Το Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, περισσότερες από 20 περιβαλλοντικές και πολιτιστικές οργανώσεις τόσο της επαρχίας όσο και της υπόλοιπης Κύπρου, δίνουν το παρόν τους και διαμαρτύρονται για τον Ακάμα.
Σημείο συγκέντρωσης, η πλατεία Κένεντυ στο κέντρο της Πάφου, στις 11:00 π.μ.. Θα ακολουθήσει συμβολική πορεία μέχρι την Επαρχιακή Διοίκηση όπου και θα παραδοθεί το σχετικό ψήφισμα στην Έπαρχο.
Ψήφισμα:
Οι τελευταίες πυρκαγιές στον Ακάμα καταδεικνύουν, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την αδυναμία του κράτους να προστατέψει αποτελεσματικά την περιοχή. Τα 3 τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί 80 περίπου κακόβουλες πυρκαγιές εντός και περιμετρικά της Χερσονήσου του Ακάμα, με αποτέλεσμα ο φυσικός πλούτος της περιοχής να συρρικνώνεται εγκληματικά.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει ασκηθεί, από τις αρμόδιες αρχές, οποιαδήποτε ποινική δίωξη κατά προσώπων. Δημιουργούνται, επομένως, εύλογες ανησυχίες ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει καταντήσει παρακολούθημα της υλοποίησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Είναι σαφές ότι όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση του διαχειριστικού σχεδίου για το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα, τόσο δίνεται το δικαίωμα σε όσους εποφθαλμιούν την εκμετάλλευση της περιοχής, να ασκούν πολιτικές ή άλλες πιέσεις.
Η οικολογική αξία της Χερσονήσου του Ακάμα εκφεύγει των στενών γεωγραφικών ορίων του νησιού μας, αφού αποτελεί περιοχή αξιοσημείωτης βιοποικιλότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, παρακολουθώντας τον περιβαλλοντικό θησαυρό της επαρχίας και της χώρας μας να καταστρέφεται από ανθρώπινα χέρια.
Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές καταδεικνύουν για άλλη μια φορά την ανάγκη εκσυγχρονισμού των μέσων πυρόσβεσης και την αύξηση της επιτήρησης με την χρήση σύγχρονων μέσων όπως τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και η τηλεμετρία.
Ζητούμε από όλους τους αρμόδιους φορείς και κυρίως από το κράτος την:
α) Διεξαγωγή σε βάθος έρευνας για την εξεύρεση των υπαίτιων
β) Εν καιρώ, αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής
γ) Αποτελεσματική φύλαξη και πυροπροστασία της περιοχής
δ) Άμεση ολοκλήρωση και υλοποίηση του διαχειριστικού σχεδιασμού του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα
ε) Επαναφορά των παραμέτρων των προηγούμενων διαχειριστικών σχεδίων του Ακάμα που προνοούσαν ανταλλαγή γης, μεταφορών αναπτυξιακών δικαιωμάτων και αποζημιώσεις έτσι ώστε ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η προστασία του Ακάμα αλλά και οι ιδιοκτήτες γης.
Συνδιοργανωτές: Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Όμιλος Χλώρακας, 100,000 trees in Paphos, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου, Οικολογική Κίνηση Κύπρου, ΑΚΤΗ, Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη διάσωση του Δημόσιου Κήπου της Πάφου, Ελεύθερη Σκέψη Πάφου, Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (ΕΚΑΤΕ)
Υποστηρικτές: Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), Save Akamas/Save Cyprus, Φυσιολατρικός Πνευματικός Όμιλος Πάφου, Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, Φίλοι του Ακάμα, Επιτροπή Πρασίνου και Καθαριότητας Πάφου, Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, Πολιτιστικός χώρος Τεχνόπολις 20.