Στην περιοχή του χωριού της Γιόλου της Επαρχίας Πάφου, υπάρχει παλαιά εκκλησία ερειπωμένη στο όνομα του Αγίου Νηπίου.
Πρόκειται για Άγιο που πήρε την προσωνυμία Νήπιος ή Νέπιος επειδή βοηθούσε τα νήπια . Η ιστορία της Σύλβιας Αντωνίου Γραμματέας του κοινοτικού συμβουλίου της Γιόλου και η δύναμη της πίστης της συγκινεί …και συγκλονίζει…
Γιολιτη και Καρουσος βοήθησαν στην αναστύλωση Το εκκλησάκι του Αγίου Νηπίου είπε, υπάρχει στην κοινότητα της Γιόλου όπως υπάρχουν και άλλα εκκλησάκια παλαιά που είναι αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο, στον Άγιο Μάρκο, στην Αγία Ειρήνη, στον Άγιο Αρκάδιο, και στον Προφήτη Ηλία.
Το εκκλησάκι ήταν μόνο ερείπια, ωστόσο επί Υπουργείας της Έμιλης Γιολίτη και κατά την επίσκεψη της στην κοινότητα, από την οποία έχει ρίζες, προσφέρθηκε να στηρίξει την κοινότητα με οποιοδήποτε τρόπο. Τότε η Σύλβια Αντωνίου της ζήτησε να στηρίξει στην αναστύλωση του μικρού παρεκκλησιού του Αγίου Νηπίου . Οι κάτοικοι γνώριζαν για τον Άγιο Νήπιο και την περιοχή του. Η βοήθεια αρχικά ήταν με το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ. Το εκκλησάκι ήταν τρία μέτρα κάτω θαμμένο. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων επισκέφτηκε την περιοχή και με την βοήθεια τους άρχισε να φαίνεται το ιερό, οι πέτρινοι σκάμνοι αλλά και τρεις χώροι, και δύο είσοδοι της μικρής εκκλησίας, με σχετική ανασκαφή και υπό την επίβλεψη της κας Ελένης Προκοπίου που ήταν υπεύθυνη.
Η στήριξη συνεχίστηκε και με την έγκριση του νυν Υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσου με άλλες 30.000 ευρώ. Η Σύλβια Αντωνίου θυμάται την ερειπωμένη εκκλησία και πόσο συμβάλει στην ανάδειξη της η σχετική αναστύλωση. Ένα δέντρο ήταν μέσα στο ιερό και η αφαίρεση του επιτεύχθηκε κατόπιν έγκρισης του Τμήματος Δασών .Κάποια ευρήματα παραλήφθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων ,για καταγραφή και μετά για παράδοση πίσω στην κοινότητα της Γιόλου. Δεκάδες θαύματα από τον Άγιο Νήπιο.
Το εκκλησάκι η Σύλβια Αντωνίου το επισκέπτεται καθημερινά, παρά τις αντίξοοες καιρικές συνθήκες. Η σχέση της με τον Άγιο όπως την περιγράφει είναι μοναδική και ενισχύεται μέρα με τη μέρα . Εκατοντάδες πιστών επικοινωνούν μαζί της για ένα άναμμα κεριού για μια προσευχή για θεραπεία από ασθένειες… Γονείς με παιδιά που νοσούν από καρκίνο ή άλλες παθήσεις, κόσμος με Covid- 19 . Όπως η ίδια περιγράφει μπαίνοντας στο ιερό κάνοντας το σταυρό της ένιωσε κάτι να την σταματά. Ίσως σκέφτηκε λόγω της θρησκείας μας που απαγορεύεται η είσοδος στο ιερό της Εκκλησίας. Ωστόσο δεν υπήρχε άλλη είσοδος. To δέος που αισθάνεται η Σύλβια με την είσοδο της στο μικρό εκκλησάκι συνεχίζεται. Η αναζήτηση της ξεκίνησε άμεσα ακόμη και επικοινονώντας με το Άγιο Όρος, με την Μητρόπολη και την Αρχιεπισκοπή. Ο Άγιος Νέπιος πρόσθεσε, τιμάται μόνο στην κοινότητα της Γιόλου, όπως πληροφορήθηκε και είναι ο Άγιος που σύμφωνα με την παράδοση δίνει την δυνατότητα στα νήπια να περπατούν.
Γιαγιά του χωριού, η γιαγιά Ειρήνη, της εξιστορήθηκε διάφορες ιστορίες. Η εκκλησία της είπε “είναι τρίτρουλη ,ενώ τόνισε στα δύο δωμάτιο της πρέπει να ήταν ο Άγιος και στο τρίτο δωμάτιο να άγιασε”.
Tα δύο δωμάτια της μικρής εκκλησίας είναι του 10ου αιώνα και το τρίτο δωμάτιο του 11ου αιώνα. Στην Σύλβια άρχισαν τα σημάδια που της έστελνε ο Άγιος Νήπιος και όπως της ανέφεραν από την Μητρόπολη το μόνο που θα έπρεπε να κάνει ήταν να ζητήσει από τον Άγιο να της στέλνει σημάδια. Η δύναμη του κεριού που ανάβει είναι τεράστια. Τα θαύματα άρχισαν να γίνονται, όπως είπε, το ένα μετά το άλλο , όπως ανθρώπους που ονειρεύτηκε και που ασθενούσαν , αλλά που τελικά έγιναν καλά.
Το άναμμα του καντηλιού της δίνει κουράγιο να συνεχίσει να βοηθά τους συνανθρώπους της … Ο Άγιος στήριξε ασθενείς που ανέβηκαν την ανηφόρα, κατέβηκαν την κατηφόρα και δεν χρειάζονται διασωλήνωση … παιδάκια που δεν περπατούσαν που περπάτησαν αλλά και μητέρες πως δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν που τεκνοποίησαν. Πιστοί είπε η κ. Αντωνίου έρχονται από όλα τα μέρη της Κύπρου ενώ μηνύματα από συνανθρώπους της δέχεται καθημερινά από διάφορα μέρη του κόσμου όπως από το Ισραήλ , τη Γερμανία και αλλού. Ο Άγιος Νήπιος είπε, με τα θαύματα του έγινε γνωστός.
Εγώ είπε νιώθω δέος, ενώ αναφέρθηκε και στο χάρισμα που της έδωσε ο Θεός να αισθάνεται καταστάσεις και πράγματα… Σήμερα το εκκλησάκι έχει κτιστεί μέχρι ένα σημείο, θα τοποθετεί στέγαστρο για την προστασία του, ενώ θα γίνει και σχετική μελέτη.
Την ύπαρξη του Αγίου την διαισθάνεται, την νιώθει αν και δεν είχε δει εικόνα του Αγίου. Αισθάνεται πάνω από το εκκλησάκι ως ένα πέπλο να προστατεύει την Γιόλου .Η δύναμη της πίστης των ανθρώπων που ασθενούν, ακόμη και από ανίατη νόσο, αναφέρεται σχεδόν σ’ όλους τους Βίους των Αγίων, όπως και οι θαυματουργικές θεραπείες, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο άνθρωπος είπε, ζώντας στην καθημερινή ευδαιμονία και μέσα στη σύγχρονη κοινωνία, όπου επικρατεί το υλιστικό πνεύμα, νιώθει ισχυρός και κάποιες φορές – ίσως και ασυνείδητα – παρατηρείται έκπτωση της πίστης του στο Θεό, στο Χριστό, στην Παναγία, στους Αγίους. Όταν όμως νοσεί από διάφορες κυρίως ανίατες ασθένειες, αλλά και οποιαδήποτε αρρώστια, νιώθει αδύναμος και φοβάται για τη ζωή του.
Τότε επικαλείται τον Θεό, τον Χριστό, την Παναγία, τους Αγίους και εκλιπαρεί για τη σωτηρία της ζωής του. Η ασθένεια αποτελεί ισχυρή δοκιμασία του ανθρώπου, ενισχύει την πίστη του. Ο ασθενής που πιστεύει ισχυρά και αφήνει τη ζωή του στην Πρόνοια του Θεού, νιώθει , όπως είπε, ψυχική ανακούφιση, πνευματική και σωματική ηρεμία, απαλύνεται ο πόνος του,ψυχικός και σωματικός. Η ισχυρή πίστη έχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι μπορεί να ανατρέψει τις προβλέψεις της ιατρικής επιστήμης, να οδηγήσει σε ίαση της νόσου, σε “θαύμα”, συμπλήρωσε.. Οι επισκέψεις της Σύλβιας Αντωνίου στο εκκλησάκι του Αγίου Νηπίου συνεχίζονται καθημερινά.
Στο Ιερό Παρεκκλήσι του Αγίου Νηπίου ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου κ. Τυχικός προέστη εσπερινού και κήρυξε στο υπό αναστήλωση Ιερό Παρεκκλήσι.
Η Σύλβια Αντωνίου ανέφερε πως για το χωριό τους είναι τιμή που έχουν το εκκλησάκι του Αγίου Νηπίου. Εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της εκ μέρους του Κ.Σ. Γιόλου , στον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο για την στήριξη του, στην τέως Υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, στην εκκλησιαστική επιτροπή, αλλά και στον Τμήμα Αρχαιοτήτων. Η δύναμη της πίστης και της υπομονής είναι ανεκτίμητη , κατέληξε.