Τελευταίο Αντίο στον Χρίστο Παλά.
Ο γιατρός Χρίστος Παλάς γεννήθηκε το 1955 στο χωριό Στρουμπί της επαρχίας Πάφου.
Οι γονείς του, Χαράλαμπος και Αναστασία, απέκτησαν τρία παιδιά, τον Χρίστο, τον Νέαρχο και τον Δημήτρη. Ο Χρίστος φοίτησε αρχικά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια στο Β΄ Γυμνάσιο Πάφου απ’ όπου και αποφοίτησε. Υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του στο ηρωικό 361 Τ.Π. και πολέμησε με ανδρεία κατά το δίσεκτο 1974.
Οι σπουδές του στην Ιατρική διήρκεσαν 11 χρόνια και πραγματοποιηθήκαν στην Ουκρανία, πρώτα στο Κίεβο και αργότερα, και κυρίως, στο Χάρκοβο. Ύστερα από την ολοκλήρωση των σπουδών του, επέστρεψε στην Πάφο και, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, εργάστηκε ανελλιπώς στον ιδιωτικό τομέα ασκώντας το επάγγελμα του ειδικού γαστρεντερολόγου. Παντρεύτηκε την παιδίατρο Μάρω Παλά με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, την Ελένη και τον Χαράλαμπο.
Ο αιφνίδιος θάνατος του Χρίστου Παλά, στην ηλικία των 67 χρόνων, βύθισε την πόλη και την επαρχία της Πάφου σε ανείπωτη θλίψη, επειδή, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης σταδιοδρομίας του, κατάφερε, με τις γνώσεις και τον ανθρωπισμό του, να κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό των συμπολιτών και συνεπαρχιωτών του. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφερθεί ότι χιλιάδες άνθρωποι έκλαψαν, βούρκωσαν, λυπήθηκαν εξαιτίας της εκδημίας του διακεκριμένου αυτού επιστήμονα και ανθρώπου. Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί, επίσης, ότι τις μέρες αυτές η πόλη και η επαρχία της Πάφου είναι ντυμένες στα μαύρα.
Αναντίρρητα, ο Χρίστος Παλάς συνεχίζει τη λαμπρή ιστορία των Παφίων γιατρών, οι οποίοι, με την τεράστια συμβολή τους στην ιατρική επιστήμη, ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, τη μικρή τους γενέτειρα. Η δική του προσφορά τον τοποθετεί δίπλα στους Όμηρο Δημητριάδη, Κώστα Μαρκίδη, Δημήτριο Φεσά, Ηρόδοτο Νικολαΐδη, Αντώνη Σωτηριάδη, Ερατοσθένη Λιασίδη, Φρίξο Χαραλάμπους, Δημήτριο Μαυρογένη κ.ά. Και αν ο Δημήτριος Μαυρογένης δικαίως έχει χαρακτηριστεί «ο ιατρός της φτωχολογιάς», ο Χρίστος Παλάς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ο ανθρωπιστής γιατρός της Πάφου».
Η σχέση του Χρίστου Παλά με τους ασθενείς του υπερέβαινε κατά πολύ την τυπικότητα που συνήθως χαρακτηρίζει τέτοιες σχέσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, όταν διαπίστωνε ότι ο ασθενής του είτε είχε περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες είτε συμπεριλαμβανόταν στον ευρύτερο κύκλο των χιλιάδων φίλων και γνωστών του, δεν ζητούσε χρηματική αμοιβή. Εκείνο, όμως, που έχει τοποθετήσει τον Χρίστο Παλά στην κορυφή του ιατρικού Παρνασσού ήταν το χάρισμά του στη σωστή και έγκαιρη διάγνωση ακόμη και δύσκολων στον εντοπισμό τους νοσημάτων, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς του να εξακολουθούν μέχρι σήμερα να βρίσκονται στη ζωή.
Βέβαια, η δράση του Χρίστου Παλά δεν εξαντλούνταν στα της ιατρικής. Η πόλη της Πάφου γνωρίζει, για παράδειγμα, ότι ο Γιατρός πρόσφερε σπουδαίες υπηρεσίες και στον τοπικό αθλητισμό, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του – από τη θέση του αντιπροέδρου – στο Δ.Σ. του Α.Π.Ο.Π. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, θα προσθέταμε ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο με οξεία γνωστική εμβρίθεια σε διάφορους τομείς, μέχρι και τη λογοτεχνία. Σεβόταν την αντίθετη άποψη, ενίσχυε οικονομικά ανθρώπους που είχαν ανάγκη (και κυρίως τα παιδιά), ενημερωνόταν για τα κοινά, ανησυχούσε ιδιαίτερα για το μέλλον της πατρίδας μας και αρκετά συχνά κατέθετε δημοσίως και με παρρησία την άποψή του.
Εν κατακλείδι, το χαρακτηρολογικό πορτρέτο του Χρίστου Παλά συνοστεώνει όλες εκείνες τις αρετές οι οποίες σφυρηλατούν τον «αγαθό και ενάρετο πολίτη». Γι’ αυτό και φρονώ ότι η Πάφος και το Στρουμπί οφείλουν να διατηρήσουν ανεξάλειπτη τη μνήμη του Χρίστου Παλά, είτε δίνοντας το όνομά του σε κάποια οδό είτε σε κάποια νοσοκομειακή αίθουσα είτε άλλως πως.
Αγαπητέ μου Χρίστο, γαίαν έχοις ελαφράν, αιωνία σου η μνήμη, καλή αντάμωση με τον περήφανο πατέρα σου!
Δρ. Κυριάκος Ιωάννου