Με το βραβείο «Πράσινης Κοινότητας» της Κύπρου, τιμήθηκε η μικρή κοινότητα Μηλιού, στο διαμέρισμα Χρυσοχούς.
Σχετική απόφαση έλαβε η Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης που έχει ορισθεί για την απονομή βραβείων στην « Πράσινη Πόλη» και την «Πράσινη Κοινότητα» της Κύπρου.
Σε δηλώσεις της στο taxidromos24.com, η κοινοτάρχης Μηλιού Εύα Χρυσάνθου ανέφερε πως με βάση την αξιολόγηση αυτή, ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι ως η πλέον πράσινη κοινότητα της Δημοκρατίας ανακηρύσσεται η Μηλιού, λόγω των σημαντικών περιβαλλοντικών βελτιώσεων που επέφερε η κατασκευή των μονοπατιών της φύσης στα όρια της, αλλά και η καθιέρωση του «Φεστιβάλ Πορτοκαλιού».
Η τιμητική διάκριση στην κοινότητα επισημοποιήθηκε, όπως είπε, με την απονομή της «Πράσινης Σημαίας» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ειδική τελετή που πραγματοποιηθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο .Σε σχέση με τη « Γιορτή του Πορτοκαλιού» είπε πως αυτή έχει καταστεί θεσμός και διοργανώνεται το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Στην γιορτή σημείωσε προσφέρονται διάφορα παράγωγα του πορτοκαλιού , όπως γλυκά του πορτοκαλιού, μαρμελάδα, χυμοί, παγωτό του πορτοκαλιού, σπιτίσια μπύρα με άρωμα πορτοκαλιού.
Η κ. Χρυσάνθου ανέφερε πως στην κοινότητα σήμερα διαμένουν 85 κάτοικοι ενώ κάποτε στο Δημοτικό σχολείο που λειτουργούσε στην κοινότητα φοιτούσαν 40 με 50 μαθητές και υπήρχαν δύο καφενεία.
Τα τελευταία 10 χρόνια η Μηλιού έχει αρχίσει να προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες αφού στο χωριό, όπως είπε, υπάρχει το ξενοδοχείο των Αγίων Αναργύρων , επαύλεις και μια ταβέρνα.
Σε σχέση με την ονομασία της κοινότητας η κ. Χρυσάνθου είπε πως σύμφωνα με μια εκδοχή το χωριό ονομάστηκε έτσι λόγω των χρυσομηλιών και σύμφωνα με δεύτερη εκδοχή το χωριό πήρε αυτό το όνομα από τις μηλιές που οι κάτοικοι καλλιεργούσαν κατά το μήκος του ποταμού Νεράδες. Μια άλλη εκδοχή συνέχισε, είναι ότι το όνομα του χωριού βασίζεται στους πολλούς νερόμυλους που υπήρχαν κατά μήκος της όχθης του ποταμού και εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των κατοίκων της γύρω περιοχής. Πρόσθεσε μάλιστα πως χαρακτηριστικό του ποταμού είναι και τα καβούρια του γλυκού νερού που υπάρχουν.
Η κοινοτάρχης είπε πως η κοινότητα είναι πάντα κοντά στην καθαριότητα και συμμετέχει μια φορά το χρόνο στην εκστρατεία του Let’s Do it Cyprus αλλά και σε δεντροφυτεύσεις.