Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα προχωρήσει το θέμα σε σχέση με τον διορισμό από τα Ηνωμένα Έθνη απεσταλμένου για το Κυπριακό, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.
Σε δηλώσεις του στην Πάφο, μετά το πέρας της παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Πελεκάνος ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως «συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και οι βολιδοσκοπήσεις και θα πρέπει να αναμένουμε ότι εντός των ερχόμενων εβδομάδων ο Γενικός Γραμματέας θα προχωρήσει με τον διορισμό απεσταλμένου».
Eρωτηθείς αν η Κυβέρνηση είναι ενήμερη για βολιδοσκοπήσεις των Βρετανών προς αυτή την κατεύθυνση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως «γίνονται βολιδοσκοπήσεις και διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα και σε επίπεδο ΗΕ» ενώ επανέλαβε ότι «θα αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες να προχωρήσει ο ΓΓ με τον διορισμό ενός απεσταλμένου».
Κερδίστε την φανέλα του Όνι Βαλακάρι
Ο κ. Πελεκάνος, που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου στην Πάφο, ανέφερε εξάλλου ότι τιμούμε σήμερα όσους αντιστάθηκαν στον φασισμό και στον ναζισμό. «Τιμούμε το ηρωικό OXI των Ελλήνων, ένα OXI που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της ανθρωπότητας» συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε επίσης πως αντλούμε απ’ αυτόν τον αγώνα δύναμη και συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα για την ελευθερία της πατρίδας μας. Ακολούθως, συνεχάρη τις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετείχαν στην παρέλαση.
Οι εκδηλώσεις του επίσημου εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στην Πάφο κορυφώθηκαν την Πέμπτη με την καθιερωμένη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αγωνιστών στον Αγώνα κατά του Χιτλεροφασισμού και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές της πόλης, στην Στήλη 28ης Οκτωβρίου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, πρώην πρέσβης στην Αθήνα, Γεώργιος Γεωργής. «Είθισται στους πανηγυρικούς να εξαίρουμε το μήνυμα της επετείου και το έπος του αγώνα το μέγεθος του ΟΧΙ και το μέγεθος του ηρωισμού του ελληνικού λαού» είπε. Πρόσθεσε πως η Κύπρος μπήκε στον πόλεμο μαζί με όλη την αγγλική αυτοκρατορία από τις 2 Σεπτεμβρίου 1939. Η Πάφος, συνέχισε, όπως και όλη η Κύπρος, μακρά από τα μέτωπα, βίωναν τις συνέπειες του πολέμου.
Η γειτνίαση με τα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα και ο φόβος ιταλικών επιδρομών, επέβαλλαν συσκότιση τα βράδια, σκάψιμο καταφυγίων και γενικά προετοιμασία του πληθυσμού, είπε. Ο Καθηγητής Γεωργής σημείωσε ακόμη πως η μεγάλη κινητοποίηση της Πάφου άρχισε στις 16 Αυγούστου του 1940 όταν ξεκίνησε στην πόλη ο έρανος για την αγορά μιας Νέας Έλλης. Είπε ακόμη πως η ανταπόκριση των επωνύμων αλλά και του απλού λαού της Πάφου υπήρξε άμεση και συγκινητική.
Ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση, στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή με τη συμμετοχή Σωματείων, Οργανώσεων, Δημοσίων και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Δημοτικής, Μέσης και Ανώτερης Εκπαίδευσης, καθώς και τμημάτων της Εθνικής Φρουράς. Της Παρέλασης ηγήθηκε η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου.
Σημειώνεται πως οι εορταστικές εκδηλώσεις, στην Πάφο συντονίστηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού Εθνικών Επετείων στην Πάφο, και περιλάμβαναν επίσης στέψη μνημείων από Μαθητές, Σωματεία και Οργανώσεις και ενδοσχολικούς εορτασμούς .
Τιμήθηκε η επέτειος και στην Πόλη Χρυσοχούς
Εξάλλου, στην Πόλη Χρυσοχούς έγινε στις 7.30 πμ έπαρση των Σημαιών στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε στις 10.00 πμ δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα Πόλεως Χρυσοχούς, χοροστατούντος του Επισκόπου Αρσινόης κ.κ. Παγκρατίου.
Την Κυβέρνηση στη δοξολογία εκπροσώπησε ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαμπιαούρης. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η παρέλαση, η οποία διήλθε από τις οδούς Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και κατέληξε στην οδό Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Στην παρέλαση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες των εκπαιδευτηρίων του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής Πόλης Χρυσοχούς. Στις παρελάσεις τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.