Στην υποβάθμιση της περιοχής της Αγίου Αντωνίου αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Φίλιππος Φιλίππου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου. Οι κακές επιλογές του παρελθόντος, η έλλειψη στήριξης της περιοχής αλλά και σχεδιασμού σε συνάρτηση με την οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει την οδό Αγίου Αντωνίου στη σημερινή κατάσταση, όπως τονίζει, γι’ αυτό επιβάλλεται ορθός και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για να καταστεί και πάλι η περιοχή πόλος έλξης.
O Φίλιππος Θ. Φιλίππου Πολιτικός Μηχανικός Δημοτικός Σύμβουλος Κ.Σ. ΕΔΕΚ στον Δ. Πάφου ανέφερε πως θα πρέπει να χαιρετίσουμε με θετικό πρόσημο όλες τις προσπάθειες έγιναν και γίνονται από την τοπική αρχή του Δήμου Πάφου ως προς την αναδιαμόρφωση και την αναβάθμιση γενικότερα της περιοχής της Κάτω Πάφου.
Στόχος είπε, είναι η συγκεκριμένη περιοχή να καταστεί και πάλι η ομορφότερη βιτρίνα της πόλης μας. Να ξαναζωντανέψει και να ανακτήσει την χαμένη της αίγλη και ομορφιά και να μπορεί να μοιράζει φιλοξενία και όμορφες στιγμές σε όλους τους επισκέπτες της. Γι’ αυτό το στόχο συνέχισε, και σκοπό είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε κάθε προσπάθεια ολοκληρώνοντας έργα, ξεκινώντας καινούργια και σχεδιάζοντας άλλα νέα έργα τα οποία θα προσδώσουν στην περιοχή, αλλά και γενικότερα στην πόλη μας, τα μέγιστα οφέλη.
Ο κ. Φιλίππου σημείωσε πως παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, η Αγίου Αντωνίου παραμένει μια ανοιγμένη πληγή… Περνώντας μέσα από την περιοχή της Αγίου Αντωνίου στην Κάτω Πάφο δύο είναι τα συναισθήματα που σε πλημμυρίζουν:
Θλίψη και Αγανάκτηση. Μια περιοχή που κάποτε έσφυζε από ζωή και διασκέδαση, φιλοξενώντας χιλιάδες κόσμο από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, τώρα πια έχει μαραθεί, έχει για τα καλά παραμεληθεί και αργοπεθαίνει…, όπως είπε.
Δυστυχώς, επεσήμανε , πάρα πολλοί λόγοι, αλλά κυρίως η διαχρονική αδιαφορία οδήγησε στην εξαθλίωση, στην πολεοδομική αταξία, την αρχιτεκτονική αναρχία και όπως ήταν αναμενόμενο στην εγκατάλειψη και την αποσύνθεση. Πρόσθεσε επίσης, πως περνώντας λοιπόν από την Αγίου Αντωνίου διερωτάται κανείς: Υπάρχει λύση;
Μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την περιοχή σε ένα μικρό «παράδεισο» για τους επισκέπτες της; Μπορούμε να κερδίσουμε πίσω την χαμένη της αίγλη και να είμαστε περήφανοι για το τι αντικρίζει ο κάθε τουρίστας, ο κάθε ντόπιος; Να τερματίσουμε την διάλυση, τον μαρασμό και να δημιουργήσουμε ένα μέρος με καλαισθησία που να το χαίρονται όλοι;
Πιστεύω “είπε, ότι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ! Πιστεύω ότι όλοι μας θέλουμε την πόλη μας να γίνει και πάλι το καμάρι ΟΛΩΝ μας και να μην υπάρχει ούτε ένα τόσο δα σημείο που να μας κάνει να ντρεπόμαστε. Και για αυτή την περιοχή οι πλείστοι ντρεπόμαστε. Χρειάζεται άμεσα αισθητική αναβάθμιση και ποιοτική ανάπλαση βάσει σωστού σχεδιασμού”.
Προσωπικά είπε ο κ. Φιλίππου, «οραματίζομαι μια περιοχή όπου θα ενώνει όλο το αρχαίο κάλος με αφετηρία το λιμάνι της Πάφου, τα αρχαιολογικά μνημεία, τις υπέροχες εκκλησιές, με το παραλιακό μέτωπο και τη σύγχρονη ματιά της εξέλιξης και της προόδου. Στο κέντρο θα βρίσκεται το ειδυλλιακό πάρκο της Κάτω Πάφου, ενώ στη αριστερή πλευρά του θα μπορούσε να λειτουργήσει και γραμμή λεωφορείου σε συνεννόηση με τον ΟΣΥΠΑ που να ακολουθεί την πορεία προς το δημόσιο χώρο στάθμευσης».
Επεσήμανε επίσης πως στην αρχή της Αγίου Αντωνίου και μπορεί αυτό να λειτουργεί από το πρωί, όλοι οι δρόμοι αφού θα γίνουν πρώτα πεζόδρομοι[1]να είναι πλημμυρισμένοι με κόσμο, μεγάλους και παιδιά, καθώς δεξιά και αριστερά θα βρίσκονται καφετέριες, ταβερνάκια και παιδότοποι, προσφέροντας μια πιο οικογενειακή διασκέδαση.
Είπε ακόμη πως προχωρώντας πιο μέσα στην Αγίου Αντωνίου μέχρι και το τέλος της, κυρίως κατά το απόγευμα και τη διάρκεια της νύχτας να λειτουργούν μπαράκια και νυκτερινά club, μια πιο κοσμοπολίτικη νότα. Προς τέλος της Αγίου Αντωνίου, κοντά στο δημόσιο χώρο στάθμευσης θα μπορούσε εκτίμησε να λειτουργήσει ένα ελεγχόμενο night market.
Ενίσχυση της αστυνόμευσης, της φύλαξης και της ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή, με απόλυτο σεβασμό στους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στους δημόσιους χώρους στάθμευσης, μέσω στη λειτουργία και καλόφωτισμό. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην καλαισθησία και την εξυπηρέτηση. Και φυσικά ποιοτική διασκέδαση!
Πιστεύω συνέχισε, ότι «με μια διεξαγωγή ενός διαγωνισμού θα μπορέσουμε να εκπονήσουμε ένα πολύ σπουδαίο και λειτουργικό Σχέδιο Περιοχής που θα μεταμορφώσει την Αγίου Αντωνίου σε μια πανέμορφη περιοχή, την οποία θα χαιρόμαστε όλοι μας». Λύσεις υπάρχουν πολλές είπε, προσθέτοντας πως «φέρτε απλά στο μυαλό σας την εικόνα το πόσο όμορφα λειτουργεί όλο αυτό δίπλα μας στην Λεμεσό στην περιοχή που ενώνει την Μαρίνα, το παλιό λιμανάκι και την πλατεία του Κάστρου γεμάτη καφετέριες, ταβερνάκια, μπαράκια και νυκτερινά club».
Μπορούμε λοιπόν, αν θέλουμε, να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Μπορούμε να σχεδιάσουμε, να καινοτομήσουμε και να μετατρέψουμε αυτή την περιοχή σε ένα υπέροχο μέρος για όλους, ντόπιους, επισκέπτες και τουρίστες. Μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα Σχέδιο Περιοχής, το οποίο θα εμπνεύσει για επένδυση και θα αναδείξει τελικώς το μοναδικό κάλος ολόκληρης της περιοχής. Βιτρίνα για την πόλη μας. Στη φαντασία μας είναι, και στο χέρι μας, κατέληξε.