Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι πριν την άνοιξη του 2021 θα έχει δημοσιευτεί το Τοπικό Σχέδιο αφού η προηγηθεί η περιβαλλοντική μελέτη έστειλαν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της Διυπουργικής Περιφερειακής συνάντησης με Κοινότητες της Περιοχής Ακάμα.
Οι Yπουργοί εσωτερικών και Γεωργίας Νίκος Νουρής και Κώστας Καδής μαζί με πολύ μεγάλο κλιμάκιο υπηρεσιακών πραγματοποιούν σήμερα ολοήμερη περιοδεία στις κοινότητες του Ακάμα.
Θα έχουν συναντήσεις με όλους τους προέδρους και τα κοινοτικά συμβούλια προκειμένου να ακούσουν τις απόψεις τους και να ανατροφοδοτήσουν την διαδικασία που βρίσκεται στο τελικό στάδιο για το διαχειριστικό σχέδιο της χερσονήσου του Ακάμα.
Μετά το πέρας σύσκεψης στα Γραφεία του Κ.Σ. Νέου Χωρίου ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σε δηλώσεις του ανέφερε πως, σήμερα πραγματοποίησαν μια οργανωμένη περιφερειακή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκτός από τους δύο Υπουργούς πολύ μεγάλο κλιμάκιο υπηρεσιακών, η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου, ο πρόεδρος του Πολεοδομικού Συμβουλίου, υπηρεσιακοί της πολεοδομίας, προκειμένου να συζητηθούν τα διάφορα τοπικής φύσεως προβλήματα και αιτήματα τα οποία κατατέθηκαν από το σύνολο των οκτώ κοινοτήτων.
Αλλά συνέχισε, και για να επεξηγηθεί στο σύνολο των κοινοτήτων οι διαδικασίες οι οποίες είναι ήδη σε εξέλιξη και μάλιστα σε τελικό στάδιο για την υλοποίηση και την εκπόνηση του τοπικού σχεδίου που τόσο τους απασχολεί.
Σ’ αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είπε ο κ. Νουρής , “έχουμε με πολύ σαφήνεια απαντήσει τα διαδικαστικής φύσεως ερωτήματα και βεβαίως η δική μας αίσθηση και αυτό θέλουμε να μεταφέρουμε είναι ότι η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος παρεμβαίνει στην συγκεκριμένη διαδικασία καταδεικνύοντας την δική του έντονη βούληση να ολοκληρωθεί κάτι που εδώ και αρκετές δεκαετίες είναι σε εκκρεμότητα”, αναφερόμενος στην εκπόνηση του τοπικού σχεδίου της περιοχής του Ακάμα.
Πρόσθεσε πως ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης είναι ότι αφού έχουν μελετήσει στο σύνολο την ανάπτυξη που μπορεί να υπάρξει στην συγκεκριμένη περιοχή το Πολεοδομικό Συμβούλιο έχει προχωρήσει σε μια συγκεκριμένη εκπόνηση μιας πολιτικής η οποία, όπως είπε, θεωρούν ότι θα είναι προς όφελος των κοινοτήτων, προς όφελος του κόσμου αλλά και προς όφελος της ίδιας της πόλης.
Όπως σημείωσε ο κ. Νουρής η δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου θα είναι πριν τον Ιούνιο του 2021 μέσα στην άνοιξη του 2021.
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ανέφερε πως η παρουσία όλων των στελεχών και των υπηρεσιών που εμπλέκονται στο Τοπικό Σχέδιο και στο Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης για Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα καταδεικνύει το πόσοι άνθρωποι, ένα τεράστιο επιτελείο εργάζονται στα θέματα του Ακάμα. Αυτή την στιγμή είπε ο κ. Καδής “ δεν υπάρχει επιστροφή”,σημειώνοντας πως αυτή την στιγμή και για το Τοπικό Σχέδιο πήραν μια πορεία η οποία οδηγεί την άνοιξη του 2021 στην δημοσίευση του Σχεδίου ενώ το Σχέδιο για το Πάρκο του Ακάμα αναμένεται να λειτουργήσει, μέχρι το τέλος του 2022, συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε ακόμη, πως βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι σχετικές διαδικασίες , αναφέροντας πως και στις δύο περιπτώσεις υιοθετήθηκε μια ιδιαίτερα δημοκρατική διαδικασία υπό την έννοια ότι ακούστηκαν σε μια σειρά από συναντήσεις και ακούγονται στις συναντήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι απόψεις των τοπικών αρχών και κοινωνιών.
Χαρακτήρισε δε, πολύ σημαντικό τα σχέδια που εκπονούν και εφαρμόζουν να έχουν άν όχι την στήριξη την συναίνεση τουλάχιστον των τοπικών κοινωνιών. Είπε ακόμη, πως πολιτικές οι οποίες επιτυγχάνουν την συναίνεση και την στήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι πολιτικές οι οποίες έχουν μεγαλύτερες προοπτικές επιτυχίας και είναι τέτοιες πολιτικές που επιθυμούν και οι ίδιοι να εφαρμόσουν .
Ερωτηθείς για το συγκεκριμένο σημείο του δασικού δρόμου στον Ακάμα στο οποίο σημειώθηκαν τροχαία ατυχήματα, ο κ. Καδής είπε πως ο συγκεκριμένος δρόμος έχει βελτιωθεί το 2018 και ότι έχει συντηρηθεί από άκρη σε άκρη την φετινή χρονιά. Είναι είπε χαρακτηριστικό, ότι πριν από δύο χρόνια, αυτοκίνητα και με κίνηση στους τέσσερις τροχούς δυσκολεύονταν να παν ενώ ένα σαλούν αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει στην Φοντάνα Αμορόζα χωρίς δυσκολίες.
Επεσήμανε επίσης, πως έχει γίνει σήμανση στην περιοχή , προσθέτοντας πως μεγαλύτερες παρεμβάσεις με βάση τη νομοθεσία και με βάση ευρωπαϊκές οδηγίες, σε αυτή την ιδιαίτερα περιβαλλοντική περιοχή θα πρέπει να γίνουν στην βάση συγκεκριμένων μελετών.
Αυτές οι μελέτες συνέχισε βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντας πως αυτό που διαβεβαίωσαν σήμερα είναι ότι στο πλαίσιο της βελτίωσης του οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα το πρώτο σημείο το οποίο θα τύχει βελτίωσης θα είναι το συγκεκριμένο σημείο.