Πιστεύοντας πως η ενεργός συμμετοχή κυρίως των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών σε πνευματικές εκδηλώσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ για την προώθηση του πολιτισμού, το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου, προχώρησε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο «Νεάπολις» και συγκεκριμένα με το τμήμα Ιστορίας και τον επικεφαλής Καθηγητή Γιώργο Γιωργή για την από κοινού διοργάνωση τέτοιων δράσεων, σύμφωνα με τον Α΄Λειτουργό Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου Γιώργο Κουτσίδη.
Σε δηλώσει τους ο κ. Κουτσίδης σημείωσε πως ομάδες μαθητών θα εποπτεύονται τόσο από τους διδάσκοντες καθηγητές όσο και από Πανεπιστημιακούς στην προσπάθειά τους να εμβαθύνουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα και να ανακαλύπτουν τη γνώση, μαθαίνοντας παράλληλα να ερευνούν και να καταγράφουν τα πορίσματα της έρευνάς τους με επιστημονικό τρόπο.
Κάποιες δράσεις που προγραμματίζονται στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, συνέχισε, είναι ημερίδα για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Σεφέρη, εκδήλωση για τον αθλητή Στέλιο Κυριακίδη με συμμετοχή των δύο Αθλητικών Σχολείων της επαρχίας Πάφου, της κοινότητας Στατού- Αγίου Φωτίου και του τμήματος αθλητικών σπουδών του πανεπιστημίου UCLand και επιμορφωτικά σεμινάρια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για καθηγητές που διδάσκουν ιστορία στη Μέση Εκπαίδευση.
Τα προγράμματα αυτά, που με δική μας πρωτοβουλία αναλήφθηκαν, είπε, “θα αποτελέσουν την απαρχή για μια ανανεωτική πρόταση στην καθημερινότητα των σχολείων μας και μία δημιουργική διαδικασία με στόχο την καλλιέργεια της αισθητικής αντίληψης, της έκφρασης, της κατανόησης, της δημιουργικότητας, της συνεργασίας μέσα από την έρευνα, τη μελέτη, την ανάδειξη, την προώθηση αλλά και παραγωγή στοιχείων πολιτισμού”.
Πρόσθεσε πως σεμινάρια και εκδηλώσεις έγιναν και προγραμματίζονται να γίνουν από το Επαρχιακό Γραφείο Πάφου και την εμπλοκή άλλων φορέων σχετικά με σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και αντιμετώπιση ψυχικών και συναισθηματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές.
Το Γραφείο μας συνέχισε, μέσω της Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, έχει οργανώσει διάλεξη για καθηγητές με θέμα: «Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να αγαπήσουν τον εαυτό και το σώμα τους», την οποία έκανε ο καθηγητής του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου «Νεάπολις» Μάριος Αργυρίδης, καθώς και Βραδιά Επαγγελματικού Προσανατολισμού με θέμα: «Σπουδάζω στο εξωτερικό» με συμμετοχή εκπροσώπων από τις πρεσβείες της Γαλλίας, Γερμανίας, Τσεχίας και Ολλανδίας.
Ο κ. Κουτσίδης σημείωσε πως τον Μάρτη προγραμματίζεται μια καινούρια δράση με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Γονέων Πάφου, η οποία θα περιλαμβάνει διάλεξη για γονείς με θέμα την «Ψυχική Ανθεκτικότητα» από τον Λειτουργό του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο (ΠΑΒΙΣ) Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου.
Προσπάθεια, επίσης, γίνεται, συνέχισε να υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Eures, Euroquidance και Alma για μαθητές 15-18 χρονών.
Στο πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Εργασίας θα γίνει παρουσίαση, όπως είπε, των προγραμμάτων αυτών στους Διευθυντές των Εκπαιδευτηρίων της Πάφου, θα υπάρξει συμμετοχή του Υπουργείου Εργασίας στην Έκθεση «Σπουδάζω στην Κύπρο», την οποία θα διοργανώσει το Επαρχιακό Γραφείο Πάφου τον Απρίλη και θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις καθηγητών ΣΕΑ σε χώρες που εκπροσωπούνται από το πρόγραμμα Euroquidance.
Προγραμματίζεται επίσης συνέδριο με συντονιστή και τρεις ομιλητές για τις δεξιότητες που αποκτήθηκαν μετά την πανδημία, ενώ τον Απρίλη προγραμματίζεται και η έκθεση που αναφέρθηκε πιο πάνω με θέμα: «Σπουδάζω στην Κύπρο» και με συμμετοχή κυπριακών πανεπιστημίων και Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο κ. Κουτσίδης επιπρόσθετα είπε πως η επόμενη μέρα για την εκπαίδευση αλλάζει και είναι δεδομένο ότι μας φέρνει αντιμέτωπους με σημαντικές προκλήσεις. Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι καίρια και αυτό που χρειάζεται είναι ανέφερε, η εμπλοκή όλων των φορέων χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής για να διαμορφωθεί η επόμενη μέρα της εκπαίδευσης σε έναν κόσμο που επίσης αλλάζει, ώστε να ανοίξουν νέοι εκπαιδευτικοί δρόμοι, με έμφαση στην αλληλεπίδραση, στη δημιουργικότητα και στην κριτική σκέψη των μαθητών. Για τον σκοπό αυτό γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια και από μέρους του και από όλη την οντότητα του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν τις καλύτερες συνθήκες μάθησης των παιδιών μας, εκσυγχρονίζοντας το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και τους τρόπους διδασκαλίας για εκπαιδευτική ευημερία.
Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνουν την κοινωνία για τα ζητήματα που αφορούν την παιδεία, αφού κοινός στόχων όλων των φορέων είναι ο διάλογος για έναν πιο παραγωγικό, πιο παιδαγωγικό και πιο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα. Εξάλλου, δεν υπάρχει εκπαιδευτικό ζήτημα που να μην επηρεάζει με κάποιο τρόπο και το κοινωνικό γίγνεσθαι, κατέληξε.