Ηρώεσσα Κύπρος 204 Πνοές
Οι μνήμες στρέφονται πίσω για τον Νίκο Παπακλεοβούλου σκηνοθέτη από την Χλώρακα και ήταν η αιτία για την δημιουργία μεγάλης Ιστορικής σημασίας Μουσικοθεατρικών Παραστάσεων με θεατρικά δρώμενα που ζωντανεύουν ηρωικές μορφές Κυπρίων που έλαβαν μέρος στην επανάσταση του 21 αλλά και μέχρι το 55.
Γεννήθηκε στη Κύπρο από οικογένεια αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955-1959. Ο πατέρας είχε στο σπίτι του κρησφύγετο αγωνιστών από τους οποίους έμαθε και τα πρώτα προσχολικά γράμματα. Σε ηλικία εφτά ετών ήταν αυτόπτης μάρτυρας έκρηξης βόμβας κατά την οποία ακρωτηριάστηκε το χέρι του αείμνηστου Γεώργιου Χαραλαμπίδη και τραυματίστηκαν σοβαρά ο αείμνηστος πατέρας του Γεώργιος και ο αείμνηστος 17χρονος τότε αδελφός του Χαράλαμπος. Το γεγονός αυτό έμεινε ανεξίτηλο στη μνήμη του και έχει αποτυπωθεί και με το τραγούδι “ Τα πέντε δάκτυλα”.
Σύμφωνα με τους στίχους… μια ματωμένη Κυριακή στη μνήμη έχει μείνει, ενός εφτάχρονου παιδιού,αχ ! Θεέ μου, τι είχε γίνει. Πέντε κομμένα δάκτυλα πετούσαν στον αέρα, μήνυμα στέλναν : « έρχεται της Λευτεριάς η μέρα».
Ήταν τότε θυμάται που το σπίτι του μετατράπηκε σε εργαστήρι κατασκευής βομβών, που τις έφτιαχναν οι αείμνηστοι Γεώργιος Χαραλαμπίδης και Γεώργιος Παπακλεοβούλου, με τον δεκαεφτάχρονο γιό του Χαράλαμπο. Ήταν Κυριακή 21 Νοεμβρίου 1958 , ημέρα της Παναγίας, όταν μια έκρηξη τάραξε την ησυχία της πλάσης. Το εφτάχρονο αγόρι τότε ο Νίκος Παπακλεοβούλου , ήταν κάπου τριγύρω, έτρεξε και έμεινε άναυδο από το θέαμα. Ο πατέρας και ο αδερφός του πεσμένοι κάτω με το αίμα να τρέχει σαν αυλάκι. Ο τρίτος της παρέας ο Γεώργιος Χαραλαμπίδης, με ένα μαχαίρι να προσπαθεί να αφαιρέσει ότι απόμεινε από την ακρωτηριασμένη παλάμη του. Και το πιο τραγικό…. η γατούλα που είχαν στο σπίτι να πετάγεται και να αρπάζει τα δάκτυλα του, που από την έκρηξη είχαν αποκοπεί και είχαν κολλήσει στο τοίχο…
Όταν τα τραγούδια και ο υποκριτικός λόγος γράφουν Ιστορία….
Αυτό έπραξε και ο Νίκος Παπακλεοβούλου. Οι θεατρικοί διάλογοι και η μουσική σε πλήρη αρμονία με μεστό λόγο – στίχο και υπέροχη ερμηνεία και απόδοση, συνιστούν διαχρονικό έργο που αναφέρεται στην αγάπη για τη ζωή, την ποίηση, την Ελευθερία, την υπεράσπιση αιώνιων αξιών του Έθνους, όπως αναφέρει.
Αυτά ήταν, όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον taxidromos24.com τα συναισθήματα που είχαν οι ήρωες και οι αγωνιστές της Εθνεγερσίας του 1821 και του Έπους της Ε.Ο.Κ.Α. περιόδου 1955-1959.Όπως αναφέρει ο κ. Παπακλεοβούλου, η Κύπρος, ως αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού, είχε τη δική της συνδρομή στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, με χίλιους περίπου Κύπριους να λαμβάνουν ενεργά μέρος στις μεγάλες μάχες και αρκετοί από αυτούς να αφήνουν τα κόκκαλα τους στα ιερά χώματα της μάνας Ελλάδας.
Τους εκπροσωπεί επάξια στο έργο ένας απλός Κύπριος, ο Μιχάλης Κυπραίος. Εθελοντής από Κύπρο, ήταν στο πλευρό του Στρατηγού Μακρυγιάννη, πολιορκημένοι και αποκλεισμένοι από το ασκέρι του Ιμπραήμ στο φρούριο του Νιόκαστρου στη Πύλο. Τυχούσα παράδοση του Μακρυγιάννη και των παλληκαριών του θα αποτελούσε μεάλο πλήγμα στην εξέλιξη της Επανάστασης.
Ο Μιχάλης Κυπραίος κολύμπησε και ειδοποίησε συμμαχικό πλοίο που ήταν αραγμένο στα ανοικτά του κόλπου της Πύλου και με τη βοήθεια των συμμάχων απεγκλωβίστηκαν.
Την ηρωική πράξη του Μιχάλη Κυπραίου, συνεισφορά της Κύπρου προς την Ελλάδα, ανταπόδωσε ο εκ Σαλαμίνος καπετάνιος Ευάγγελος Λουκάς Κουταλιανός το 1955, μεταφέροντας τα πρώτα όπλα στη Κύπρο για τον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., δείχνοντας στη πράξη την αδελφοσύνη των λαών Ελλάδος και Κύπρου. Συνελήφθη κατά τη δεύτερη αποστολή όπλων και καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση,
Η Ελλάδα λευτερώθηκε μα η Κύπρος μακριά της, μεσ’ τους ανέμους της σκλαβιάς είχε τα βάσανα της είπε ο κ. Παπακλεοβούλου.
Λόγια παλληκαριών της Ε.Ο.Κ.Α. λίγο πριν οδηγηθούν στην αγχόνη Κυπριόπουλα σημειώνει, από 18 χρονών έγραφαν ποιήματα για τη ζωή και τον έρωτα μα πάνω από όλα λάτρευαν την Ελλάδα και την Ελευθερία. Θυμάται ….
«Την Ελλάδα αγαπώ αλλά και εσένα» έγραφε σε ποίημα του ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, το 18χρονο παλληκάρι που προτίμησε την αγχόνη από τη ταπείνωση της σκλαβιάς. « Απ΄τη στιγμή που άκουσα την ώρα της εκτελέσεώς μας, νιώθω την ψυχή μου να είναι γιομάτη από μια αληθινή χαρά…». ««Λυπάμαι που δε θα δω την Κύπρο μας ελεύθερη.
Όμως δεν με φοβίζει ο θάνατος, γιατί η ζωή είναι περιττή μέσα στη σκλαβιά.». «Η ώρα του θανάτου πλησιάζει, μα στην ψυχή μας φωλιάζει ηρεμία. Τη στιγμή αυτή ακούμε την Ηρωική Συμφωνία του Μπετόβεν.
Στη θέση που βρισκόμαστε τώρα, ούτε με το μικροσκό- πιο δεν μπορούμε να ανα- καλύψουμε, πού υπάρχει τραγωδία στο θάνατο.».
Τα πιο πάνω λόγια είναι βγαλμένα από τα χείλη παλληκαριών της Ε.Ο.Κ.Α. περιόδου 1955-1959 λίγο πριν οδηγηθούν στην αγχόνη.
Ήταν λίγοι εναντίον πολλών είπε ο κ.Παπακλεοβούλου, μα ήταν Έλληνες και οι Έλληνες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία δίνουν την ίδια τη ζωή τους.
Ήταν ένας αγώνας που συγκλόνισε τον απανταχού Ελληνισμό. Οι Κύπριοι ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν τον Αγγλικό ζυγό και νίκησαν. Εκατόν οκτώ αγωνιστές προσέφεραν τη ζωή τους και δικαίως χαρακτηρίστηκαν από το Κυπριακό κράτος Ήρωες. Μουσικοθεατρική Παράσταση “ Από το ‘21 στο ‘55 “ Οι ηρωικές τους πράξεις και η θυσία τους παρουσιάστηκαν στις 15 Μαίου με τραγούδια σε πρώτη εκτέλεση, με τα οποία έκλεισε η Μουσικοθεατρική Παράσταση “
Από ‘21 στο ‘55 “ στο Ανοικτό Θέατρο της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής. Πρόκειται για έργο (στίχοι, θεατρικοί διάλογοι, αφηγήσεις) δικοί του , που βίωσε, όπως αναφέρει, στα παιδικά του χρόνια τον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59. Σκηνοθέτης και ερμηνευτής ο Χρήστος Κάλλοου, η καλύτερη επιλογή για Μουσικοθεατρατική Παράσταση. Ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης που συνδυάζει την υποκριτική με την μελωδική φωνή, αποδίδοντας με τον μοναδικό του τρόπο όλα τα συναισθήματα του έργου, χαρά, λύπη, συγκίνηση, περηφάνια. Τη μουσική των τραγουδίων έχουν γράψει οι Γιώργος Παλαιοκαστρίτης, Άκης Μελής, Αγγελική Πρέζα, Βαγγέλης Αυγέρης, Δημήτρης Χιονάς, Τώνης Σολωμού, Άγγελος Βελεγράκης .Τη Μουσικοθεατρική παράσταση παρουσίασαν συνέχισε, οι Ηθοποιοί Κωνσταντίνος Τσαϊλής, Μάκης Λάος, ενώ στην αφήγηση ήταν η Αθηνά Βιολάρη και στην ερμηνεία η Γεωργία Πολυνείκη, Αγγελική Πρέζα, και ο Τώνης Σολωμού. +Συμμετείχαν η Χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής “ΤΑΜΑΣΕΩΝ ΩΔΕΣ” υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Χριστοδουλίδου καθώς και εξαμελής ορχήστρα με μαέστρο τον Ανδρέα Ανδρέου (Καρβέλα). Την ηχοληψία ανέλαβε ο RICCOS Sound & Light ενώ τα σχέδια του έργου , αφίσα και γραφικά έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Ευάγγελο Κάλλοου.
Γνήσιος αγωνιστής και πατριώτης Ερωτηθείς για την πορεία της ζωής του ο κ. Παπακλεοβούλου ανέφερε πως υπηρέτησε στην κυπριακή εθνοφρουρά ως έφεδρος αξιωματικός και πολέμησε στον Αττίλα ΙΙ (κατέβηκε από την Ελλάδα όπου βρισκόταν για σπουδές, στη Κύπρο ως εθελοντής).
Από το 1970 ζει στην Ελλάδα όπου ήρθε για σπουδές. Έχει σπουδάσει , όπως είπε, Μαθηματικά και Οικονομικά. Εργάσθηκε ως διευθυντικό στέλεχος σε διάφορες εταιρείες. Τελευταία εργασία διευθυντής επενδύσεων στην Εμπορική Τράπεζα από όπου και αφυπηρέτησε.
Είχε και έχει έντονη δραστηριότητα για τη προώθηση του εθνικού θέματος της Κύπρου από φοιτητής μέχρι και σήμερα. Ήταν ακόμη ανέφερε, επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κυπρίων Επιστημόνων Αττικής, που αγωνίζεται για τη διατήρηση της Ελληνικότητας της Κύπρου και τη διάσωση της πολιτιστικής της κληρονομιάς, διετέλεσε μέλος του Δ.Σ της Ενωσης Κυπρίων Ελλάδος και είναι μέλος του Κ.Σ της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων του κύρια θέση είχαν αντικατοχικές και επετειακές εκδηλώσεις προκειμένου να διατηρούνται νωπές οι μνήμες των ηρώων και η αφύπνιση του λαού. Η μουσική και το τραγούδι ήταν βασικά μέσα που χρησιμοποίησε ο Σύλλογος αλλά και ο ίδιος προσωπικά.