:
• Να δοθεί έμφαση σε προγράμματα ανέγερσης κατοικιών από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση
• Οι κατοικίες αυτές να παραχωρούνται με χαμηλό ενοίκιο ή με ενοικιαγορά στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.
• Εισαγωγή σχεδίου επιδότησης ενοικίων με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και βελτίωση των υφιστάμενων σχεδίων επιδότησης ενοικίων.
• Ουσιαστική βελτίωση των σχεδίων και κινήτρων σε οικογένειες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν κατοικία ή να ανεγείρουν κατοικία για μόνιμη εγκατάσταση στην ύπαιθρο.
Ειδικά για την επαρχία Πάφο σημειώνω την τεράστια καθυστέρηση στο δρόμο Πάφου-Πόλης. Ξεκίνησε μεν αλλά δεν προβλέπεται σύνδεση του με το οδικό δίκτυο της πόλης της Πάφου.
Η μαρίνα Πάφου εξακολουθεί να μένει στα χαρτιά. Για το δρόμο αεροδρομίου Πάφου – Πέγειας δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί τα προβλήματα ώστε να προχωρήσει η ολοκλήρωση του. Ιδιαίτερα το τμήμα το δρόμου από τη Χλώρακα μέχρι την Πέγεια, εκεί δηλαδή που υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία, και, δυστυχώς, πολύ συχνά, θανατηφόρα δυστυχήματα. Η κατασκευή του δυτικού παρακαμπτήριου παρουσιάζει επίσης τεράστια καθυστέρηση.
Επιβεβλημένη είναι η αναβάθμιση και επέκταση των κτιριακών υποδομών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και του Νοσοκομείου Πόλης Χρυσοχούς. Το νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς συνεχίζει να υπολειτουργεί, θέτοντας σε κίνδυνο καθημερνά τις ζωές των κατοίκων της περιοχής. Στο σημείο αυτό θέλω να καταγγείλω, για ακόμη μια φορά, τη μη υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για λειτουργία σε μόνιμη βάση του θαλάμου υποδοχής και φιλοξενίας ασθενών στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς.
Η Πάφος έχει άμεση ανάγκη για δημιουργία 2ης Τεχνικής Σχολής, Δημοτικού και Γυμνασίου για κάλυψη των αυξημένων αναγκών της πόλης και επαρχίας Πάφου.
Η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών στο μέγιστο δυνατό βαθμό είναι επιτακτική ανάγκη. Στόχος πρέπει να είναι η πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας,
• για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
• για ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική,
• για δημιουργία ενός πραγματικά σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου,
• για αποφασιστική προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους,
• για πολιτικές αποτελεσματικής στήριξης της κοινωνίας.
Όλα αυτά αποτυπώνουν την ανάγκη για μια ουσιαστική αλλαγή και απαλλαγή από τη Συναργερμική Διακυβέρνηση. Οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στην παρούσα κυβέρνηση και στους συνεχιστές της. Δεν τους ενδιαφέρει να υλοποιήσουν μακρόπνοα αναπτυξιακά έργα. Αδυνατούν να θέσουν στέρεες βάσεις ια την βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Το ΑΚΕΛ καταθέτει θέσεις και προτάσεις για την προοδευτική αλλαγή στον τόπο μας. Διεκδικούμε υλοποίηση κάθε αναπτυξιακής δαπάνης. Διεκδικούμε την ανάπτυξη με δικαιοσύνη. Αλλά και κάθε στιγμή, διεκδικούμε μια ενωμένη και ελεύθερη πατρίδα!