Oλοκληρώθηκε το έργο του Κέντρου Ενημέρωσης για Στοιχεία του Φυσικού Περιβάλλοντος στην κοινότητα Τραχυπέδουλα της Επαρχίας Πάφου, σύμφωνα με την Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου.
Σε δηλώσεις της η κ. Λάμπρου ανέφερε πως το κόστος του έργου ανέρχεται στις 400χιλ. περίπου ευρώ και πρόκειται, όπως είπε, για συγχρηματοδοτούμενο έργο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Κράτος και το Κοινοτικό Συμβούλιο Τραχυπέδουλας.
Επιπρόσθετα η κ. Λάμπρου ανέφερε πως το συγκεκριμένο έργο, μαζί με άλλα έργα στην περιοχή, όπως ο τοίχος με τα γεωλογικά μορφώματα, πετρώματα, το παλαιό δημοτικό που θα χρησιμοποιείται ως χώρος ενασχόλησης και φιλοξενίας νέων και το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, αναμένεται να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους στην κοινότητα.
Το έργο αυτό συνέχισε, αποτελεί στην ουσία το συνδετικό κρίκο όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων της κοινότητας και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Ήδη είπε, στην περιοχή υπήρξε επίσκεψη ξένων φοιτητών από το Λίβανο και ποδηλατιστών από άλλες χώρες.
Επεσήμανε πως το μοντέλο γεωλογικής τομής εγκαινιάσθηκε στα μέσα του 2016 και τον Αύγουστο του 2017 εγκαινιάσθηκε η λιθόστρωση του κέντρου και δρόμου που οδηγεί στο νυν κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης , που αποτελούν έργα που συνδυάζονται με το Κέντρο Ενημέρωσης για Στοιχεία του Φυσικού Περιβάλλοντος.
Η Λάμπρου ανέφερε πως η περιοχή διαθέτει πολλά στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος αξιόλογα , περιλαμβανομένου και του καταρράκτη της Τρόζενας.
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο κοινοτάρχης της Τραχυπέδουλας Φεραίος Κωνσταντίνος ανέφερε πως το Κοινοτικό Συμβούλιο Τραχυπέδουλας σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και το Τμήμα Δασών, έχει ξεκινήσει εργασίες οριοθέτησης διαδρομών φύσης για περιπατητές και για ορεινή ποδηλασία.
Επεσήμανε δε, πως το Κέντρο Ενημέρωσης για Στοιχεία του Φυσικού Περιβάλλοντος απαιτεί ακόμη επίπονη εργασία για την δημιουργία υλικού πληροφόρησης . Μέχρι το καλοκαίρι εκτίμησε ο κοινοτάρχης της Τραχυπέδουλας θα είναι σε θέση το κέντρο να παρέχει όχι μόνο πληροφόρηση για το περιβάλλον της Κύπρου από κάθε άποψη,αλλά και από γεωλογία, φυσική βλάστηση αλλά και πολιτισμικά στοιχεία.
Όπως εξήγησε ,σκοπός της λειτουργίας του κέντρου είναι να βοηθήσει να αναπτυχθεί και να γίνει πράξη η προστασία του περιβάλλοντος μας αλλά και η προστασία από την δυσμενή αλλαγή του κλίματος.
Ακολούθως ο κ. Φεραίος εξέφρασε εκ μέρους του κοινοτικού συμβουλίου Τραχυπέδουλας, τις ευχαριστίες του προς την Έπαρχο Πάφου για την ουσιαστική συνεισφορά της για την υλοποίηση του έργου, τις Τεχνικές υπηρεσίες της Επαρχιακής Διοίκησης αλλά και σε όσους στήριξαν και προώθησαν την ιδέα δημιουργίας αυτού του κέντρου.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Οχάιο των ΗΠΑ Ροζάν Φόρτνερ που ήταν, όπως είπε, θερμός υποστηρικτής, τον πρώην Διευθυντή του Τμήματος Δασών κ. Τσιντίδη που εισηγήθηκε την δημιουργία αυτού του κέντρου, αλλά και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, τον νυν Υπουργό Γεωργίας και πρώην Παιδείας κ. Κώστα Καδή , αλλά και τον Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κυπριανού. Τον εργολάβο και τον μελετητή κ. Ζήνωνα Σερεπεκλή.
Ο κ. Φεραίος σημείωσε ακόμη πως η κ. Ροζάν Φόρτνερ επισκέφτηκε πολλές φορές την Κύπρο ενώ είχε τελέσει τα εγκαίνια στην Τραχυπέδουλα ενός μοντέλου γεωλογικής τομής του συμπλέγματος Μαμωνιών – Τροόδους μήκους 75 μέτρα και ύψους μέχρι 3 μέτρα .Το συγκεκριμένο έργο σημείωσε είναι επιστημονικής αξίας και το Πανεπιστήμιο του Λιβάνου το έχει υιοθετήσει ως ένα μόνιμο πεδίο υπαίθριας μελέτης.