Ο Γεώργιος Γεωργιάδης στέλνει το μήνυμα πως η αγγειοπλαστική αξίζει τον κόπο να μείνει ζωντανή σαν επάγγελμα και σαν τέχνη αλλά αξίζει και καλύτερης αντιμετώπισης…
Ο Γιώργος Γεωργιάδης από την Κερύνεια και τώρα στην Λέμπα της Πάφου έχει στήσει το εργαστήρι αγγειοπλαστικής του στην Λέμπα την κοινότητα που διαχέεται από πνεύμα πολιτισμού…
Όταν ο Γιώργος Γεωργιάδης και η σύζυγος του Σωτηρούλα αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην Λέμπα ήταν αυτοί που συνέβαλαν στην συγκέντρωση των καλλιτεχνών στην κοινότητα. Τότε υπήρχε μόνο το Κολέγιο Τέχνης του Στας Παράσχου και όπως ανέφερε ο αγγειοπλάστης αυτό ήταν στα σπάργανα του . Μετά την κοινότητα επισκέφτηκαν αρχαιολόγοι που προχώρησαν σε αξιόλογο ανασκαφικό έργο και στην συνέχεια έγινε και η εγκατάσταση των καλλιτεχνών. Ό ίδιος κατάγεται από την Κερύνεια, από τον Καραβά η μητέρα του και το Κάρμι ο πατέρας του και η γυναίκα του από το Πέλα Πάις.
Ο Γιώργος Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο αντικείμενο της εργασίας του που αποτελεί – όπως είπε- την κατασκευή διαφόρων χρηστικών και αντικειμενικών όπως βάζα, φλιτζάνια, πιάτα και τα λοιπά. Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιεί τον πηλό και άλλα είδη υλικών καθώς και υαλώματα. Η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει την επιλογή του υλικού και τη δημιουργία συνέχισε μιας εύπλαστης μάζας , η οποία θα πάρει στην συνέχεια το επιθυμητό σχήμα με την χρήση των χεριών του, την τεχνική, τροχού, καλουπιών και ειδικών εργαλείων.
Η κεραμική τέχνη θα υπάρχει πάντα.
Το εργαστήρι αγγειοπλαστικής ιδρύθηκε το 1988 από τον ίδιο και την σύζυγο του Σωτηρούλα Γεωργιάδου. Σύμφωνα με τον ίδιο , η δουλειά του είναι εξολοκλήρου χειροποίητη χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές όπως τον τροχό για είδη χρήσεως, γλυπτικής κεραμικής ,κατασκευές με το χέρι πλακάκια, επιτείχια και λοιπά.
Χρησιμοποιούμε είπε, “τα δικά μας γυαλώματα τα οποία φτιάχνουμε στο εργαστήρι μας οι ίδιοι, προσπαθώντας να δώσουμε χαρακτηριστική υφή και χρώμα ”.’
Ακολούθως συνέχισε, “ψήνουμε με γκάζι , η ατμόσφαιρα του φούρνου διαφοροποιεί κάθε φορά έχουμε και διαφορετικό αποτέλεσμα”. Χρησιμοποιούμε γυαλώματα κυρίως γήινες αποχρώσεις αλλά χρησιμοποιούμε και το μπλε της θάλασσας που θυμίζει την Μεσόγειο.
Αρχή μας είναι η απλότητα και η ομορφιά, είπε ο αγγειοπλάστης σημειώνοντας πως το λιτό είναι διαχρονικό.
Επιπρόσθετα ανέφερε πως το αγγειοπλαστείο εκτός από τα είδη χρήσεως μπορεί να είναι ποτήρια του καφέ του νερού ,κανάτες νερού , κανάτες κρασιού , δοχεία αποθήκευσης, πιάτα και λοιπά . Κάνουμε σημείωσε και κομμάτια που δεν αναπαράγουν σε αριθμούς για έκθεση ή για διακόσμηση και λοιπά.
Μαθήματα αγγειοπλαστικής.
Επίσης στο αγγειοπλαστείο δίνονται και μαθήματα αγγειοπλαστικής σε μαθητές , παιδιά, ενήλικες και λοιπά. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το πηλό, τις τεχνικές , με την τεχνολογία των χρωμάτων και των υαλωμάτων.
Ερωτηθείς πιο είναι το μυστικό της τέχνης του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως το μυστικό της τέχνης του είναι η αγάπη και το μεράκι. Όταν είπε, έχεις αγάπη για αυτό που κάνεις είναι η συνταγή για να επιτύχεις.
Πρόσθεσε μάλιστα, πως η αγγειοπλαστική δεν είναι επικερδές επάγγελμα αλλά θα σου δώσει άπειρη ευχαρίστηση.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδιαφέρον των νέων στο επάγγελμα ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η αγγειοπλαστική δεν έχει συμπεριληφθεί στην συνείδηση του κόσμου και στις Καλές Τέχνες.
Η αγγειοπλαστική εκτίμησε, έχει συνδεθεί με το λαικό χρηστικό και τίποτα παραπάνω, προσθέτοντας πως ακόμη δεν έχει γίνει συνείδηση του κόσμου ότι οι κατασκευές από πηλό είναι εξίσου εικαστικές όπως άλλα είδη τέχνης.
Ο ίδιος δήλωσε πως αυτός και η σύζυγος του εγκαταστάθηκαν στην Λέμπα χωρίς να έχουν συνείδηση και γνώση ότι η περιοχή ήταν κέντρο κεραμικής και στο μεσαίωνα αλλά και στην χαλκολιθική εποχή.
Αυτό είπε , ήταν το συγκινητικό όταν το ανακαλύψαμε ότι ήρθαμε να δημιουργήσουμε το εργαστήρι μας σε ένα τουρκοκυπριακό κτίσμα και πιθανόν από κάτω να υπήρχαν τα θεμέλια παλιού αγγειοπλαστείου. Πρόσθεσε δε πως έγιναν ανασκαφές από κάτω , αλλά δυστυχώς, όπως ανέφερε, δεν βρέθηκαν καμίνια να το δικαιολογήσουν.
Όσο για τους ξένους επισκέπτες ο αγγειοπλάστης ανέφερε πως αυτοί επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον αφού όπως εξήγησε στην κουλτούρα των ξένων η κεραμική υπάρχει διαχρονικά. Πολλές φορές σημείωσε, οι ξένοι επισκέπτες έρχονται στη Λέμπα για το αγγειοπλαστείο και τον αρχαιολογικό χώρο και μετά ανακαλύπτουν και άλλα πράγματα.
Έστειλε τέλος το μήνυμα πως η αγγειοπλαστική αξίζει τον κόπο να μείνει ζωντανή σαν επάγγελμα και σαν τέχνη αλλά αξίζει και καλύτερης αντιμετώπισης.