Χάρη στην ευγενή χορηγία του κ. Χαράλαμπου Μυλωνά και εν είδει μνημοσύνου για τον μακαριστό ιεροψάλτη Νικόλα Γιάννη Χατζηγιάννη, ο οποίος διακόνησε το ψαλτήρι της κοινότητας Ακακίου για ενενήντα συναπτά έτη, μέχρι την κοίμησή του σε ηλικία 102 ετών, το 2019, ο Βυζαντινός Χορός «ΤΡΟΠΟΣ» και το «Κέντρο Μελετών Ψαλτικής Τέχνης», προέβησαν στην έκδοση τού ψηφιακού δίσκου με τον τίτλο «Άγιοι τής Κύπρου».
Η παρούσα έκδοση τού ψηφιακού δίσκου, που περιλαμβάνει ύμνους από την ακολουθία των Κυπρίων Αγίων και εξυπηρετεί την ανάγκη ανάδειξης και τιμής των Αγίων τού νησιού μας, θα διανεμηθεί, σύμφωνα με την επιθυμία τού χορηγού, σε όλους τούς ναούς τής Κύπρου και θα επιδοθούν από τον ίδιο τον χοράρχη σε κάθε Μητρόπολη ξεχωριστά.
Ο κατάλογος των αγίων που ευαρέστησαν τον Θεό στην Κύπρο με την Αγιότητα του βίου τους, τη διδασκαλία ή το μαρτύριό τους, είναι πολύ μεγάλος. Ο μεσαιωνικός χρονογράφος μας Λεόντιος Μαχαιράς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Χρήσι ν’ αρκέψω να λαλώ, ν’ αρκέψω να φουμίσω… τη νήσο την πανθαύμαστη και την αγίαν νήσσον πού’ χει πολλές επισκοπές και σώματα Αγίων και πολεμούν τα θαυμαστά θαύματα τα μεγάλα. κι αν ήτον νάτουν να τα πω ως νάζουν δεν εφτάννα».
Όλοι τους, σε κάθε περίπτωση, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν ως τις ημέρες μας το καύχημα και κυρίως το στήριγμα των Χριστιανών τής Κύπρου, στους καθ’ ημέραν πνευματικούς και εθνικούς πειρασμούς και δυσκολίες που διερχόμαστε.
Βασικό ρόλο στην τιμή των Κυπρίων Αγίων, διαδραμάτισε ασφαλώς η πρωτοβουλία τής ιστορικής Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου και του μακαριστού Γέροντος Καθηγουμένου της Αρχιμανδρίτου κυρού Αθανασίου, που εξέδωσε την ακολουθία, ανήγειρε το πρώτο παρεκκλήσιο και αγιογράφησε την πρώτη εικόνα τῶν ἐν Κύπρῳ Ἁγίων.
Στο πρόσωπο τού μακαριστού ιεροψάλτου Νικόλα Γιάννη Χατζηγιάννη, στον οποίο έχει αφιερωθεί ο δίσκος, τιμώνται οι εδώ και αιώνες υπηρετούντες την ιερά αυτή τέχνη στη νήσο μας, ξεκινώντας από τους μεγάλους δασκάλους και δημιουργούς της, μέχρι τους ιεροψάλτες και της πιο μικρής εκκλησιαστικής μας κοινότητας, που ταπεινά στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται στα αναλόγια, εκπληρώνοντας το λόγιο του προφήτου Δαβιδ «ᾄσω τῷ Κυρίῳ ἐν τῇ ζωῇ μου, ψαλῶ τῷ Θεῷ μου ἕως ὑπάρχω» (Ψαλμ. 103, 33).
Ο Μακαριώτατος, αφού παρέλαβε τα αντίτυπα τού ψηφιακού δίσκου που αναλογούν στην αρχιεπισκοπική περιφέρεια, αντιπροσέφερε μία αργυρή παράσταση τού εκχριστιανισμού των κατοίκων τής Πάφου από τον Απόστολο Παύλο και την έκδοση τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής «Κατάλογος Χειρογράφων Κωδίκων Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, που επιμελήθηκε ο μακαριστός Ανδρεας Γιακόβλεβιτς. Επίσης, συγχάρηκε τον Χοράρχη κ. Κωνσταντίνο Αγγελίδη και ἐν τῷ προσώπῳ του όλους τους χορωδούς του «ΤΡΟΠΟΥ», τον άξιο και ευλαβή χορηγό και όλους τους συντελεστές τής σημαντικής αυτής προσπάθειας.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν, ακόμη, θεολόγοι και κληρικοί τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν από τον κ. Αγγελίδη την ιεροψαλτική τέχνη, καθώς επίσης και ο Αρχιγραμματέας τής Ιεράς Συνόδου τής Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου, τού οποίου προλογικό σημείωμα με τον τίτλο «Κύπρος ἡ γλυκεία χώρα καὶ ἁγία νῆσος» περιλαμβάνεται στον παρόντα ψηφιακό δίσκο.
Εκ του αρχιεπισκοπικού Γραφείου