Παρά τις διαβεβαιώσεις του κράτους ότι ανοίγει ο δρόμος για αξιοποίηση των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής, δεν υπάρχει αισιοδοξία…
Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, αναφερόμενος στο μακροχρόνιο πρόβλημα του Ακάμα που τους ταλαιπωρεί εδώ και 31 χρόνια, είπε πως υπάρχουν τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το όλο θέμα με την επίσκεψη των καθόλα αρμόδιων Υπουργών, του Υπουργού Γεωργίας κ. Κώστα Καδή και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή στις κοινότητες του Ακάμα και στην κοινότητα του Ίνεια.
Ο κ. Τσίβικος είπε πως έτυχαν σχετικής πληροφόρησης όσον αφορά το Τοπικό Σχέδιο στο πλαίσιο της συνάντησης τους. Συνάμα συνέχισε, παρέστησαν σε πρόσκληση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στο πολεοδομικό συμβούλιο.
Γιάγκος Τσίβικος “Η Ίνεια δεν θα συμβιβαστεί”
Επιπρόσθετα ο κ. Τσίβικος είπε πως η επίσκεψη των δύο Υπουργών είχε να κάνει με μια αόριστη πληροφόρηση όσον αφορά το Τοπικό Σχέδιο, προσθέτοντας πως δεν έτυχαν καμίας ενημέρωσης όσον αφορά τις προτάσεις που έχει διαμορφώσει το πολεοδομικό συμβούλιο.
Από πλευράς της κοινότητας Ίνειας συνέχισε, “έχω τονίσει στους δύο αρμόδιους Υπουργούς ότι ευελπιστούμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2016 και ήταν να ετοιμαστεί το Τοπικό Σχέδιο σε 18 μήνες, κλείνουμε τώρα 60 μήνες και ακόμη να έχουμε κάτι, όλος ο χρόνος η απασχόληση όλων αυτών των τμημάτων αλλά και τα χρήματα που σπαταλήθηκαν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα”.
Eυχόμεθα επίσης να ληφθούν σοβαρά οι θέσεις και οι απόψεις των κοινοτήτων και κυρίως της κοινότητας Ίνειας που επηρεάζεται παράφορα από το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα γιατί, όπως εξήγησε, όλη η περιουσία της εμπίπτει στο διάταγμα “καμίας ανάπτυξης”. Ευελπιστώ συνέχισε, ότι αυτό το Τοπικό Σχέδιο δεν θα περιοριστεί στο να δοθεί ανάπτυξη μόνο εντός των ορίων της κοινότητας, προσθέτοντας πως η κοινότητα Ίνειας δεν έχει ζητήσει επέκταση της οικιστικής ζώνης . Αν όλη αυτή η προσπάθεια είπε ο κ. Τσίβικος, γίνεται για να γίνει οποιαδήποτε ανάπτυξη εντός της οικιστικής αυτό δεν το χρειαζόμαστε τουλάχιστον ως κοινότητα Ίνειας, σημειώνοντας πως θα το καταδικάσουν και θα το καταψηφίσουν με τις ενστάσεις τους.
Μπορούσαμε, μπορούμε και θα μπορούμε, είπε, να αναπτύξουμε εντός της οικιστικής ζώνης αφού έχουν και συντελεστές 60%- 90% και 120% . Καταλήγοντας ο κ. Τσίβικος ανέφερε πως όλος ο καυγάς κυρίως για την Ίνεια είναι ότι 35.000 έκταση γης είναι πέραν των ορίων της κοινότητας και εκεί ζητούν κάποιες ζώνης ανάπτυξης, κατέληξε.
“Αντρέας Χριστοδούλου Μάχιμος: “Άσπρος καπνός ακόμη δεν φάνηκε”
Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κ.Σ. Νέου Χωρίου Ανδρέας Χριστοδούλου – Μάχιμος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία των δύο Υπουργών στην κοινότητα του, προσθέτοντας ωστόσο πως “άσπρος καπνός ακόμη δεν φάνηκε”. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι την άνοιξη να φανεί ο “άσπρος καπνός” και να ανακοινωθεί το τοπικό σχέδιο.
Ο κ. Χριστοδούλου ξεκαθάρισε πως τους κοινοτάρχες της περιοχής δεν τους ενδιαφέρει το κρατικό δάσος με αυτό όπως είπε πρέπει να ασχοληθούν οι επιστήμονες και οι δασονόμοι, προσθέτοντας πως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το τοπικό σχέδιο αλλά και η αξιοποίηση των χωραφιών τους και της περιουσίας τους. Στις άλλες περιοχές είπε όπως στο Παραλίμνι , στον Αστρομερίτη και αλλού έχουν κάποια αξία τα χωράφια και μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να τα πουλήσουν . Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως μόνο με προσωπική παρέμβαση του ΠτΔ θα επιλυθεί το πρόβλημα.
Επιπρόσθετα ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως το Τοπικό Σχέδιο το διαχειρίζονται αυτοί που έχουν αφυπηρετήσει από την πολεοδομία.
Πριν την άνοιξη 2021 δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου ανακοίνωσαν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας
Πριν από την άνοιξη του 2021 θα έχει δημοσιευτεί το Τοπικό Σχέδιο, αφού η προηγηθεί η περιβαλλοντική μελέτη, ανέφεραν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της Διυπουργικής Περιφερειακής συνάντησης με Κοινότητες της Περιοχής Ακάμα. Μετά το πέρας σύσκεψης στα Γραφεία του Κ.Σ. Νέου Χωρίου ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σε δηλώσεις του ανέφερε πως πραγματοποίησαν μια οργανωμένη περιφερειακή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον ίδιο και τον κ. Καδή, πολύ μεγάλο κλιμάκιο υπηρεσιακών, η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου, ο πρόεδρος του Πολεοδομικού Συμβουλίου, υπηρεσιακοί της πολεοδομίας, προκειμένου να συζητηθούν τα διάφορα τοπικής φύσεως προβλήματα και αιτήματα, τα οποία κατατέθηκαν από το σύνολο των οκτώ κοινοτήτων. Αλλά, συνέχισε, και για να επεξηγηθούν στο σύνολο των κοινοτήτων οι διαδικασίες, οι οποίες είναι ήδη σε εξέλιξη και μάλιστα σε τελικό στάδιο για την υλοποίηση και την εκπόνηση του τοπικού σχεδίου που τόσο τους απασχολεί.
Σ’ αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είπε ο κ. Νουρής, “έχουμε με πολλή σαφήνεια απαντήσει τα διαδικαστικής φύσεως ερωτήματα και βεβαίως η δική μας αίσθηση -και αυτό θέλουμε να μεταφέρουμε- είναι ότι η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- ο οποίος παρεμβαίνει στη συγκεκριμένη διαδικασία, καταδεικνύοντας τη δική του έντονη βούληση να ολοκληρωθεί κάτι που εδώ και αρκετές δεκαετίες είναι σε εκκρεμότητα”, αναφερόμενος στην εκπόνηση του τοπικού σχεδίου της περιοχής του Ακάμα.
Πρόσθεσε πως ξεκάθαρη βούληση της Κυβέρνησης είναι ότι αφού έχουν μελετήσει στο σύνολο την ανάπτυξη που μπορεί να υπάρξει στη συγκεκριμένη περιοχή, το Πολεοδομικό Συμβούλιο έχει προχωρήσει σε μια συγκεκριμένη εκπόνηση μιας πολιτικής, η οποία, όπως είπε, θεωρούν ότι θα είναι προς όφελος των κοινοτήτων , προς όφελος του κόσμου αλλά και προς όφελος της ίδιας της πόλης.
Όπως σημείωσε ο κ. Νουρής, η δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου θα γίνει πριν τον Ιούνιο του 2021 μέσα στην άνοιξη του 2021. Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ανέφερε πως η παρουσία όλων των στελεχών και των υπηρεσιών που εμπλέκονται στο Τοπικό Σχέδιο και στο Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης για Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα καταδεικνύει το πόσοι άνθρωποι, ένα τεράστιο επιτελείο εργάζονται στα θέματα του Ακάμα. Αυτή τη στιγμή είπε ο κ. Καδής “ δεν υπάρχει επιστροφή”, σημειώνοντας πως για το Τοπικό Σχέδιο πήραν μια πορεία, η οποία οδηγεί την άνοιξη του 2021 στη δημοσίευση του Σχεδίου, ενώ το Σχέδιο για το Πάρκο του Ακάμα αναμένεται να λειτουργήσει, μέχρι το τέλος του 2022, συμπλήρωσε. Πρόσθεσε ακόμη, πως βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι σχετικές διαδικασίες, αναφέροντας πως και στις δύο περιπτώσεις υιοθετήθηκε μια ιδιαίτερα δημοκρατική διαδικασία υπό την έννοια ότι ακούστηκαν σε μια σειρά από συναντήσεις και ακούγονται στις συναντήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι απόψεις των τοπικών αρχών και κοινωνιών. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα σχέδια που εκπονούν και εφαρμόζουν να έχουν αν όχι τη στήριξη, τη συναίνεση τουλάχιστον των τοπικών κοινωνιών. Είπε, ακόμη, πως πολιτικές οι οποίες επιτυγχάνουν τη συναίνεση και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι πολιτικές, οι οποίες έχουν μεγαλύτερες προοπτικές επιτυχίας και είναι τέτοιες πολιτικές που επιθυμούν και οι ίδιοι να εφαρμόσουν.
Ο επικίνδυνος δρόμος θα τύχει περαιτέρω βελτίωσης
Ερωτηθείς για συγκεκριμένο σημείο του δασικού δρόμου στον Ακάμα, στο οποίο σημειώθηκαν τροχαία ατυχήματα, ο κ. Καδής είπε πως ο συγκεκριμένος δρόμος είχε βελτιωθεί το 2018 και συντηρήθηκε από άκρη σε άκρη τη φετινή χρονιά. Είναι, είπε, χαρακτηριστικό ότι πριν από δύο χρόνια, αυτοκίνητα και με κίνηση στους τέσσερις τροχούς δυσκολεύονταν να πανε, ενώ ένα σαλούν αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει στη Φοντάνα Αμορόζα χωρίς δυσκολίες.
Επεσήμανε, επίσης, πως έχει γίνει σήμανση στην περιοχή, προσθέτοντας πως μεγαλύτερες παρεμβάσεις με βάση τη νομοθεσία και με βάση ευρωπαϊκές οδηγίες, σε αυτή την ιδιαίτερα περιβαλλοντική περιοχή θα πρέπει να γίνουν στη βάση συγκεκριμένων μελετών.
Αυτές οι μελέτες, συνέχισε, βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντας πως αυτό που διαβεβαίωσαν σήμερα είναι ότι στο πλαίσιο της βελτίωσης του οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα το πρώτο σημείο το οποίο θα τύχει βελτίωσης θα είναι το συγκεκριμένο σημείο.