Στην υποβάθμιση της περιοχής της Αγίου Αντωνίου αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης του ΔΗΣΥ στον Δήμο Πάφου. Οι κακές επιλογές του παρελθόντος, η έλλειψη στήριξης της περιοχής αλλά και σχεδιασμού σε συνάρτηση με την οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει την οδό Αγίου Αντωνίου στη σημερινή κατάσταση, όπως τονίζει, γι’ αυτό επιβάλλεται ορθός και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για να καταστεί και πάλι η περιοχή πόλος έλξης.
Σε δηλώσεις του στον Ταχυδρόμο ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως η περιοχή της Αγίου Αντωνίου, δεν χωρεί καμία αμφισβήτηση, ότι έχει υποβαθμιστεί και αφεθεί σε μαρασμό. Μια περιοχή που άλλοτε έσφυζε από ζωή και αποτελούσε ζωτικό μέρος της τουριστικής ζωής της πόλης μας, σήμερα μοιάζει εγκαταλελειμμένη, όπως είπε. Διατύπωσα επανειλημμένα την άποψη συνέχισε, « ότι για να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο οι όποιες ενέργειες από πλευράς Δήμου Πάφου πρέπει να προηγηθεί μελέτη και ολοκληρωμένος σχεδιασμός.
Έχω την έντονη πεποίθηση ότι μεμονωμένες και σημειακές ενέργειες δεν μπορούν να ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση». Μέχρι σήμερα, ο Δήμος Πάφου, είπε ο κ. Λετυμπιώτης έχει προχωρήσει σε 2 ή 3 επιχειρήσεις «σκούπα» στην περιοχή, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Με τον κίνδυνο να καταντήσω γραφικός επαναφέρω για πολλοστή φορά πρόσθεσε, την επι[1]τακτική ανάγκη εκπόνησης Σχεδίου Περιοχής για συγκεκριμένες περιοχές της πόλης μας, μεταξύ των οποίων και η Αγίου Αντωνίου. Ένα Σχέδιο Περιοχής που με συγκεκριμένες Πολεοδομικές χειρονομίες, σαφή χωροθέτηση επιθυμητών χρήσεων και λεπτομερή σχεδιασμό θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της περιοχής.
Η ευελιξία του Σχεδίου Περιοχής τόνισε ο κ.Λετυμπιώτης, δίνει δυνατότητες που θα καταστούν σωτήριες για την περιοχή όπως Πολεοδομικά Κίνητρα, προσέλκυση χρήσεων που μέχρι σήμερα ίσως να μην προνοούνται, επίσπευση αδειοδοτήσεων. Μεμονωμένες παρεμβάσεις, όπως η πεζοδρόμηση για κάποιες ώρες ή ουποτυπώδης εξωραϊσμός κάποιων εγκαταλελειμμένων κτηρίων, δεν μπορούν να είναι σωτήριες.
Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι ουσιαστικές, μελετημένες και να στοχεύουν στην αλληλοεπίδραση των περιοχών και όχι στον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Επεσήμανε ακόμη πως χρειάζεται πρώτα απ’ όλα όμως βούληση, γιατί το στοίχημα σίγουρα δεν είναι εύκολο, ούτε όμως και ακατόρθωτο. Όπως είπε:
• Ανάδειξη διαδρομών που να συνδέουν το παραλιακό μέτωπο με την Αγίου Αντωνίου, διευρύνοντας έτσι την Τουριστική μας περιοχή.
•Αναβάθμιση ανοικτών χώρων πλησίον της περιοχής, χώρων πρασίνου, πάρκων
• Εκσυγχρονισμός αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, ανθώνες, κάδοι απορριμμάτων, επαρκής φωτισμός, κ.α.)
•Σημάνσεις και σηματοδοτήσεις που να καθοδηγούν και να ενημερώνουν τους τουρίστες να οδηγηθούν στην «ενδοχώρα» της Τουριστικής περιοχής.
• Επαρκής αστυνόμευση
• Διοργάνωση και θεσμοθέτηση μεγάλων ετήσιων εκδηλώσεων/καθιέρωση φεστιβάλ
• Ανάδειξη χώρων ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας που θα αποτελούν πόλο έλξης
• Αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων βάσει ενός ενιαίου σχεδιασμού που θα προσδίδει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στην περιοχή, μια μοναδικότητα.
Οι κακές επιλογές του παρελθόντος, η έλλειψη στήριξης της περιοχής αλλά και σχεδιασμού σε συνάρτηση με την οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει την οδό Αγίου Αντωνίου στη σημερινή κατάσταση εκτίμησε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας πως υπάρχει όμως η δυνατότητα να ανασχεδιαστεί η περιοχή, να αναζωογονηθεί. Να καταστεί, όπως είπε ένας σύγχρονος πόλος έλξης που να απαντά στα λάθη που έγιναν και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής εποχής. Φτάνει να γίνει σωστά και να υπάρχει η βούληση. Ο ορθός σχεδιασμός είναι και μακροπρόθεσμος και ολιστικός, κατέληξε.