Με επιστολή τους, ομάδα κατοίκων της Χλώρακας γνωστοποιεί τη στήριξη της για τη δημιουργία Μουσείου Αγώνα της ΕΟΚΑ και της ιστορίας της κοινότητας.
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, συγχαίρουν τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας, τονίζοντας πως το σπίτι του Νικόλα Αζίνα στη Χλώρακα, το οποίο επιλέγηκε για τη δημιουργία του μουσείου, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πρόσφατη ιστορία του τόπου και της κοινότητας.
Αυτούσια η επιστολή:
“Μουσείο Αγώνα και Ιστορίας στη Χλώρακα
Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας για την ιστορική απόφαση που πήραν (κατά πληοψηφεία) να μετατραπεί το σπίτι του αείμνηστου Νικόλα Αζίνα σε Μουσείο Αγώνα της ΕΟΚΑ και της ιστορίας της Χλώρακας. Ως γνωστόν, το σπίτι του Νικόλα Αζίνα στη Χλώρακα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας και του χωριού μας.
Από τη Χλώρακα και από το σπίτι του Νικόλα Αζίνα ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αντιαποκιακός αγώνας της Κύπρου εναντίον των Άγγλων κατακτητών του νησιού. Το σπίτι αυτό αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, ιστορικό μνημείο όχι μόνο για το χωριό μας, τη Χλώρακα, αλλά για ολόκληρη την Κύπρο. Είναι τοις πάσι γνωστόν πως το σπίτι αυτό υπήρξε το πρώτο κρησφύγετο του Διγενή και το πρώτο οπλοστάσιο της ΕΟΚΑ. Δίκαια χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η «Αγία Λαύρα» της Κύπρου.
Επικροτούμε ανεπιφύλακτα την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου ΧΛώρακας για την ίδρυση ιστορικού μουσείου, το οποίο θα στεγάσει όλους τους αγώνες του λαού μας, δεδομένου ότι άνθρωποι του χωριού μας πήραν μέρος σε όλους τους αγώνες του έθνους και της πατρίδας μας για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Συγκεκριμένα, πολλοί συγχωριανοί μας συμμετείχαν στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον απελευθερωτικό αγώνα του 55-59, στην απόκρουση της τουρκικής ανταρσίας το 63-64 και πολέμησαν στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974 υπερασπιζόμενοι τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Τι λέτε; Όλοι αυτοί δεν έχουν θέση σε ένα ιστορικό μουσείο; Δεν είναι πρέπον και δίκαιον να τιμήσουμε και με αυτόν τον τρόπο τους αγώνες και τις θυσίες τους;
Και κάτι τελευταίο: Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να συνδέσουν τον εθνοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59 και το συγκεκριμένο σπίτι με τη μετέπειτα δράση της λεγόμενης ΕΟΚΑ Β’, την οποία απεριφράστως καταδικάζουμε.
Ομάδα κατοίκων Χλώρακας”