Περιβαλλοντική ρύπανση στον Ακάμα. Το πρόβλημα είναι οι ασυνείδητοι που πετάνε τα σκουπίδια. Η ανταπόκρισή μας είναι δεδομένη και άμεση.
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καθώς επίσης και τα πρόσφατα δημοσιεύματα διάφορων ΜΜΕ, το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επιθυμεί να αναφέρει τα πιο κάτω:
α) Δυστυχώς, αποτελεί γεγονός η καθημερινή παρατήρηση ρύπανσης διάφορων περιοχών, ειδικά εκτός των κρατικών δασών. Η ρύπανση αυτή προκαλείται από διάφορες ενέργειες ασυνείδητων συμπολιτών μας οι οποίοι εναποθέτουν άχρηστα υλικά, μπάζα και κάθε λογής σκουπίδια μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Αυτό είναι το πρόβλημα, αυτή είναι “η ρίζα του κακού” και ως εκ τούτου δεν πρέπει να κρινόμαστε από την ύπαρξη σκουπιδιών αλλά από την ανταπόκριση μας στην περισυλλογή τους.
β) Σχετικά με την πιο πάνω περιοχή στον Ακάμα, συνεργείο καθαρισμού του Τμήματος Δασών βρισκόταν από τις πρωϊνές ώρες της επόμενης μέρας της οικολογικής καταστροφής στην περιοχή και προέβηκε σε καθαρισμό της περιοχής που εμπίπτει στα όρια ευθύνης μας. Επίσης, αναφέρουμε ότι στο έργο καθαρισμού και αποκατάστασης της περιοχής συμμετείχε ενεργά και ο Δήμος Πέγειας.
γ) Καθημερινά πληροφορούμαστε από πολίτες για την ύπαρξη τέτοιων περιοχών και προβαίνουμε άμεσα στον καθαρισμό των περιοχών οι οποίες βρίσκονται μέσα στα όρια ευθύνης του Τμήματός μας, ή σε περίπτωση που αυτές βρίσκονται σε άλλες περιοχές, ενημερώνουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες ή και τους προσφέρουμε την απαραίτητη βοήθεια και καθοδήγηση.
δ) Αν και ως Τμήμα Δασών προβαίνουμε σε καθημερινές περιπολίες εντός των κρατικών δασών, είναι αδύνατο να εντοπίζονται όλες οι περιοχές οι οποίες ρυπαίνονται. Γι’ αυτό παρακαλούμε το κοινό, όταν εντοπίζει περιοχές εντός των κρατικών δασών στις οποίες έγινε εναπόθεση σκουπιδιών, μπαζών ή/και άλλων άχρηστων υλικών ή έχουν ρυπανθεί ή καταστραφεί με οποιοδήποτε τρόπο, να ενημερώνει άμεσα τον πλησιέστερο δασικό σταθμό ή στο τηλέφωνο 1407.
ε) Υπενθυμίζεται ότι, οποιοδήποτε πρόσωπο απορρίπτει οποιοδήποτε υλικό για οποιοδήποτε σκοπό μέσα στο κρατικό δάσος, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000,00) ή και στις δύο (2) αυτές ποινές.