Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την αυξανόμενη ακρίβεια και την απραξία της κυβέρνησης ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη να λάβει μέτρα για αντιμετώπιση της, πραγματοποίησε το ΑΚΕΛ Πάφου το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου.
Η κινητοποίηση εντασσόταν στα πλαίσια των εκδηλώσεων κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ σε όλες τις επαρχίες. Η εκδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην Πλατεία Κέννεντυ, πορεία – πικετοφορία στο εμπορικό κέντρο της πόλης και διανομή φυλλαδίου με τις εισηγήσεις και προτάσεις του Κόμματος για λήψη μέτρων αντιμετώπισης της αυξανόμενης ακρίβειας και ανακούφισης των καταναλωτών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του Ε.Γ του ΑΚΕΛ Πάφου Αντρέα Φακοντή. Ακολουθεί η ομιλά του Αντρέα Φακοντή, Μέλους Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε του ΑΚΕΛ και Επαρχιακού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Πάφου στην κινητοποίηση:
 
Η ακρίβεια τσακίζει – Διαδηλώνουμε και Διεκδικούμε
Εδώ και τώρα μέτρα!
Πλατεία Κέννεντυ – Εμπορικό Κέντρο Πάφου,
26 Φεβρουαρίου 2022
————————————–
- Η κατάσταση που ζούμε δεν πάει άλλο. Η ανοχή είναι ενοχή. Η ακρίβεια τσακίζει τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ροκανίζει το βιοτικό μας επίπεδο. Οικογένειες θα πεινάσουν, επιχειρήσεις θα κλείσουν.
 - Οι αυξήσεις έγιναν χιονοστιβάδα.
 - Σημαντικές οι αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, στα μεταλλεύματα και στο κόστος μεταφοράς. Απότοκο τούτων των αυξήσεων είναι η αντίστοιχη αύξηση στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης. Και δεν περιορίζονται ως εδώ. Επίκειται νέο τσουνάμι αυξήσεων.
 - Την ίδια ώρα οι μισθοί, οι συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα παραμένουν καθηλωμένα.
 - Η πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου Ερευνών της ΠΕΟ έχει τεκμηριώσει ότι η αγοραστική δύναμη των μισθών των εργαζομένων έχει πάει 20 χρόνια πίσω.
 - Όλα δείχνουν ότι κάθε μέρα που περνά, το αυξημένο κόστος ζωής θα εξατμίζει γρηγορότερα τους μισθούς.
 - Μπροστά σ΄ αυτή τη θύελλα ακρίβειας η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα – ΔΗΣΥ – αδιαφορούν.
 - Δεν πράττουν τίποτα.
 - Δεν έχουν σχέδιο για αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Σφυρίζουν αδιάφορα.
 - Μήπως κυβέρνηση και ΔΗΣΥ δεν ζουν στην Κύπρο; Μήπως δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία μας;
 - Άραγε δεν έλαβαν τους αυξημένους λογαριασμούς του ρεύματος; Δεν πάνε στα πρατήρια για να γεμίσουν τ΄ αυτοκίνητα τους με καύσιμα; Δεν ψωνίζουν όπως πράττει το κάθε νοικοκυριό;
 - Δεν αντιλαμβάνονται ότι η στέγη πάει να γίνει άπιαστο όνειρο;
 - Βεβαίως και τα γνωρίζουν όλα αυτά.
 - Απλά δεν θέλουν να πάρουν μέτρα στήριξης του λαού γιατί δεν θέλουν να συγκρουστούν με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και την αισχροκέρδεια.
 - Δεν τους ενδιαφέρει ότι ο κόσμος πεινά. Ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.
 - Δεν ακούν τις προτάσεις του ΑΚΕΛ αλλά και άλλων κομμάτων. Κωφεύουν ακόμη στη θέση που προβάλει η Κομισιόν που λέει ότι «υπάρχουν εργαλεία» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αντιμετώπιση της κατάστασης.
 - Χρήματα υπάρχουν. Μόνο από τις αυξήσεις στα καύσιμα η κυβέρνηση το 2021 εισέπραξε €20εκ περισσότερα από τις φορολογίες.
 - Φαίνεται ότι κάνουν μαξιλαράκια για να τα χρησιμοποιήσουν στην προεκλογική περίοδο. Να κάνουν προεκλογικά δώρα για να υφαρπάξουν τη ψήφο του λαού.
 - Δεν εξηγείται αλλιώς η αδράνεια και η εκκωφαντική σιωπή τους.
 - Η Κύπρος χρειάζεται αμέσως ένα δραστικό πλάνο αναχαίτισης της ακρίβειας.
 - Το ΑΚΕΛ αντιδρά και υψώνει ασπίδα προστασίας απέναντι στην ακρίβεια.
 
 
- Καταθέτει προτάσεις και διεκδικεί:
 - Μείωση του Φ.Π.Α. στο 9% στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η Βουλή ψήφισε την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων (πλην του ΔΗΣΥ), αλλά ο ΠτΔ, τον έκανε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο.
 - Τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα.
 - Μείωση του Φ.Π.Α. και επιβολή πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης.
 - Πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ και επέκταση της σε όλους τους εργαζομένους.
 - Αναπροσαρμογή του ύψους των κοινωνικών επιδομάτων έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στο αυξημένο κόστος διαβίωσης.
 - Επαναλειτουργία των σιλό της Επιτροπής Σιτηρών ώστε να δημιουργηθούν στρατηγικά αποθέματα.
 - Δημιουργία ιστοσελίδας παρατηρητηρίου τιμών για είδη πρώτης ανάγκης με στόχο τη διαφάνεια και την ενημέρωση των καταναλωτών.
 - Ένταξη περισσότερων καταναλωτών στη μειωμένη διατίμηση ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από τη διεύρυνση των κριτηρίων της ΑΗΚ.
 - Αναθεώρηση των κριτηρίων και ένταξη περισσοτέρων πολιτών στο έκτακτο επίδομα στήριξης των κατοίκων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.
 - Διεύρυνση των υπηρεσιών που παρέχονται στο βασικό λογαριασμό από τις τράπεζες και επέκτασή του στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
 - Και τέλος, νομοθετική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων από τη μία και κατοχύρωση κατώτατου μισθού και βασικών ωφελημάτων των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.
 - Καλούμε την κυβέρνηση και το Συναγερμό να συναισθανθούν επιτέλους τι βιώνει η πλειοψηφία του λαού μας και να πάρουν μέτρα για προστασία της κοινωνίας.
 - Είναι υποχρέωση ενός ευνομούμενου κράτους να στηρίζει τους πολίτες του, ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους άνεργους.
 - Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει ν΄ αντιδρά και ν΄ αγωνίζεται μέχρι που οι Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ λάβουν μέτρα που να δίνουν λύσεις, ν΄ αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια και η ακρίβεια και να επέλθει ανακούφιση στους καταναλωτές.
 
 
 
                                                                    






















							










































