Ένα αφιέρωμα στο “Χάρισμα” το βιβλίο του Ιωάννη Πρίμπα που εξασφάλισε το Α Βραβείο του Πετρίδειου Ιδρύματος το 2021
Ο Ιωάννης Πρίμπας γεννήθηκε στην Μυτιλήνη το 1980. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων. Έχει σπουδάσει επίσης Θεολογία ( απόφοιτος Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο ( Πάντειο Πανεπιστήμιο) και στη Δογματική Θεολογία ( ΑΠΘ) ενώ είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών. Είναι έγγαμος, πατέρας δύο παιδιών, και κατοικεί στο Χαλάνδρι Αττικής. Επίσης εργάζεται ως Αξιωματικός – Νομικός Σύμβουλος στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας φέροντας τον βαθμό του Ταγματάρχη. Κατά το διάστημα 2015- 2017 υπηρέτησε στην ΕΛΔΥΚ ( με διάθεση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς) .
Το 2021 ο Ιωάννης Πρίμπας έλαβε μέρος στο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Νουβέλλας, Συλλογής Διηγημάτων και Παιδικής Λογοτεχνίας που διοργανώνει το Πετρίδειο Ίδρυμα. Ο Λογοτεχνικός Διαφωνισμός Νουβέλλα Συλλογής Διηγημάτων και Παιδικής Λογοτεχνίας που διοργανώνει το Πετρίδειο Ίδρυμα αποτελεί μια προσπάθεια, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣ του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης, να αποκτήσει η Πάφος στίγμα στο πανελλήνιο χάρτη των λογοτεχνικών βραβείων κύρους, κάτι που όπως εκτιμά αναβαθμίζει την πόλη της Πάφου, στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού. Η συμμετοχή του Ιωάννη Πρίμπα του έφερε και το Α’ Βραβείο. Ο Διαγωνισμός συνέχισε, αφορούσε έργα Κυπρίων και Ελλαδιτών συγγραφέων, οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο, την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Στον Διαγωνισμό, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη, και έχει καταστεί ετήσιος θεσμός, βραβεύονται τόνισε ο κ. Μαραθεύτης, τα καλύτερα, σύμφωνα και με την κριτική επιτροπή, έργα λογοτεχνίας, σε τέσσερεις κατηγορίες (Παιδική Λογοτεχνία, Διήγημα, Μυθιστόρημα, Θεατρικό).
Η μικρασιατική καταστροφή, η τραγωδία της Κύπρου, η προαιώνια έχθρα νύφης – πεθεράς, η ρεμπέτικη κουλτούρα, η επαναστατική συμπεριφορά μιας ασυμβίβαστης νέας, η σχέση μάνας- γιου και το χάρισμα της συγχώρεσης είναι τα θέματα που διατρέχουν το μυθιστόρημα, του οποίου η πλοκή ξετυλίγεται μέσα από την πορεία εξιχνίασης δύο εγκλημάτων που έχουν ουσιαστικά τον ίδιο δράστη, σύμφωνα με τον κ. Μαραθεύτη.
Η συγγραφέας και εκδότρια Αμαλία Πικρίδου – Λουκά αναφερόμενη στο βιβλίο είπε πως αποτελεί μια ιστορία που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη με πλοκή αλλά και διδακτική. Εξάλλου, σύμφωνα με το συγγραφέα και τη περίληψη του βιβλίου μετά τον ξαφνικό και βίαιο θάνατο του παππού της, η Ξένια Βασιλέλλη, μια νεαρή βιολόγος , επιστρέφει στο αρχοντικό των Βασιλέλληδων στη Μυτιλήνη για την κηδεία. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους δαίμονες και τα φαντάσματα του γενεαλογικού της δέντρου, αλλά και θα ανακαλύψει στο τέλος το πιο πολύτιμο χάρισμα. Αν και η αστυνομία θεωρεί το θάνατο του Κωνσταντίνου Βασιλλέλη ατύχημα, η Ξένια είναι πεπεισμένη, από την πρώτη στιγμή που το έμαθε, ότι πρόκειται για δόλια ενέργεια. Με παρέμβαση της κύπριας γιαγιάς της Άντρη η οποία μαζί με τη μικρήτης ξαδέρφη που πάσχει από σύνδρομο down ( Ραφαέλα), είναι οι μοναδικοί συγγενείς με τους οποίους η Ξένια φαίνεται να τα πηγαίνει καλά, η θεία της ( Μυρούλα Βασιλέλλη – Αθανασιάδη) δέχεται να την φιλοξενήσει στο αρχοντικό διαθέτοντας, το γραφείο του μακαρίτη στο ισόγειο.
Ακολουθεί μια σειρά από αλλόκοτα γεγονότα, στην αρχή μια άγνωστη γυναίκα εμφανίζεται στο παράθυρο του γραφείου με τους αγκώνες στο περβάζι, τα βιβλία στην βιβλιοθήκη έχουν μουτζουρωθεί με μαύρο μαρκαδόρο και μια απόκοσμη γυναικεία φωνή ψιθυρίζει στ’ αυτιά της με την ψυχή του, ένα ασώματο κεφάλι την κοιτάζει από το πλάι, ένα αυτοκίνητο την παρακολουθεί μέσα στη νύχτα, η Ραφαέλλα διηγείται εξίσου παράξενα οράματα ενώ το δεξί της μάρι, εκείνο με τη ρωγμή, κοκκινίζει.
Μέσα από επισκέψεις σε πρόσωπα και μέρη της Μυτιλήνης, η Ξένια προσπαθεί να βρει τις δαιμόνισσες του Κωνσταντίνου Βασιλέλλη όσο ο Κωνσταντίνος, ανασυνθέτοντας τα γεγονότα του παρελθόντος , ειδικά όσα σχετίζονται με την αυτοκτονία της προγιαγιάς της, καθώς αποδίδει, τις μεταφυσικές εμπειρίες που βιώνει στο αρχοντικό στη φασματική παρουσία εκείνης, ενώ πιστεύει ότι, παρά το χρονικό χάσμα, οι δύο δολοφονίες ( μάνας – Δέσποινας και γιού – Κωνσταντίνου) σχετίζονται μεταξύ τους.
Σημειώνεται πως το Β’ Βραβείο στην κατηγορία μυθιστόρημα το 2021 εξασφάλισε η Αγγελική Πλούμα από την Αθήνα με τον τίτλο « Δεν την πατάω εγώ την πεπονόφλουδα» και το Γ’ Βραβείο εξασφάλισε «ο Άρχοντας» του Κώστα Παπαιωάννου, από τη Λευκωσία .
Γραφείο Τύπου Πετριδείου Ιδρύματος