Το Υπουργικό αποφάσισε να θέσει σε ισχύ τον νόμο Ενδιαφέρον για δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης από Βρετανούς.
Δεν αποδέχεται τον Νόμο η εκκλησία.
Το κόστος κατασκευής κέντρου αποτέφρωσης ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Στα ράφια της Βουλής παραμένει, ο νόμος που νομιμοποιεί την καύση νεκρών στην Κύπρο και ψηφίστηκε πριν από τρία χρόνια και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2016.
Ωστόσο την περασμένη Τετάρτη, το Υπουργικό αποφάσισε να θέσει σε ισχύ τον νόμο, εγκρίνοντας την έκδοση και δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της γνωστοποίησης εφαρμογής του , έτσι ώστε να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης.
Παρά τους σκοπέλους που χρειάστηκε να υπερβεί για να φτάσει στα έδρανα της Βουλής και αργότερα στην αίθουσα της Ολομέλειας, όπου και ψηφίστηκε, ο νόμος παρέμενε «αδρανής» καθώς κανένα γραφείο κηδειών ή άλλος ενδιαφερόμενος δεν προέβη στην λειτουργία κρεματορίου.
Οι πιέσεις Ελένης Μαύρου έφεραν αποτέλεσμα.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Ελένη Μαύρου επανέφερε το θέμα και ζήτησε ενημέρωση για την πορεία της εφαρμογής της νομοθεσίας για την αποτέφρωση των νεκρών . Με επιστολή της στον Υπουργό Εσωτερικών ζητούσε ενημέρωση εάν τελικά το κράτος θα προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία κέντρου καύσης νεκρών, εάν εξέφρασαν ενδιαφέρον ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών για λειτουργία κέντρου αποτέφρωσης και εάν όχι , πως προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να καλύψουν το νομοθετικό κενό. Επιπρόσθετα η κ. Μαύρου ζήτησε ενημέρωση για τον αριθμό των αιτημάτων που υποβλήθηκαν για καύση νεκρών , μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας και εάν επιβαρύνθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία με οποιοδήποτε κόστος από την μεταφορά και αποτέφρωση νεκρών σε χώρες του εξωτερικού.
Μετά τις επιστολές της Ελένης Μαύρου , το Υπουργικό αποφάσισε να θέσει σε ισχύ το νόμο , ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκδηλωθεί και ενδιαφέρον για δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης από Βρετανούς οι οποίοι απέστειλαν επιστολές στο Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας ενημέρωση..
«Ζητούν να ξαναμελετηθεί ο Νόμος»
Η δυστοκία στην «εκμετάλλευση» του Νόμου, κυρίως από γραφεία κηδειών, έγκειται όπως πληροφορούμαστε, στο ιδιαίτερα αυξημένο κόστος της κατασκευής ενός Κέντρου Αποτέφρωσης, ωστόσο εντοπίζονται και λάθη στον Νόμο που ψηφίστηκε . Όπως σημειώνουν ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών , το κόστος κατασκευής ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ, βάσει των προδιαγραφών που απαιτούνται από την κείμενη Νομοθεσία, ποσό το οποίο εξαιρετικά δύσκολα θα μπορέσει να αποσβέσει ένας ιδιοκτήτης Κέντρου Αποτέφρωσης. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα , να εξεταστεί το ενδεχόμενο κατασκευής κρεματορίου, διαπιστώνεται πως αυτό θα πρέπει να οικοδομηθεί σε γεωργική έκταση, βάσει του Νόμου και όχι σε περιοχή βαριάς βιομηχανίας. Γεγονός που αυξάνει ήτοι περισσότερο το κόστος, μιας και η αγορά γεωργικής έκτασης έχει αυξημένο κόστος.
Ακόμη μια «στρέβλωση» ,αποτελεί και η πρόνοια του Νόμου, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η έκδοση άδειας αποτέφρωσης ανθρώπινης σορού από τον Έπαρχο, μετά από δήλωση του αποθανόντος, προτού αυτός αποδημήσει εις Κύριον. Στο παρόν στάδιο, γραφεία τελετών στην Κύπρο αποστέλλουν σορούς στο εξωτερικό για αποτέφρωση, κυρίως στην Αγγλία και τη Βουλγαρία, με το κόστος να ανέρχεται στις 5.000 ευρώ.
«Όχι» στις αποτεφρώσεις λέει η Εκκλησία
Κάθετα αντίθετη είναι η Εκκλησία της Κύπρου στο ζήτημα των αποτεφρώσεων, από την αρχή των διαβουλεύσεων στη Βουλή για την ετοιμασία του Νομοσχεδίου. Θέση η οποία δεν έχει διαφοροποιηθεί μέχρι σήμερα.
Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο της Ιεράς Συνόδου , για την καύση των νεκρών , η θέση της Εκκλησίας δεν είναι δόγμα πίστεως, άρα βλέπει το θέμα καθαρά θεολογικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των θρησκειών σε όλον τον κόσμο, όπως σημειώνεται , δεν χρησιμοποιεί την αποτέφρωση. Η ταφή των νεκρών, είναι μακραίωνη παράδοση, την οποία και ακολουθεί η Εκκλησία, ενώ σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο , δεν αναφέρεται πουθενά στην Αγία Γραφή η καύση νεκρών.
Το σώμα είναι δώρο Θεού και η Εκκλησία τιμά τόσο την ψυχή όσο και το σώμα, σημειώνοντας πως αυτό αποδεικνύεται και από την τιμή που δίνει η Εκκλησία στα ιερά λείψανα Αγίων.
Σύμφωνα πάντα με την εκκλησία , σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να τελεστεί κηδεία στην εκκλησία, αλλά αργότερα να αποτεφρωθεί και όχι να ταφεί, μετά την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας είναι ζήτημα του καθενός το τι θα επιλέξει. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση η Εκκλησία δεν θα τελέσει εξόδιο ακολουθία, εάν κάποιος πρώτα έχει αποτεφρωθεί.